Dnes tu máme niečo pre milovníkov húb. Aké druhy húb máte najradšej vy? Sú to najmä tie bežné tunajšie druhy, ako šampiňóny (pečiarky), dubáky, kuriatka, bedle či masliaky? Alebo si s obľubou pochutnáte aj na exotickejších druhoch?
K najznámejším druhom húb z ďalekého juhovýchodu Ázie patrí rozhodne hliva ustricová, ktorá je ale rozšírená hojne aj u nás. Je skvelá do polievok a rôznych iných pokrmov, tiež sa pre svoje účinky využíva ako doplnok stravy.
K hubám pôvodom z Ázie, ktoré sú podobne zdraviu prospešné ako spomínaná hliva, patria napríklad aj shiitake, ktoré sa u nás dajú dostať v sušenom stave a niekedy dokonca aj čerstvom. Na veľkej popularite v poslednej dobe získavajú v našich končinách aj huby enoki. A poznáte napríklad shimeji? Ak nie, dnes sa o nich dozviete viac a máme pre vás aj tipy na chutné recepty.
Poznáte shimeji huby?
Názvom shimeji sú označovanie niektoré jedlé huby z rodu Hypsizygus. Ide hlavne o druh Hypsizygus tessellatus, prezývaný aj biele shimeji a druh Hypsizygus marmoreus, ktorý predstavuje hnedú verziu húb shimeji.
Tieto huby pochádzajú z východných častí Ázie, hojne rozšírené sú hlavne v Japonsku, kde patria k najobľúbenejším hubám v tunajšej kuchyni. Shimeji možno nájsť v prírode rásť najmä na spadnutých stromoch v blízkosti pláží. Pre účely potravinárskeho priemyslu sa pestujú umelo, napríklad na pilinách z tvrdého dreva.
Vzhľad shimeji sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu a odrody. Vo všeobecnosti sú typické dlhším užším telom a malými klobúčikmi, ktoré sú buď plochejšie, alebo viac vypuklé. Telo je obvykle biele alebo béžové, klobúčiky biele, krémové alebo v rôznych odtieňoch hnedej. Charakteristické sú aj svojou vláknitou štruktúrou a tým, že vyrastajú v trsoch.
Aké majú huby shimeji účinky?
Huby shimeji sa rozhodne oplatí z času na čas pridať do jedálnička. Sú v prvom rade zdrojom viacerých živín. Obsahujú bielkoviny, vlákninu, viaceré vitamíny skupiny B (napríklad riboflavín a kyselinu listovú) a tiež minerálne látky a stopové prvky, vrátane draslíka, železa, medi, fosforu a selénu.
Nájdeme v nich viacero látok s antioxidačným účinkom, vrátane flavonoidov. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením vplyvom voľných radikálov a oxidačného stresu, čím pomáhajú v prevencii mnohých civilizačných chorôb, vrátane rakoviny.
Huby shimeji:
majú priaznivý vplyv na imunitný systém a obranyschopnosť,
- podporujú dobré trávenie,
- pôsobia protizápalovo,
- priaznivo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi,
- sú prospešné pre zdravie srdca a ciev (pozitívne vplývajú na cholesterol a krvný tlak).
Ako chutne pripraviť a využiť shimeji huby v kuchyni?
Huby shimeji sú určené k tepelnej úprave. V surovom stave sa skôr neodporúčajú, a to hlavne pre svoju horkejšiu chuť. Stačí im však aj krátka tepelná úprava, napríklad chvíľkové restovanie, dusenie či varenie alebo pečenie. Aj po úprave si zachovávajú tvar a konzistenciu. Majú delikátnu orieškovú chuť, jemnú textúru a typickú hubovú arómu.
Shimeji sú veľmi obľúbené v japonskej aj čínskej kuchyni. Hojne sa vyžívajú v rôznych ázijských pokrmoch. Perfektne sa hodia hlavne do ázijských polievok a rezancov alebo smažených zeleninových a mäsových pokrmov pripravovaných vo woku (stir fry).
Avšak, ázijské shimeji huby si nájdu uplatnenie aj v európskej kuchyni. Sú vhodné do jedál, do ktorých bežne pridávate huby, napríklad do hubového rizota. Taktiež sa hodia do omáčok k cestovinám alebo k mäsu, a to najmä do smotanových omáčok. Miesto si nájdu aj v našej klasickej praženici alebo omelete.
Skladovanie húb shimeji: Tipy, ako im predĺžiť čerstvosť
Aby ste si čo najdlhšie uchovali čerstvosť a kvalitu húb shimeji, odporúča sa skladovať ich v chladničke, ideálne v papierovom vrecku. Papier pomáha absorbovať prebytočnú vlhkosť a zároveň umožňuje hubám dýchať, čím sa predchádza ich rýchlemu kazeniu alebo vzniku plesní. Vyhnite sa plastovým vreckám alebo nádobám bez vetrania, ktoré môžu spôsobiť vlhnutie a znehodnotenie húb.
V ideálnych podmienkach vydržia shimeji čerstvé približne päť dní. Pred použitím huby neumývajte pod tečúcou vodou, pretože by mohli nasiaknuť a stratiť svoju typickú pevnosť – stačí ich jemne očistiť suchou kefkou alebo papierovou utierkou. Ak máte nadbytok, môžete ich tiež krátko predvariť a zamraziť, čím si predĺžite ich trvanlivosť.
Huby shimeji s tofu a jarnou cibuľkou
Ingrediencie:
125 g húb shimeji
- 250 g tofu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cm koreňa zázvoru
- 1 jarná cibuľka
- 1/2 čili papričky
- 1 PL svetlej sójovej omáčky
- 2 PL ustricovej omáčky
- 2 PL oleja
- 2 ČL kukuričného škrobu
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Tofu si nakrájame na kocky veľké asi 2 cm a pridáme k nemu sójovú omáčku. Necháme marinovať pár minút. Zo shimeji odkrojíme spodnú tvrdšiu časť a rozdelíme ich na jednotlivé nožičky. Jarnú cibuľku nakrájame na krúžky, zázvor na plátky a cesnak nadrobno. Čili papričku nakrájame na maličké kúsky.
V panvici si rozpálime olej a orestujeme na ňom tofu. Postačia asi tri minútky. Potom pridáme cesnak, zázvor a čili papričky. Restujeme asi 30 sekúnd a pridáme shimeji, ustricovú omáčku a osmažíme do zmäknutia (asi 3 minúty). Podľa potreby osolíme a pridáme aj korenie.
Nakoniec zalejeme troškou vody, v ktorej sme si rozmiešali škrob a pridáme jarnú cibuľku. Po zhustnutí omáčky odstavíme z ohňa a podávame s jazmínovou ryžou.
Ázijské rezance z morčacím mäsom a hubami shimeji
Ingrediencie:
1 červená cibuľa
- 300 g čínskych rezancov
- 1 ČL čili pasty
- 300 g vareného morčacieho mäsa
- 2 PL svetlej sójovej omáčky
- 150 g húb shimeji
- 1 menšia mrkva
- kúsok póru
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
- mletý zázvor
Postup: Rezance uvaríme podľa návodu na obale. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Mrkvu narežeme na tenké rezance, pór na tenké krúžky. Z húb odrežeme hrubý spodok a rozdelíme ich na jednotlivé kúsky.
Na oleji si rozpálime olej a pridáme cibuľu. Po chvíli pridáme huby a na kúsky pokrájané uvarené morčacie mäso. Podlejeme malým množstvom vody, pridáme zeleninu a krátko podusíme. Pridáme čili pastu, mletý zázvor a sójovú omáčku. Osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme uvarené rezance a všetko premiešame a prehrejeme. Môžeme podávať.
