Ako vyčistiť liatinový riad? Nie je to vôbec nemožné, ako sa zdá

Na kuchynský riad z liatiny mnoho gazdiniek nedá dopustiť. Panvice a iné náčinie z tohto materiálu je pomerne lacné, jednoduché na používanie, vydrží dlho, pričom sa nemusíme obávať o naše zdravie. Skvelo fungujú pri vysokých teplotách, pretože liatina sa dokáže poriadne rozpáliť, čo oceníte najmä pri príprave kvalitných hovädzích steakov, no povaríte v nich pokojne aj jedlá, ktoré sa pripravujú pomaly, na nižšom ohni. Toľko o liatine, ktorá je naozaj dobrým sluhom, no zlým pánom, pretože ak sa poriadne zanesie, je to pohroma. Ako vyčistiť liatinu a starať sa o ňu?

Zaujme ťa: Veľký návod na odľahčenie bytu: Čoho sa treba zbaviť ako prvého? ​

na čo je dobrá liatinová panvica

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o liatinový riad

Kým sa dostaneme k tomu, ako liatinové hrnce či panvice zbaviť nečistôt a pripálenia, pobavme sa chvíľku o samotnej starostlivosti o toto kuchynské náradie. Je totiž nesmierne dôležitá a môže zabrániť kuchynskej sodome gomore. Ako sa o liatinu starať?

  • Liatina vyžaduje starostlivosť od úplnej novoty. Hneď, ako ju rozbalíte, umyte ju v horúcej vode s kvalitným saponátom a následne ju dôkladne vysušte. Potrite ju rastlinným olejom pomocou papierových obrúskov po celej ploche (aj zvonka) a vložte ju opačne do rozohriatej trúby na 180 stupňov. Po hodine trúbu vypnite a nechajte panvicu vnútri úplne vychladnúť. Teraz je pripravená na používanie.
  • Po každom ďalšom použití liatinové kuchynské náčinie čistite pomocou saponátu v horúcej vode. Používajte pritom kefu, ale za žiadnych okolností nie tvrdú s kovovými štetinkami. Ak nemôžete panvicu vyčistiť alebo sa zmení na šedo, opakujte postup s vypálením v prvom bode.
  • Liatinové hrnce nikdy nenechávajte namáčať vo vode príliš dlho a nikdy ich neumývajte v umývačke riadu.

Čistenie liatiny ​

Prejdime k samotnému čisteniu liatiny. Rokmi používania by mala liatina nabrať čiernu patinu, čo je absolútne normálne a neznamená to, že je na vyhodenie. Práve naopak. Pamätajte, že čím viac liatinový riad používate, tým viac zlepšujete jeho vlastnosti, tým viac vám vydrží. Ako teda postupovať, ak sa nám na liatine objaví povedzme hrdza alebo pripálenina, čo bývajú najčastejší pôvodcovia jej znečistenia a znehodnotenia?

Pripálenú panvicu alebo hrniec posypte jedlou sódou bikarbónou a poriadne ju rozotrite pomocou vhodnej handričky alebo kefy po celom povrchu. Nebojte sa pritlačiť a snažte sa odstrániť celú pripáleninu. Potom panvicu umyte v horúcej vode. Následne dajte na sporák a nechajte panvicu, aby sa úplne vysušila. Napokon potrite rastlinným olejom po celom povrchu. Takto pripravená panvica je nielen čistá, ale aj pripravená na ďalšie používanie. Celý postup nájdete vo videu vyššie.

Inšpiruj sa: Farebné jesenné dekorácie, ktorým neodoláš: Ktoré si vyberieš?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.10.2018 13:11

Liatina je dobrý sluha, no zlý pán pri zanesení. Tiež využívam tento spôsob čistenia, poprípade kypriaci prášok do pečiva.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

14.10.2018 17:58

Používam liatinový pekáč .Vyskúšam vaše rady na čistenie.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.10.2018 19:28

na určité jedlá a ich prípravu používam liatinový riad a nedám naň dopustiť

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

14.10.2018 19:42

Mám liatinový pekáč a nedám naň dopustit .

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

15.10.2018 16:59

Ďakujem za radu.

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.12.2018 13:27

Sóda bikarbóna je zázrak.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.