Ako využiť kôpor? Prekvapí ťa to, ale nepatrí iba do kuchyne!

Kôpor je nenápadná rastlina, ktorá, okrem svojho zaujímavého vzhľadu, pôsobí úplne obyčajne. Dokáže krásne dochutiť každé jedlo, avšak nepatrí medzi top bylinky v kuchyni, akými je napríklad bazalka alebo tymián, o ktorých každý vie, že sú nielen chutné, ale aj zdravé. Pozor, vyvedieme vás z omylu!

Symbol energie, ktorý bol kedysi uznávaným platidlom a liečivou drogou, vás milo prekvapí. Pozrite sa spolu s nami na kôpor voňavý, ktorý je chutným korením nielen v omáčke či v uhorkách, ale aj liečivým pomocníkom. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré povýšite obyčajnú stonku kôpru na super koreninu vo vašej kuchyni aj v domácej lekárničke.

Symbol energie aj chutné dochucovadlo

V záhrade či na lúke by ste si kôpor mohli ľahko zmýliť s inými burinami. Je to preto, že kôpor patrí medzi nenáročné rastliny, ktoré rastú skoro všade a nepotrebujú žiadnu starostlivosť. Môžete si ho preto vypestovať hocikde v záhrade, pokojne aj medzi zeleninou a rovno odtiaľ ho čerstvý pridávať do jedál. Nielen pre Egypťanov, ale aj pre ázijské kultúry bol vždy symbolom životnej energie, dokonca sa verilo, že v spojení s vínom dokáže vyvolať neuhasínajúcu vášeň. Bol tiež používaný ako ochranná bylinka pred kúzlami a bol častou zložkou rôznych lektvarov.

Dnes patrí už len medzi typické koreniny v kuchyni a využívajú sa nielen jeho listy, ale aj semienka. Každá časť kôpru má svoju charakteristickú chuť a vôňu, ktorú naplno využíva hlavne nemecká a škandinávska kuchyňa. Vynikajúca je kôprová omáčka, pridáva sa k nakladaným uhorkám, skvelo sa však hodí aj k rybám a mäsu, dokonca sa využíva aj pri príprave zálievok do šalátov a aj v samotných šalátoch. Ale tu jeho využitie ani zďaleka nekončí!

Pozri tiež: STOP bolesti! Ako sa zbaviť svalových kŕčov prírodným spôsobom?

recept na zemiakovú polievku

Zdroj: Shutterstock®

Ako to ten kôpor robí?

Pokiaľ vám kôpor chutí a používate ho pomerne často, robíte veľmi dobre! Kôpor obsahuje mnoho dôležitých látok, ktoré ocení nielen váš jazyk, ale celé telo. Okrem bielkovín, vody, tukov a sacharidov, obsahuje aj vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamíny A,B,C a kyselinu listovú. Vďaka týmto telu prospešným látkam sa kôpor používa pri tráviacich ťažkostiach, nechutenstve, plynatosti, pri zavodnení organizmu a mnohých iných problémoch.

Kôpor si obľúbite aj kvôli týmto vlastnostiam:

  • Výrazne podporuje imunitu

  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi

  • Slúži ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím

  • Má antiseptické účinky – protizápalové

  • Pomôže s detoxikáciou organizmu

  • Zlepšuje trávenie

  • Zvyšuje chuť do jedla

  • Má silné močopudné účinky

  • Odvodňuje telo od nadbytočnej vody

  • Prečisťuje močové cesty a obličky

  • Podporuje pravidelné vyprázdňovanie

  • Odstraňuje migrény

  • Mineralizuje kosti

  • Zabezpečuje pevné kosti a kĺby

  • Pôsobí ako prevencia proti osteoporóze

  • Lieči kožné ochorenia

  • Upokojuje nervový systém

kôpor voňavý

Zdroj: Shutterstock®

Podporí tvorbu mlieka, pomôže zaspať

Kôpor je pomerne silné a účinné liečivo, hlavne jeho semená, ktoré majú celkový tlmiaci efekt na telo a zároveň podporujú trávenie. Okrem toho sa semená pridávajú do jedla ženám, ktoré majú problémy s tvorbou materského mlieka. Zároveň je schopný sa cez mlieko dostať do tela dieťatka a regulovať jeho trávenie. Kôpor však môžete aj piť! Odvar z kôprových semien vám pomôže rýchlejšie zaspať, keďže majú upokojujúce účinky.

