Vyťažte z tekvicovej sezóny čo najviac! Kozmetiku z tekvice si zamilujete

kozmetika z tekvice

Tekvica je nielen chutná a výživná potravina, ale aj skvelý pomocník v starostlivosti o pleť a vlasy. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú zdraviu pokožky a vlasov. Vedeli ste, že si z nej môžete pripraviť účinnú domácu kozmetiku? Už nikdy sa na tekvicu nepozriete rovnakými očami. 

Účinky tekvice na pleť

Tekvicová polievka, tekvicová omáčka, pečená tekvica, tekvicový koláč, tekvicové halušky... Koncom leta a začiatkom jesene tekvica v našej kuchyni žiari častejšie. Jej oranžová farba nás napĺňa energiou a tekvica samotná zasa dopuje telo vitamínmi. Nemiluje ju však len naše bruško. I pokožka si jej účinky nevie vynachváliť. Tekvica je bohatá na vitamíny A, C a E, ktoré pokožku hydratujú a zlepšujú jej pružnosť. 

Tieto vitamíny podporujú regeneráciu pokožky a pomáhajú bojovať proti suchej a unavenej pleti. Tekvica tiež obsahuje enzýmy, ktoré jemne odstraňujú odumreté kožné bunky, čím podporujú regeneráciu pokožky a zjemňujú jej textúru. 

Odporúčame: Pôrod a jeho fázy: Prvá doba pôrodná pripravuje cestu

tekvice
Depositphotos

Domáca kozmetika z tekvice

Túžite po hustých, zdravých a nádherne lesklých vlasoch? Už si nemusíte kupovať v drogérii drahé balzamy, masky ani vlasové spreje. Aj vaša pokožka si tekvicu zamiluje, pretože ostane nádherne jemná a hydratovaná. Tekvica má protizápalové účinky a je prírodnou ochranou proti UV žiareniu. Podporuje v pleti tvorbu kolagénu a usiluje sa bojovať proti prvým známkam starnutia. Obsahuje vitamíny skupiny B, ako sú kyselina listová a niacín, ktoré podporujú krvný obeh vo vlasovej pokožke a stimulujú rast vlasov.

Tekvicová maska na vlasy pre posilnenie a lesk

Tekvicový olej a dužina sú bohaté na mastné kyseliny a vitamín E, ktoré pomáhajú hydratovať a posilňovať vlasové vlákna, čím znižujú lámavosť a suchosť vlasov. Zinok a vitamín C nachádzajúce sa v tekvici posilňujú vlasové korienky a pomáhajú predchádzať nadmernému vypadávaniu vlasov. Vyskúšajte si pripraviť túto domácu masku na vlasy a tešte sa z perfektného výsledku.

Ingrediencie:

  • 1 šálka tekvicového pyré
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica medu

Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie do hladkej zmesi. Aplikujte masku na vlhké vlasy, od korienkov po končeky. Nechajte pôsobiť 30 minút a potom vlasy umyte šampónom a kondicionérom ako obvykle. Táto maska vyživuje vlasy, dodáva im lesk a pomáha predchádzať ich poškodeniu. 

Maska na pleť pre žiarivú pokožku

Ak sa naučíte tekvicu využívať v domácej kozmetike, ochránite pokožku pred škodlivými voľnými radikálmi. Antioxidanty v tekvici (najmä vitamíny C a E) pomáhajú znižovať viditeľnosť jemných liniek a vrások. Betakarotén zasa zjednocuje tón pleti a podporuje jej zdravý vzhľad. Pomáha tiež znižovať výskyt pigmentových škvŕn a začervenania. 

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice tekvicového pyré (čerstvé alebo konzervované)
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1 čajová lyžička jogurtu alebo kokosového oleja (pre suchú pokožku)

Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte v miske, až kým nevznikne hladká pasta. Aplikujte masku na čistú tvár a nechajte pôsobiť 15–20 minút. Opláchnite teplou vodou a naneste hydratačný krém. Med má antibakteriálne vlastnosti, zatiaľ čo tekvica hydratuje a vyživuje.

Tip: Pokožku rúk omladíte, ak zmiešate štvrtinu šálky tekvicového pyré s lyžičkou mandľového/olivového olej a lyžičkou medu. Zmes vtierajte dlhšie do pokožky a napokon opláchnite. Na nohy môžete použiť zmes tekvicového pyré (pol šálky), 2 lyžíc olivového oleja a dostatočného množstva soli. Peeling vmasírujte do pokožky nôh a následne opláchnite. 

Odporúčame: Citrónová voda s kurkumou: Čo spraví s telom, keď ju budeš piť každý deň?

kozmetika z tekvice
Depositphotos

Tekvicový peeling na telo

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky tekvicového pyré
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky olivového oleja 

Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie, kým nevznikne hustá konzistencia. Aplikujte peeling na vlhkú pokožku a jemne masírujte krúživými pohybmi. Opláchnite teplou vodou a pokožku osušte uterákom. Peeling odstraňuje odumreté kožné bunky a zanecháva pokožku jemnú a hydratovanú.

Tip: Ak zmiešate rovnaké množstvo tekvicového pyré a kokosového oleja, získate perfektné telové maslo. Osprchujte sa, natrite si ním pokožku, nechajte chvíľu pôsobiť a potom opláchnite. 

Masky na pleť rôzneho druhu

Čo pokožka, to iná potreba starostlivosti. Preto si môžete doma vytvoriť aj tekvicovú masku na tvár, ktorá bude vyhovovať aktuálnym potrebám vašej pokožky.

Omladzujúca maska z tekvice:

Zmiešajte hrnček tekvicovej dužiny, 2 polievkové lyžice hnedého cukru, polievkovú lyžicu medu a pol hrnčeka bieleho jogurtu. Masku nechajte pôsobiť desať minút, potom opláchnite. 

Maska na mastnú pleť:

Zmiešajte štvrtinu šálky tekvicového pyré s lyžicou jablčného octu a jedným vajíčkom. Masku nechajte pôsobiť 20 minút, potom pleť opláchnite. 

Maska na suchú pleť:

Zmiešajte štvrtinu šálky tekvicového pyré s lyžičkou olivového oleja, lyžičkou medu a celým vajíčkom. Nechajte pôsobiť 20 minút, potom opláchnite.  

Tekvicové šialenstvo

Tekvica je všestranný prírodný produkt, ktorý prináša množstvo benefitov pre pleť a vlasy. Ak si zvyknete na jeseň vyrezávať z tekvice strašidielka, budete už vedieť, na čo využiť dužinu z tekvice. Bolo by na škodu len tak ju zahodiť! Aj vy si už budete vedieť vytvoriť účinnú domácu kozmetiku, ktorá je šetrná k vašej pokožke aj k životnému prostrediu. Vyskúšajte tieto recepty a doprajte svojej pleti a vlasom starostlivosť, ktorú si zaslúžia!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE