Jeseň je v plnom prúde a počasie bude čoraz chladnejšie. V tomto období sa nám zmení aj kuchyňa. Z ľahkých šalátov a studených jedál, ktoré sme mali v obľube počas leta prechádzame na sýtu teplú stravu.
V chladnejšom počasí sa chceme zahriať, preto sú veľmi obľúbené aj polievky. Aby nás však polievka zasýtila, musí byť hustá, najlepšie krémová. Prinášame vám inšpiráciu na krémovú polievku z jedlých gaštanov, ktorá je na toto obdobie úplne ideálna. Jej príprava je veľmi jednoduchá a ak k nej naservírujete aj pečivo, dostatočne vás zasýti.
Odporúčame prečítať: Zaraďte na svoj jedálniček zdravé gaštany
Budeme potrebovať:
- 2-3 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 700 g jedlých gaštanov
- 2 vetvičky tymianu
- 1 liter kuracieho vývaru
- 150 ml bieleho vína
- 250 ml smotany na šľahanie
- soľ a korenie
Postup:
1. Gaštany nakrojíme, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 220°C ich pečieme asi 15 minút. Ošúpeme ešte teplé.
2. Zeleninu očistíme, mrkvu a zeler pokrájame na malé kúsky a cibuľu s cesnakom nasekáme nadrobno. Do hrnca dáme rozohriať olej, pridáme zeleninu a opečieme.
3. K zelenine pridáme upečené a nasekané gaštany, zalejeme vývarom a bielym vínom a pridáme tymian. Ochutíme soľou a korením a varíme 25-30 minút.
4. Keď je zelenina mäkká, všetko dobre rozmixujeme, ešte chvíľku povaríme a na záver pridáme smotanu na šľahanie. Môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes
Príprava tejto polievky je naozaj jednoduchá. V nasledujúcom videu si môžete pozrieť jej presný postup. Ingrediencie sa úplne nezhodujú, pre mňa je množstvo zeleru a cesnaku použité vo videu príliš veľké. Záleží na vás, čo máte radi.
Prajem vám dobrú chuť.
Shutterstock.com