Jicama – stretli ste sa už s týmto pojmom? Znie japonsky, orientálne... v každom prípade exoticky. Ale ktovie, skrýva sa za ním rovnaká exotika alebo je to len „klamanie telom“? Nebudeme vás dlhšie trápiť a prezradíme, čo to tá jicama vlastne je. Ide o potravinu, konkrétne zeleninu, ukrývajúcu v sebe niekoľko vlastností, ktoré stoja za pozornosť. Ktoré to sú? Zostaňte s nami!
V prvom rade je dôležité upozorniť, že slovo jicama (lat. Pachyrhizus erosus) čítame ako hicama, respektíve hikama. Napriek tomu, že znie ako meno z japonskej rozprávky, pochádza z Mexika. Podobá sa na zemiak, hoci chuťou skôr na jablko. V Mexiku je táto zelenina každodennou súčasťou stravovania, mnohé z typických mexických pokrmov sú totiž postavené práve na jicame.
Pre nás je zaujímavá len jedna časť tejto hľuzovej zeleniny, konkrétne, ako sme už naznačili, koreň. Ostatné časti totiž vôbec nie sú chutné a pozor – ani jedlé.
Pozri aj: Arónia: Čím si vyslúžila čestné miesto v skupine superpotravín?
Spôsoby spracovania jicamy
Koreň jicamy môžete veselo konzumovať a to buď surový alebo tepelne spracovaný. Vynikajúci je tak varený, nakladaný ako aj grilovaný. Často sa využíva aj na prípravu zdravého variantu čipsov. V úvode sme spomenuli pár jedinečných benefitov jicamy, preto je načase pozrieť sa na prvý z nich – obsahuje takmer nulové množstvo kalórií! Ďalším plusom je, že chutí skutočne mimoriadne lahodne, skôr sladko, čo pri iných druhoch koreňovej zeleniny vôbec nie je samozrejmosť.
Príjemná je aj chrumkavá konzistencia samotnej bielej dužiny. Tým ale výpočet „žolíkov“, ktorými jicama disponuje, ani zďaleka nekončí.
Ďalšie plusy jicamy
Ak sa rozhodnete po nej siahnuť a pridať ju do varenia, napríklad do polievky, oceníte, že narozdiel od inej koreňovej zeleniny sa vám jicama nerozvarí a „nezmľandravie“, naopak, zachová si žiadúcu konzistenciu aj chuť. Keď už spomínane chuť, jicama chutí mierne orieškovo, čo jej len pridáva na obľúbenosti. V neposlednom rade sa jicama hrdí nízkym glykemickým indexom, takže bude výbornou voľbou aj pre diabetikov.
A čo obsah jicamy? Ten tiež rozhodne nie je zanedbateľný. Ukrýva totiž vysoký podiel vitamínu C, vápnika, draslíka, fosforu a vlákniny.
Kde sa dá zohnať?
Po jicame sa poobzerajte v predajniach so zdravou výživou, nakoľko do našich bežných obchodných reťazcov sa zatiaľ nedostala. Vo väčších supermarketoch v susedných Čechách však už jicamu bez problémov zoženiete.
Toto všetko jicama dokáže:
...samozrejme, pri pravidelnej konzumácii.
- lieči kožné alergie
- má protizápalové účinky
- odstraňuje bolesť žalúdka
- pomáha pri chudnutí
- prečisťuje organizmus
Zaujme ťa: Ringloty: Nechaj ich vystúpiť z tieňa klasických sliviek!