Keď sme boli so sestrou malé, trávili sme veľa času u babičky, ktorá nás neustále rozmaznávala všetkými možnými dobrotami. Toto je jedna z nich, ktorú sme milovali! Dá sa pripraviť bez alebo s krupicou, my sme ju robievali s krupicou - ako cisársky krupicový trhanec. Tak som sa s vami chcela podeliť o recept na sladký obed!
Natrhaný cisársky trhanec je veľmi obľúbený dezert nielen na Slovensku a je často podávaný s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou, avšak podáva sa k nemu napríklad aj slivkový kompót. Toto sladké jedlo je vhodné na slávnostné príležitosti, ale tiež ako sladká pochúťka počas bežných dní. Je jednoduchý na prípravu a určite stojí za vyskúšanie pre všetkých labužníkov dezertov!
Odkiaľ cisársky trhanec pochádza?
Cisársky trhanec, známy tiež pod názvom Kaiserschmarrn, je tradičný rakúsky dezert, ktorý pochádza z oblasti Álp.
- Tento dezert sa vyrába z vajec, múky, mlieka a cukru, ktoré sa miešajú do hustého cesta a následne sa pečú na panvici.
- Počas pečenia sa cesto roztrhá na menšie kúsky, ktoré sa potom posypú práškovým cukrom a servírujú s džemom alebo šľahačkou.
Cisársky trhanec je tradične podávaný ako sladká pochúťka alebo ako hlavné jedlo. Jeho pôvodný názov Kaiserschmarrn je odvodený od rakúskeho cisára Františka Jozefa I., ktorý bol veľkým obdivovateľom tohto dezertu.
Tento chutný dezert je obľúbený nielen v Rakúsku, ale aj v celej strednej Európe a získal si obdiv mnohých gurmánov po celom svete. Ak máte radi sladké pochúťky, určite by ste mali ochutnať túto lahôdku pri návšteve Rakúska alebo iných alpských krajín.
Odporúčame: Recept na domáce makové šúľance
Najlepší recept na cisársky trhanec - ingrediencie
- 3 vajíčka
- 100 g detskej krupice
- 70 g hladká múka
- 250 ml mlieka
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 50 g Sweet family kryštálového cukru
- 1 balík vanilkového cukru Dr. Oetker
- 40 g masla
Neprehliadnite: Trendy v šperkoch pre rok 2024 - TÝCHTO 7 vás okamžite očarí!
Ako na domáci recept na jednoduchý cisársky trhanec?
- Krupicu zmiešame s múkou a citrónovou kôrou a zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme stáť.
- Vajíčka si rozdelíme, bielka vyšľaháme dotuha so štipkou soli, v druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrami do peny a potom túto žĺtkovú zmes prilejeme k múčno-krupicovej zmesi a premiešame spolu.
- Nakoniec opatrne primiešame lopatkou tuhý sneh z bielkov.
- Do väčšej hlbšej panvici dáme maslo, necháme roztopiť a potom nalejeme naň celú zmes.
- Varíme na strednom ohni, kým spodok začne hnednúť, potom vidličkami alebo drevenou vareškou trháme cesto na malé kúsky a opekáme z každej strany dohneda.
- Podávame posypané práškovým cukrom a džemom.
Odporúčame vyskúšať: Angie pripravuje: Bezlepkové čokoládové soufflé
Zdroj: www.angiebakes.com
Aktualizované na 18.02.2024