Gaštanový cheesecake s čokoládovou polevu podľa Adriany Polákovej

gaštanový cheesecake

Gaštany neodmysliteľne patria k jeseni – ich jemná sladkastá chuť a krémová konzistencia z nich robia ideálnu ingredienciu do koláčov a dezertov. Či už ide o tradičné gaštanové pyré, torty alebo moderné variácie, gaštany dokážu v kuchyni vždy prekvapiť. Ich chuť evokuje teplo, domov a jesennú pohodu, a preto niet divu, že sa čoraz častejšie objavujú aj v modernej cukrárskej tvorbe.

Reklama

Ak hľadáte dezert, ktorý spája sezónnu chuť gaštanov s eleganciou a jemnosťou, gaštanový cheesecake je presne tou voľbou. Obľúbená moderátorka a vášnivá cukrárka Adriana Kneissl Poláková priniesla recept, ktorý si okamžite získa vaše chuťové poháriky aj oči. 

Spojenie krémového mascarpone, tvarohu, gaštanového pyré a čokoládovej polevy doplnenej o originálnu dekoráciu z čokoládových lístkov je dôkazom, že jesenné dezerty môžu byť nielen chutné, ale aj umelecké.

Recept na gaštanový cheesecake podľa Adriany Polákovej

Ak hľadáte dezert, ktorý spája eleganciu, jemnosť a výnimočnú chuť, recept od obľúbenej moderátorky a vášnivej cukrárky Adriany Kneissl Polákovej je tým pravým. Adriana je známa svojou láskou k cheesecakom a tentokrát sa na Instagrame podelila s receptom na gaštanový. Spojenie krémového mascarpone, jemného tvarohu a gaštanového pyré vytvára lahodnú harmóniu chutí, ktorú dopĺňa čokoládová poleva a jedinečná dekorácia z čokoládových lístkov.

Ingrediencie na gaštanový cheesecake

Korpus:

  • 1,5 balíka Marina keksíky 
  • 80 g masla

Krém:

  • 500 g mascarpone 
  • 250 g tvaroh – jemný 
  • 250 g gaštanové pyré 
  • 120 g cukru
  • 3 vajíčka  

Poleva:

  • 100 g čokolády 
  • 100 ml sladkej smotany 
  • 80 g masla

Ozdoba čokoládové lístky:

  • 3 rôzne čokolády
  • Malé lístky z rúže  

Postup prípravy gaštanového cheesecaku

Na spodok tortovej formy s priemerom 24 cm si pripravíme sušienkový základ. Sušienky pomelieme najemno, vymiešame s maslom a rovnomerne ich natlačíme na dno formy. Plnku si pripravíme tak, že vymiešame mascarpone, tvaroh, gaštanové pyré, cukor a vajíčka, kým nevznikne hladká a nadýchaná hmota. Túto zmes navrstvíme na sušienkový korpus a vložíme do rúry. Pečieme pri 170 °C približne 45 minút – okraje by mali byť zlatisté, zatiaľ čo stred sa má ešte jemne triasť.

Reklama

Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a pripravíme si polevu. V kastróliku spolu roztopíme čokoládu, sladkú smotanu a maslo, kým nezískame lesklú a hladkú polevu. Tú potom nalejeme na vyhladený povrch cheesecaku a necháme stuhnúť.

Na ozdobu si pripravíme originálne čokoládové lístky. Čerstvé ružové lístky namáčame do bielej, horkej a ružovej čokolády, ktoré sme predtým roztopili. Lístky ukladáme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v mrazničke asi hodinu. Potom ich opatrne stiahneme a získame krásnu dekoráciu, ktorou dozdobíme hotový gaštanový cheesecake. Nakoniec stačí nakrájať a servírovať.

jesenný cheesecake
instagram.com/adriana_kneissl

Ako podávať gaštanový cheesecake?

Gaštanový cheesecake je dezert, ktorý si zaslúži servírovanie s istou dávkou noblesy. Najlepšie chutí dobre vychladený, keď sa chute krému a čokoládovej polevy krásne prepoja. Podávať ho môžete samostatne, ozdobený čokoládovými lístkami alebo posypaný jemným kakaom. Ak chcete pôsobiť ešte elegantnejšie, položte na každý kúsok malú vetvičku mäty alebo jemný práškový cukor, ktorý dodá efekt „zasneženia“.

Pre ešte bohatší zážitok siahnite po doplnkoch, ktoré zvýraznia jeho chuť. Kopček vanilkovej alebo gaštanovej zmrzliny, lyžička šľahačky alebo niekoľko čerstvých malín vytvorí príjemný kontrast. Sladká, krémová chuť cheesecaku sa tak skombinuje so sviežosťou či ľahkosťou, a dezert pôsobí sviežo aj pri slávnostnom stolovaní.

Tipy na obmenu receptu:

  • Orechová variácia: namiesto gaštanového pyré môžete použiť lieskovoorieškové alebo mandľové pyré, ktoré dezertu dodá iný charakter.

  • Ovocný kontrast: skúste do plnky pridať pár lyžíc brusníc, višní alebo hrušiek, ktoré prinesú jemne kyslastú chuť.

  • Light verzia: časť mascarpone nahraďte nízkotučným tvarohom alebo gréckym jogurtom, čím cheesecake odľahčíte.

  • Kakaový základ: do sušienkového korpusu primiešajte lyžicu kakaa, aby mal dezert čokoládovejšiu arómu.

  • Exotický nádych: do plnky môžete pridať lyžičku rumu alebo vanilkového extraktu, ktoré zvýraznia chuť gaštanov.

  • Dekorácia inak: namiesto čokoládových lístkov použite karamelizované orechy alebo hoblinky bielej čokolády.

Reklama

Sladká bodka jesene

Gaštanový cheesecake podľa Adriany Polákovej je dezert, ktorý v sebe spája sezónnu chuť, eleganciu aj kreatívny šmrnc. Hodí sa na rodinné oslavy, jesenné víkendy, ale aj na sviatočný stôl, kde dokáže zaujať nielen chuťou, ale aj vizuálnym prevedením.

Ak si chcete dopriať sladkosť, ktorá premení bežný deň na výnimočný, neváhajte vyskúšať tento recept. S kombináciou lahodného krému, chrumkavého korpusu a jedinečnej dekorácie sa stane favoritom medzi dezertmi vo vašej kuchyni.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/adriana_kneissl

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE