Obsesia váhou: Ako spoznať, že zachádzate priďaleko?

Nezdravý vzťah k jedlu

Téma telesnej hmotnosti je predmetom nekončiacich sa diskusií. Či už medzi odborníkmi, alebo bežnými ľuďmi, ktorí sa snažia so svojou hmotnosťou niečo robiť. Skrátka, je aktuálna pre mnohých ľudí. Spoločnosť nám predkladá isté normy, ktoré, však, nemusia byť pravdivé a optimálne. Niekedy sa môže zdravý záujem o postavu premeniť na nezdravú posadnutosť.

Keď sa niekto snaží zhodiť nadbytočné kilá, zväčša sa rozhodne viac športovať či obmedziť isté druhy jedál, ktoré by brzdili jeho pokrok. Problémy však môžu nastať vtedy, keď tieto veci začnú preberať kontrolu nad vaším životom. Aj zdravé návyky sa môžu uberať nesprávnym smerom. Obzvlášť pre ženy je to veľmi tenký ľad. Poruchy príjmu potravy sú na vzostupe viac než kedykoľvek predtým. Ako to rozpoznať a neskĺznuť do nezdravých vzorcov spávania?

15 znakov, že sa až príliš sústredite na chudnutie:

1. Neustále váženie

Ak sa vážite niekoľkokrát denne, môže to signalizovať nezdravý vzťah k váhe. Ide o prehnané sledovanie čísel, ktoré ovplyvňujú vašu náladu či sebavedomie. Hmotnosť v priebehu dňa kolíše, čo je úplne prirodzené, a nemali by sme ju neustále kontrolovať.

Odporúčame aj: Je posadnutosť zdravým jedlom nebezpečná? Daj si na ňu veľký pozor

Váha
Depositphotos

2. Sledovanie každého kúska jedla

Ak musíte kontrolovať každé sústo a neustále premýšľate nad tým, čo jete, ide o signál prehnanej pozornosti k jedlu. Tento vzorec správania môže narušiť prirodzený pôžitok z jedla a prispieť k stresu. S tým súvisí aj uprednostňovanie jedla, ktoré ste si pripravili sami. V tomto prípade to môže byť z veľkej časti len ďalší spôsob, ako kontrolovať kalórie.

Obmedzovanie sa týmto spôsobom spôsobuje veľkú priehlbinu vo vašom spoločenskom živote a vedie k stiahnutiu sa a izolovanosti.

3. Obava z priberania

Ak vás pri pomyslení na priberanie prepadá strach a spôsobuje vám to nadmerný stres, je to veľký varovný signál. Strach z telesných zmien by nemal zasahovať do vášho psychického stavu či každodenného života.

4. Výrazná zmena nálady kvôli váhe

Keď je vaša nálada priamo závislá od toho, čo vám ukazuje váha, ide o nezdravý znak. Hmotnosť by nemala ovplyvňovať vaše emocionálne prežívanie a spôsobovať výkyvy v sebahodnotení. Skutočnou červenou vlajkou je aj absencia vášne pre čokoľvek iné. Pre vaše záľuby. Nedovoľte, aby vám počítanie kalórií zabránilo v rozvíjaní iných záľub.

Prečítajte si: Čo s veľkým hladom? Máme pre teba rady, ako predísť návalom hladu!

5. Obmedzovanie kalorického príjmu

Prehnané sledovanie, počítanie kalórií a neustále obmedzovanie jedla je ďalším znakom posadnutosti váhou. Znižovanie príjmu kalórií pod zdravú úroveň vedie k vyčerpaniu organizmu, podvýžive a vážnym zdravotným komplikáciám.

Zapisovanie si jedál je dobrý spôsob, ako sa vyhnúť bezduchému vyjedaniu, no zároveň to odvádza od intuitívneho jedenia, ktoré je pre nás dôležitejšie. Tak si začnete vyberať potraviny výlučne na základe ich kalorickej hodnoty, ignorujete dôležité vitamíny a živiny a svoj vlastný pocit spokojnosti.

6. Časté porovnávanie s ostatnými

Ak neustále porovnávate svoje telo s inými ľuďmi, najmä cez sociálne siete alebo medzi priateľmi, môže to viesť k nerealistickým očakávaniam. Každé telo je jedinečné a nereálne štandardy môžu poškodiť vaše sebavedomie. Poďme na ľuďoch hľadať iné vlastnosti, ako je zmysel pre humor, vrúcny úsmev alebo dôveryhodnosť. Nielenže si prehĺbite sociálny zážitok, ale časom začnete pociťovať menšiu neistotu ohľadom vlastnej telesnej hmotnosti či tvaru.

7. Jedlo rozdeľujete na dobré alebo zlé

Vidieť určité potraviny len ako dobré (napr. zelenina) a iné ako len zlé (napr. ryža) je tiež znakom prílišného zamerania sa na chudnutie. Čím viac používame toto rozdelenie, tým sme náchylnejší posudzovať sa podľa toho, čo jeme. Pripisujeme jedlu príliš veľký význam. 

