Sušienky, keksíky alebo cookies sú veľmi obľúbenou sladkosťou pre malých aj veľkých. Deti majú rady rôzne tvary, dospelí sa zvyčajne zamilujú do ich chuti.
Najlepšia sušienka je tá, ktorá je krehká, ale nie tvrdá a rozplýva sa na jazyku. A presne také vám dnes prinášame.
Recept je úplne jednoduchý, zvládne ho aj hociktorý chlap. Deti tiež rady asistujú pri pečení, preto ich do prípravy týchto sušienok určite zapojte. Tvar sušienok môžete zvoliť podľa vašej fantázie, môžete použiť aj „pečiatky“, ktorými jemne pritlačíte cesto a bude na ňom nejaký vzor. Zábava ako stvorená pre vaše ratolesti!
Odporúčame prečítať: FIT cookies s hrozienkami a čokoládou
Budeme potrebovať:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 50 g hnedého cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli
- 1 vajíčko
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica mlieka
- 150 g masla
- vanilková aróma alebo esencia
Postup:
1. Hnedý cukor býva väčšinou kryštálový, preto ho najskôr rozmixujeme na hladký prášok, aby sa lepšie zapracoval do cesta. Maslo roztopíme a necháme ho trochu vychladnúť. Potom vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny a vypracujeme cesto.
2. Z cesta vytvarujeme valček široký podľa toho, aké veľké chceme mať sušienky. Prikryjeme ho fóliou a necháme aspoň 2 hodiny odpočívať v chladničke.
Odporúčame prečítať: Nepečená jablková fitness torta
3. Rúru rozohrejeme na 160°C, plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto vytvarované do valčeka krájame nožom približne na hrúbku pol centimetra. Sušienky sa v rúre vôbec neroztekajú, preto ich môžete naskladať blízko seba. Pečieme približne 15-20 minút.
Odporúčame prečítať: Rýchle a lahodné mini croissanty
Sušienky necháme trochu vychladnúť, sú ihneď chrumkavé, ale nie tvrdé. Úžasne sa rozplývajú na jazyku a voňajú po škorici a mede, takže budete mať doma malé Vianoce.
Určite vyskúšajte, prajem dobrú chuť!
Barbora Vizváryová