DepositphotosPolievka s pak choi a shimeji
Ingrediencie:
1 mrkva
- 1 petržlen
- 125 g húb shimeji
- 1 pak choi kapusta
- 2 jarné cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 plátok zázvoru
- 1 čili paprička
- 1 l vývaru
- 3 PL sójovej omáčky
- 1/2 ČL miso pasty
- 1 PL ryžového octu
- 2 PL sezamového oleja
- kus póru (zelená časť)
Postup: Mrkvu, petržlen aj jarnú cibuľku nakrájame na pásiky. Cesnak, zázvor aj čili papričky nasekáme nadrobno. Rozpálime si sezamový olej a spomenuté ingrediencie na ňom podusíme. Potom pridáme shimeji a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme a pridáme sójovú omáčku, miso pastu a ryžový ocot.
Na záver pokrájame kapustu pak choi na väčšie kusy, pridáme do polievky a rovnako pridáme aj nakrájaný pór. Podľa potreby dochutíme ešte octom a sójovou omáčkou. Odstavíme a môžeme podávať s čínskymi rezancami.
Tagliatelle s hubami shimeji
Ingrediencie:
250 g cestovín tagliatelle
100 g hnedých shimeji húb
2 šalotky
1 PL masla
1-2 PL sezamovej pasty tahini
1 PL sójovej omáčky
sušené čili
soľ a mleté čierne korenie
2-3 naberačky vody z cestovín
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Na masle opražíme nakrájanú šalotku a pridáme huby. Pár minút opražíme a okoreníme. Potom pridáme čili a uvarené cestoviny. Premiešame a pridáme tahini pastu, sójovú omáčku a vodu z cestovín. Osolíme, prehrejeme a ihneď podávame.
Chrumkavá hrianka so shimeji, cesnakom a ricottou
Ingrediencie:
- 150 g húb shimeji
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
- 4 krajce kváskového chleba alebo ciabatty
- 150 g ricotty
- čerstvá petržlenová vňať alebo tymian
Postup: Najskôr si nakrájajte chlieb a opečte ho nasucho na panvici alebo v rúre dozlata, aby bol chrumkavý. Medzitým si pripravte shimeji huby – odrežte spodnú časť a rozdeľte ich na jednotlivé nožičky. V panvici rozohrejte maslo s trochou olivového oleja, pridajte nasekaný cesnak a nechajte ho rozvoňať.
Potom vložte huby, osoľte, okoreňte a restujte približne 3–4 minúty, kým nezmäknú, ale stále si zachovajú pevnú textúru. Na každú hrianku natrite vrstvu ricotty, navrch rozložte teplé huby a posypte nasekanými bylinkami. Podávajte ešte teplé – ideálne ako ľahké občerstvenie alebo prílohu k polievke.
Krémové rizoto so shimeji hubami a parmezánom
Ingrediencie:
- 1 hrnček ryže arborio
- 150 g shimeji húb
- 1 menšia cibuľa
- 2 PL olivového oleja alebo masla
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml bieleho suchého vína (voliteľné)
- cca 700 ml zeleninového vývaru
- 50 g strúhaného parmezánu
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ a čierne korenie
Postup: Cibuľu a cesnak najemno nasekajte a orestujte na oleji alebo masle v širšom hrnci. Pridajte ryžu a chvíľku ju opečte, kým bude mierne priesvitná. Potom podlejte bielym vínom (ak nepoužívate, môžete rovno prejsť na vývar) a nechajte odpariť. Následne po naberačkách prilievajte horúci vývar, vždy len toľko, aby bola ryža zľahka zakrytá, a pravidelne miešajte. Tento proces opakujte približne 18–20 minút.
Medzitým si pripravte huby shimeji – odrežte spodok, rozdeľte ich na jednotlivé kúsky a krátko ich orestujte na panvici s trochou oleja, osoľte a okoreňte. Keď je ryža krémová a mäkká, primiešajte restované huby, strúhaný parmezán a podľa potreby ešte dochuťte. Rizoto nechajte minútku odstáť, potom naservírujte a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Aktualizovaný článok: 18.04.2025