Dnes tu máme niečo pre milovníkov húb. Aké druhy húb máte najradšej vy? Sú to najmä tie bežné tunajšie druhy, ako šampiňóny (pečiarky), dubáky, kuriatka, bedle či masliaky? Alebo si s obľubou pochutnáte aj na exotickejších druhoch?
K najznámejším druhom húb z ďalekého juhovýchodu Ázie patrí rozhodne hliva ustricová, ktorá je ale rozšírená hojne aj u nás. Je skvelá do polievok a rôznych iných pokrmov, tiež sa pre svoje účinky využíva ako doplnok stravy.
K hubám pôvodom z Ázie, ktoré sú podobne zdraviu prospešné ako spomínaná hliva, patria napríklad aj shiitake, ktoré sa u nás dajú dostať v sušenom stave a niekedy dokonca aj čerstvom. Na veľkej popularite v poslednej dobe získavajú v našich končinách aj huby enoki. A poznáte napríklad shimeji? Ak nie, dnes sa o nich dozviete viac a máme pre vás aj tipy na chutné recepty.
Poznáte shimeji huby?
Názvom shimeji sú označovanie niektoré jedlé huby z rodu Hypsizygus. Ide hlavne o druh Hypsizygus tessellatus, prezývaný aj biele shimeji a druh Hypsizygus marmoreus, ktorý predstavuje hnedú verziu húb shimeji.
Tieto huby pochádzajú z východných častí Ázie, hojne rozšírené sú hlavne v Japonsku, kde patria k najobľúbenejším hubám v tunajšej kuchyni. Shimeji možno nájsť v prírode rásť najmä na spadnutých stromoch v blízkosti pláží. Pre účely potravinárskeho priemyslu sa pestujú umelo, napríklad na pilinách z tvrdého dreva.
Vzhľad shimeji sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu a odrody. Vo všeobecnosti sú typické dlhším užším telom a malými klobúčikmi, ktoré sú buď plochejšie, alebo viac vypuklé. Telo je obvykle biele alebo béžové, klobúčiky biele, krémové alebo v rôznych odtieňoch hnedej. Charakteristické sú aj svojou vláknitou štruktúrou a tým, že vyrastajú v trsoch.
Odporúčame: Tekvica, cuketa, patizón: Zberáte a skladujete ich správne?
Zdroj: Depositphotos
Aké majú huby shimeji účinky?
Huby shimeji sa rozhodne oplatí z času na čas pridať do jedálnička. Sú v prvom rade zdrojom viacerých živín. Obsahujú bielkoviny, vlákninu, viaceré vitamíny skupiny B (napríklad riboflavín a kyselinu listovú) a tiež minerálne látky a stopové prvky, vrátane draslíka, železa, medi, fosforu a selénu.
Nájdeme v nich viacero látok s antioxidačným účinkom, vrátane flavonoidov. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením vplyvom voľných radikálov a oxidačného stresu, čím pomáhajú v prevencii mnohých civilizačných chorôb, vrátane rakoviny.
Huby shimeji:
-
majú priaznivý vplyv na imunitný systém a obranyschopnosť,
- podporujú dobré trávenie,
- pôsobia protizápalovo,
- priaznivo ovplyvňujú hladinu cukru v krvi,
- sú prospešné pre zdravie srdca a ciev (pozitívne vplývajú na cholesterol a krvný tlak).
Ako pripravovať a používať huby shimeji?
Huby shimeji sú určené k tepelnej úprave. V surovom stave sa skôr neodporúčajú, a to hlavne pre svoju horkejšiu chuť. Stačí im však aj krátka tepelná úprava, napríklad chvíľkové restovanie, dusenie či varenie alebo pečenie. Aj po úprave si zachovávajú tvar a konzistenciu. Majú delikátnu orieškovú chuť, jemnú textúru a typickú hubovú arómu.
Shimeji sú veľmi obľúbené v japonskej aj čínskej kuchyni. Hojne sa vyžívajú v rôznych ázijských pokrmoch. Perfektne sa hodia hlavne do ázijských polievok a rezancov alebo smažených zeleninových a mäsových pokrmov pripravovaných vo woku (stir fry).
Avšak, ázijské shimeji huby si nájdu uplatnenie aj v európskej kuchyni. Sú vhodné do jedál, do ktorých bežne pridávate huby, napríklad do hubového rizota. Taktiež sa hodia do omáčok k cestovinám alebo k mäsu, a to najmä do smotanových omáčok. Miesto si nájdu aj v našej klasickej praženici alebo omelete.