Ako jedna z mála bylín nemá žiadne vedľajšie účinky a je vhodný aj pre malé deti. Ak chcete svoju kuchyňu aj zdravie podporiť kôprom, dávajte si pozor! Kôpor voňavý je najvhodnejší čerstvý a varom, samozrejme, stráca svoje účinky aj chuť, preto sa do jedla pridáva až tesne pred podávaním. A jesť ho môžete nielen v lete, ale aj v zime – listy si nakrájate a zamrazíte.

bramboračka

Zdroj: Shutterstock®

Pravá česká bramboračka s kôprom

Budeme potrebovať:

  • 400 g nových zemiakov

  • 100 g hríbov – čerstvých alebo sušených

  • 200 ml sladkej smotany

  • múku na zahustenie alebo ovsené vločky

  • 1 lyžičku bujónu, ideálne čerstvý vývar

  • 1 menší zväzok kôpru

  • soľ, rascu a korenie

Postup:

Do hrnca si dáme nakrájané zemiaky a na plátky nakrájané, umyté hríby. Pridáme štipku soli, rascu a zalejeme 750 ml vody. Varíme, dokiaľ zemiaky nezmäknú. Následne zalejeme smotanou, pridáme bujón alebo vývar, zahustíme a niekoľko minút povaríme. Osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme kôpor, nasekaný nadrobno. Dobrú chuť!

 

Neprehliadni: Zdravá pochúťka: Recept na slaný koláč quiche bez múky

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

17 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

20.07.2018 00:18

Práve dnes som ho pridávala do tekvicového prívarku. Má naozaj veľa dobrých vlastností, no že je taký pomocník v boji s osteoporózou, to som ani netušila :)

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

20.07.2018 11:21

Fúú... to som prekvapená, koľko liečivých vlastností kôpor má. Ja ho v jedle nejako nemusím. Ale na očistu tela by nezaškodil začať ho konzumovať.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.07.2018 11:59

kôpor používam často, aj na zimu si ho zamrazujem

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

20.07.2018 12:11

Kôpor mám veľmi rada, že je až taký užitočný som netušila :-)

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

20.07.2018 18:20

V záhrade nám rastie, takže ho mám k dispozícii vždy keď ho potrebujem a v zime zasa v mrazničke, je ako čerstvý a netušila som, že je taký užitočný:))

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.07.2018 14:51

máme ho plnú záhradu, mám už aj zamrazený na zimu, aj susedia v baráku :-)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.08.2018 17:28

Rastie nám na záhrade ,tento rok vo veľkom množstve,zamrazujem na zimu.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

10.08.2018 20:49

Kôpor mám rada a konečne som ho naučila jesť aj manžela.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

09.09.2018 11:06

tento rok sme mali málo kôpru v záhrade, ani som nemohla odložiť do mrazničky, lebo na rastlinkách bolo milión zelených vošiek- nedali sa ani opláchnuť. Inak ja kôpor mám veľmi rada, dávala som aj do zeleninových šalátov, do tekvicového prívarku alebo len na omaslovený chlebík. Je výborný aj s vareným novým zemiačikom

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

11.09.2018 23:20

Cenné rady, ani som o týchto vlastnostiach netušila.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

28.09.2018 14:08

tak na rozdiel od mnohých,ja kôpor milujem.taká kôprová omáčka s vareným,alebo pečeným mäskom a knedľou je pochúťka .

Vaše meno:

Dana Kobíková

Dana Kobíková

06.12.2018 21:15

Kôpor používam veľmi rada

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.12.2018 10:23

Nevedel som, že má toľko prespešných vlastností.

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

11.04.2019 15:06

Že je kôpor dobrý na tvorbu materského mlieka počujem prvý krat a určite vyskúšam, keďže som tehu :-)

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

25.12.2019 16:41

Skvelá polievka, ďakujem za tip

Vaše meno:

Martina Kovačičová

Martina Kovačičová

30.07.2021 11:51

Kôpor máme radi,pridávam do omáčok,polievok,zálievok na šaláty a aj na tvár ked si robím pleťovú masku

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.08.2021 20:49

Kôpor mam na záhrade

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.