Samozrejme, nechceme jesť iba sladké čokolády, ale žiadne jedlo nie je vo svojej podstate dobré alebo zlé. Niektoré potraviny jednoducho ponúkajú viac živín ako iné. Skúste myslieť na potraviny ako na palivo pre svoje zdravé telo. Dbajte na príjem všetkých mikroživín a dôležitých vitamínov. 

Inšpirujte sa: Japonská strava a dlhovekosť: 10 výživných potravín, ktoré zlepšia zdravie a predĺžia život

Cvičenie
Depositphotos

8. Neustále cvičenie

Cvičenie je nevyhnutné pre takmer každý aspekt fyzickej aj duševnej pohody. Cvičenie je zdravé, ale ak sa stane jediným cieľom spáliť prijaté kalórie, to už je nezdravé. Naozaj to môže zájsť príliš ďaleko. Nadmerné cvičenie bez dostatočného odpočinku môže viesť k zraneniam a vyhoreniu. Ľudia si k cvičeniu môžu vytvoriť kompulzívny alebo návykový vzťah, pri ktorom sa snažia udržať si prísnu rutinu a nakoniec pristanú v mori negatívnych emócií.

9. Vyhýbanie sa jedlu

Odkladanie alebo odmietanie jedál, najmä ak máte strach z priberania, je príznakom, že vaše stravovacie návyky nie sú zdravé. Viesť to môže k neprimeranému obmedzovaniu kalórií a nutričných hodnôt, čo poškodzuje zdravie.

10. Máte špecifický spôsob stravovania

Stravovacie rituály môžu byť ďalším ukazovateľom zaujatosti voči chudnutiu. Možno máte pocit, že musíte jedlo krájať na menšie kúsky alebo sa vám jedlo nemôže na tanieri premiešať. Jete len v určitých hodinách alebo žujete každé sústo 10-krát, kým budete môcť úplne prehltnúť.

Avšak, tieto rituály predstavujú spôsob kontroly. Každé jedlo, ktoré je prísne kontrolované rituálnym správaním, je silným indikátorom poruchy príjmu potravy. 

11. Zanedbávanie priateľov a rodiny kvôli diéte

Ak si kvôli stravovacím obmedzeniam začnete vyhýbať spoločenským aktivitám, môže to mať negatívny vplyv na vaše vzťahy. Podobne, môže byť pre vás náročné tráviť sviatky, ako sú Vianoce a Nový rok, v kruhu rodiny či priateľov, pretože sa cítite pod tlakom jesť. Ale pamätajte, že izolácia nie je zdravá. Sociálny život by nemal trpieť kvôli vašim obavám o stravu. Ak často hovoríte nie rôznym obedom a večierkom práve zo strachu z jedla, je čas sa o tomto probléme porozprávať s blízkymi alebo odborníkom.

12. Výčitky po jedle

Cítite sa previnilo po konzumácii jedla, hlavne ak je to niečo kalorickejšie alebo „zakázané“? Tento pocit viny môže viesť kdlhodobo neudržateľným diétam a frustrácii. Zdravý vzťah k jedlu by mal byť vyvážený a bez pocitu trestania sa. Nezabúdajte na to.

13. Štíhlosť vnímate ako riešenie všetkých vašich problémov

Ak vám niečo hovorí, že život bude úžasný, keď dosiahnete nejakú magickú váhu, keď sa vaše stehná prestanú dotýkať alebo keď bude vaše brucho úplne ploché, tieto myšlienky môžu byť zavádzajúce.  

Veríte, že ak budete dostatočne štíhle alebo dosť krásne, všetko ostatné zapadne. Áno, chudnutie s cieľom pomôcť vyriešiť zdravotné problémy, napríklad diabetes, obezitu, spánkové problémy, je v poriadku. Pravdou však je, že ak zhodíte 5 alebo dokonca 10 kíl, nepomôže vám to získať prácu ani zlepšiť vzťahy.

14. Vždy viete o aktuálnych trendoch v diétach

Či už je to vegánstvo, keto, paleo, neustále skúmate, aké diéty sú obľúbené a trendy. Najhoršie na tom je, že čím viac sa zameriavate na diéty, tým viac vás to ovplyvňuje a stáva sa stredobodom vášho života. Časom zistíte, že je to jediná vec, na ktorú myslíte a obmedzujete sa v iných záujmoch. 

15. Dovoľujete sociálnym sieťam diktovať, ako sa cítite vo svojom tele

Sociálne médiá doslova rozdúchali plamene nezdravého stravovania. Ako je to možné? Tak, že ľudia začali zdieľať, čo počas dňa jedia. Nehovoria o tom, že veľa ľudí posudzuje, ako vyzerajú, podľa toho, koľko lajkov či komentárov sa im objaví pod fotkou. A to je príležitosť na nezdravé porovnanie.

Je v poriadku uverejňovať momenty zo svojho života. Pokiaľ nedovolíte, aby ovládali váš život spôsobom, ktorý bude vytvárať nezdravú mienku. 

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE