Sezóna čerstvej zeleniny a ovocia zo záhrady a z trhov už dávno skončila. S jeseňou však prichádzajú zdravé oriešky, z ktorých môžete pripraviť skvelé domáce nátierky.
Stačí vám niekoľko surovín, kvalitný mixér a počas chladných mesiacov máte o zdravé maškrty postarané. Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami, ktoré si vďaka svojej jednoduchosti zamilujete.
Nátierka z lieskovcov
Ingrediencie:
- 1 ½ šálky lieskových orechov
- 1 šálka mandľového mlieka
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 1 polievková lyžica kakaa
Postup:
Lieskové orechy opražíme na suchej panvici a v mixéri pomelieme na jemnú múku. Potom pridáme mlieko, javorový sirup a kakao. Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Ak je nátierka príliš hustá, pridáme mlieko, ak je naopak veľmi riedka, pridáme lieskové orechy. Konzistenciu nátierky môžeme prispôsobovať podľa svojej chuti.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Nátierka z vlašských orechov
Ingrediencie:
- ½ šálky masla
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 polievková lyžica agáve
- 2 polievkové lyžice rumu
Postup:
Vlašské orechy rozmixujeme na jemnú múku. Pridáme k nim maslo izbovej teploty a dobre premiešame. Potom nátierku dosladíme lyžicou agáve (ak máte radi sladšie nátierky, pridajte 2 polievkové lyžice) a dochutíme rumom.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Domáca „nutela“
Ingrediencie:
- 2 šálky lieskových orechov
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- 1 šálka mandľového mlieka
- 100 g tmavej čokolády
Postup:
Lieskové orechy opražíme na panvici a vložíme do mixéra. Rozmixujeme ich na jemnú múku. V druhej miske roztopíme čokoládu, ktorú zmiešame s kondenzovaným mliekom. Do zmesi pridáme múku z lieskových orechov a postupne primiešavame mlieko. Mlieko pridávame dovtedy, pokiaľ nemá nátierka požadovanú konzistenciu.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.