Olivy boli pre nás Slovákov ešte prednedávnom veľkou exotikou. Ak sa objavili na pultoch predajní, tak len veľmi výnimočne a to isté potom platilo aj o stoloch v našich domácnostiach. Dnes je všetko úplne inak. Olivy bývajú bežnou súčasťou zeleninových či syrových šalátov, pridávame si ich k cestovinám, slaným koláčom, na pizzu, do omáčok a ani obložené misy pre návštevu si už bez olív nedokážeme predstaviť.
Za úspechom a čarom olív stojí ich unikátna chuť, ktorú je len ťažké prirovnať k čomukoľvek inému. Pre ich chuť olivy jedni zbožňujú a rovnako tak pre ich chuť olivy mnohí nemôžu ani cítiť. Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, dnes vám prezradíme, prečo jesť olivy, čo obsahujú, ako pôsobia na náš organizmus, jednoducho olivy – zelené či čierne, s kôstkou či bez, také či onaké, sú dnes v centre nášho záujmu. Buďte pri tom!
Zaujme ťa: Ľanové semienka: Vieš, aké majú účinky a ako ich správne konzumovať?
Nie je to tak dávno, čo sme olivy vnímali len ako to malé a zelené, napichnuté na špáradle v martini s vodkou Jamesa Bonda. Dnes sú však tieto stredomorské plody bežnou súčasťou našich kuchýň. A to je dobre. Pretože, hoci ste takto nad olivami možno nikdy neuvažovali, sú mimoriadne zdraviu prospešné. Poviete si – ako môže mať niečo, čo je naložené v slanom alebo kyslom náleve, pozitívne účinky na zdravie? Viete, čo? Môže! Pretože či už konzumujete zelené, čierne alebo aj aj, robíte dobre. Olivy sú totiž zmesou polynenasýtených mastných kyselín, antioxidantov, esenciálnych aminokyselín, vitamínov a stopových prvkov. Ukrývajú v sebe vysoké množstvo vitamínu E, ale aj vitamín A a B, zinok, železo, jód či draslík.
Vedeli ste, že...
- ak tápate nad chutným a zdravým olovrantom, stačí zmiešať nízkotučný tvaroh s olivami a túto dobrotu zajedať čerstvou bagetou?
- až štvrtinu jednej olivy tvorí olej?
- čierne olivy pochádzajú z juhu Peloponézu?
- dnes už olivy rastú takmer všade na svete, ale nám sa spájajú predovšetkým s talianskym Toskánskom?
- na dostatočné zasýtenie vám stačí zjesť len zopár olív?
- olivy rýchlo plesnivejú a preto ich treba čo najskôr skonzumovať (aj tie v náleve)?
Bude sa ti páčiť: Hlavne žiadnu paniku! S našimi tipmi zistíš, ako podať prvú pomoc
Blahodarné účinky olív na zdravie:
- liečia zápaly kĺbov
- majú detoxikačné, omladzujúce a protizápalové schopnosti
- pomáhajú redukovať hmotnosť
- posilňujú imunitu
- potláčajú príznaky reumy
- prospievajú srdcu, zabraňujú vzniku srdcovo-cievnych ochorení
- znižujú hladinu cholesterolu
13 komentárov
Zuzana Szocsova
10.11.2018 12:08olivy mam rada, hlavne cierne a o tom ze su zdrave som vedela a aj preto ich rada jem
Alena Hocková
17.10.2018 14:13Olivy zboznujem, a to som ich kedysi nemohla ani citit :-) Chute sa menia a som za to rada. Idem si dat :-)
Adriena Krzeminská
15.10.2018 20:05Ja som olivy niekedy nemala rada, ale teraz ich milujem a dávam ich skoro do každého jedla. Sú výborné.
Ľuba Reháková
15.10.2018 19:35Olivy milujem v akomkoľvek stave :)
Marianna Rajniaková
15.10.2018 19:06k olivám som si dlho hľadala cestu, teraz ich zjem keď sú pridané v jedle..
Pavlína Vaksmundská
14.10.2018 19:54Ano , mám rada olivy , najmä k vínku .. Je to zdravšie ako chipsy .. !! Najviac mne a priateľovi chutili na Kréte , nevedeli sme sa dojesť zelených olív ;-)
Mária Maxianová
14.10.2018 19:37ja olivy moc nemusím, používame len olivový olej
Lucia Valková
14.10.2018 18:30Olivy milujem,super že sú také zdravé.
Ľudka Uličná
14.10.2018 18:11olivy mam rada
Mária Chromíková
14.10.2018 17:53Olivy máme radi,a k tomu sú ešte aj zdravé...
Ľubica Šťastná
14.10.2018 13:08Žiaľ, v mojom okolí som asi jediná, kto ich má rád, zato olivový olej je na dennom poriadku.
Alžbeta Remencová
14.10.2018 12:00milujem olivy :) takze sa tesim, ze maju tolko pozitivnych ucinkov
Martina Zahoranová
14.10.2018 11:03olivy milujeme... aj v jedlách ale hlavne ich zobkáme len tak pred telkou :-) ... keďže sú dosť kalorické určite to nepreháňame ... najradšej máme olivy s čili papričkou alebo plnené syrom ...mňam