Huby shimeji s tofu a jarnou cibuľkou
Ingrediencie:
-
125 g húb shimeji
- 250 g tofu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cm koreňa zázvoru
- 1 jarná cibuľka
- 1/2 čili papričky
- 1 PL svetlej sójovej omáčky
- 2 PL ustricovej omáčky
- 2 PL oleja
- 2 ČL kukuričného škrobu
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Tofu si nakrájame na kocky veľké asi 2 cm a pridáme k nemu sójovú omáčku. Necháme marinovať pár minút. Zo shimeji odkrojíme spodnú tvrdšiu časť a rozdelíme ich na jednotlivé nožičky. Jarnú cibuľku nakrájame na krúžky, zázvor na plátky a cesnak nadrobno. Čili papričku nakrájame na maličké kúsky.
V panvici si rozpálime olej a orestujeme na ňom tofu. Postačia asi tri minútky. Potom pridáme cesnak, zázvor a čili papričky. Restujeme asi 30 sekúnd a pridáme shimeji, ustricovú omáčku a osmažíme do zmäknutia (asi 3 minúty). Podľa potreby osolíme a pridáme aj korenie.
Nakoniec zalejeme troškou vody, v ktorej sme si rozmiešali škrob a pridáme jarnú cibuľku. Po zhustnutí omáčky odstavíme z ohňa a podávame s jazmínovou ryžou.
Odporúčame: Vitamín A v ľudskom tele – koho ohrozuje nedostatok a ako škodí nadbytok?
Zdroj: Depositphotos
Ázijské rezance z morčacím mäsom a hubami shimeji
Ingrediencie:
-
1 červená cibuľa
- 300 g čínskych rezancov
- 1 ČL čili pasty
- 300 g vareného morčacieho mäsa
- 2 PL svetlej sójovej omáčky
- 150 g húb shimeji
- 1 menšia mrkva
- kúsok póru
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
- mletý zázvor
Postup: Rezance uvaríme podľa návodu na obale. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Mrkvu narežeme na tenké rezance, pór na tenké krúžky. Z húb odrežeme hrubý spodok a rozdelíme ich na jednotlivé kúsky.
Na oleji si rozpálime olej a pridáme cibuľu. Po chvíli pridáme huby a na kúsky pokrájané uvarené morčacie mäso. Podlejeme malým množstvom vody, pridáme zeleninu a krátko podusíme. Pridáme čili pastu, mletý zázvor a sójovú omáčku. Osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme uvarené rezance a všetko premiešame a prehrejeme. Môžeme podávať.
Polievka s pak choi a shimeji
Ingrediencie:
-
1 mrkva
- 1 petržlen
- 125 g húb shimeji
- 1 pak choi kapusta
- 2 jarné cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 plátok zázvoru
- 1 čili paprička
- 1 l vývaru
- 3 PL sójovej omáčky
- 1/2 ČL miso pasty
- 1 PL ryžového octu
- 2 PL sezamového oleja
- kus póru (zelená časť)
Postup: Mrkvu, petržlen aj jarnú cibuľku nakrájame na pásiky. Cesnak, zázvor aj čili papričky nasekáme nadrobno. Rozpálime si sezamový olej a spomenuté ingrediencie na ňom podusíme. Potom pridáme shimeji a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme a pridáme sójovú omáčku, miso pastu a ryžový ocot.
Na záver pokrájame kapustu pak choi na väčšie kusy, pridáme do polievky a rovnako pridáme aj nakrájaný pór. Podľa potreby dochutíme ešte octom a sójovou omáčkou. Odstavíme a môžeme podávať s čínskymi rezancami.
Tagliatelle s hubami shimeji
Ingrediencie:
-
250 g cestovín tagliatelle
-
100 g hnedých shimeji húb
-
2 šalotky
-
1 PL masla
-
1-2 PL sezamovej pasty tahini
-
1 PL sójovej omáčky
-
sušené čili
-
soľ a mleté čierne korenie
-
2-3 naberačky vody z cestovín
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Na masle opražíme nakrájanú šalotku a pridáme huby. Pár minút opražíme a okoreníme. Potom pridáme čili a uvarené cestoviny. Premiešame a pridáme tahini pastu, sójovú omáčku a vodu z cestovín. Osolíme, prehrejeme a ihneď podávame.