Fantastický dezert z filo cesta s bobuľovým ovocím – túto rýchlovku musíš skúsiť!

dezert z filo cesta s bobuľovým ovocím

Gazdinky po celom svete zbožňujú lístkové cesto. Toto univerzálne cesto je základom mnohých lahodných dezertov a slaných pokrmov, ktoré je možné ľahko a rýchlo pripraviť. Od nadýchaných croissantov cez plnené taštičky až po elegantné slané koláče, lístkové cesto nikdy nesklame. Jeho vzdušná a chrumkavá textúra robí každý pokrm výnimočným.

Podobne ako lístkové cesto, aj filo cesto má svoje špeciálne miesto v kuchyni. Filo cesto, tenké ako papier, je tradične používané v stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni. Máte ho už vyskúšané? Na rozdiel od lístkového cesta, ktoré obsahuje vrstvy masla, filo cesto je suchšie a krehkejšie. Je ideálne pre prípravu jemných a chrumkavých pokrmov, ktoré potešia vaše chuťové bunky svojou ľahkosťou.

Hlavné rozdiely medzi týmito dvoma druhmi ciest spočívajú v ich zložení a použití. Lístkové cesto sa skladá z múky, vody, soli a veľkého množstva masla alebo margarínu, čo mu dáva jeho charakteristickú vrstvovitú štruktúru. Filo cesto, na druhej strane, je vyrobené z múky, teplej vody a trochy oleja, čo ho robí tenkým a krehkým. Vďaka svojej jemnej textúre je filo cesto ideálne pre prípravu dobrôt, ako je baklava, borek či  spanakopita.

Filo cesto sa v kuchyni využíva na sladké aj slané pokrmy. Sladké dezerty ako baklava sú známe po celom svete, rovnako ako slané pokrmy typu spanakopita alebo borek. Filo cesto je výborným základom pre ľahké a chrumkavé špeciality, ktoré sú nielen chutné, ale aj efektné na pohľad.

Dnes vám prinášame tip na fantastický dezert z filo cesta s bobuľovým ovocím. Tento jednoduchý a rýchly recept vás očarí svojou chuťou a ľahkosťou prípravy. Stačí vám naň pár surovín. Či už hľadáte niečo na rýchlu sladkú pochúťku alebo elegantný dezert pre návštevu, tento recept z filo cesta určite stojí za vyskúšanie. Pripravte sa na sladkú cestu plnú ovocnej chuti a chrumkavých vrstiev filo cesta.

Odporúčame: Inšpirácie na cestovinové šaláty – tak túto sviežu pochúťku budeš jesť celé leto!

Suroviny na ovocný dezert z filo cesta:

  • 1 balenie filo cesta (400 g) 
  • 300 g gréckeho jogurtu alebo smotany 
  • 150 g cukru 
  • 4 vajcia
  • bobuľové ovocie – jahody, čučoriedky alebo aj iné

Ako pripraviť dezert z filo cesta?

Ako prvé si filo cesto necháme rozmraziť. Dnes sa dá zohnať v obchodoch s potravinami z cudzích krajín alebo aj v niektorých veľkých supermarketoch. Filo cesto poskladáme a naložíme do pripravenej formy na pečenie ako harmoniku, teda naskladané kusy cesta (široké asi ako výška nádoby na pečenie) neukladáme rovnobežne s formou, ale kolmo – zvrchu vidíme vrstvy. Najlepšie je spôsob ukladania cesta vidieť na videu vyššie. 

V miske si zmiešame grécky jogurt s vajcami a cukrom a dobre vymiešame dohladka. Pripravenou zmesou zalejeme cesto vo forme a na vrch medzi vrstvy filo cesta ešte poukladáme zvolené bobuľové ovocie. Dezert pečieme pri 180 °C asi 40 až 50 minút. Ak začne cesto veľmi skoro zvrchu hnednúť, je vhodné ho prikryť alobalom a ten potom dať dole až v závere pečenia.

Upečený dezert necháme ochladnúť. Následne ho môžeme nakrájať a pred podávaním aj posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Anketa: Poznáš filo cesto?

Odpovedali 2 ľudia

50%
0%
50%

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/ask_edith

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE