Moringa olej: Kozmetická legenda, ktorá má podmanivé vlastnosti

V poslednej dobe sa okolo pleťových olejov urobilo pomerne veľké HALÓ. Mali by sme si uvedomiť, že výrobky na báze oleja sú v skutočnosti pre našu pokožku naozaj vhodné a nebrániť sa ich účinkom. Aj keď si poviete, že pleťový olej nie je nič pre vašu mastnú pleť, v skutočnosti ste na omyle. S touto novonarodenou láskou prichádza viac možností – viac produktov s obsahom kokosového, arganového, rakytníkového oleja a mnohých ďalších. Tentokrát sme natrafili na nový druh oleja, ktorý je už síce používaný po desaťročia, no nie je taký známy ako ostatné bežne dostupné pleťové oleje.

 

Moringový olej je extrahovaný zo semien stromu moringa, tiež známeho aj ako drevený strom. Možno ste sa nestretli s názvom Moringa olej, pretože je tiež známy aj ako Ben olej. Familiárne pomenovanie dostal preto, lebo obsahuje vysoké množstvo kyseliny behenovej. Tento olej bol spomínaný ako veľmi užitočný olej v medicínskych knihách Grécka a Ríma. Aj dnes sa využíva na pokožku a vlasy, ale je tiež vhodný na varenie, pretože má jemnú a lákavú chuť – využiť sa dá ako do šalátov, tak aj na vyprážanie. 

 

Pozri aj: Zdvojnásob účinky vody - tieto recepty určite nepoznáš!

hydratačný olej

Zdroj: Shutterstock®

Skvelý hydratačný prostriedok

Moringový olej je jedným z najlepších hydratačných prípravkov pre pokožku. Správne by sa mal aplikovať na vlhkú pokožku ako masážny olej. Takto sa každý olej do pokožky lepšie vstrebáva a zanecháva ju vláčnu. V tomto oleji pôsobí omega-9 mastná kyselina ako hlavná hydratačná zložka pre pokožku (kyselina olejová). Navyše olej zanecháva pokožku hladkú a príjemnú na dotyk. 

akné

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie účinky na pokožku

  • upokojuje suchú pokožku: pomáha pri suchej a podráždenej pokožke, a tiež je účinný pri kožných problémoch ako je ekzém alebo psoriáza.
  • akné: moringový olej má protizápalové vlastnosti, ktoré sa využívajú hlavne pri liečbe akné. Navyše tiež pomáha vyliečiť a odstrániť jazvy po akné.
  • účinný na jazvy: nielen na tie po akné, ale tiež na jazvy po popáleninách, odreninách alebo modrinách je tento olej nápomocný. V kombinácii s tamanu olejom pôsobia ako skvelé protijazvové duo.
  • antiaging účinky: pravidelné používanie tohto oleja znižuje vzhľad vrások a jemných línií na pleti.

 

Odporúčame: Telový peeling: Kedy mu povedať nie?

vlasový olej

Zdroj: Shutterstock®

Účinky na vlasy

Rovnako ako je tento olej prospešný pre pokožku, skvelé účinky má aj na vlasy. Používa sa najmä ako horúci vlasový kondicionér, ktorý rieši asi všetky problémy s vlasmi. Po ošetrení horúcim olejom sú vlasy hydratované, korienky vlasov vyživené, vlasy zbavené lupín a pokožka hlavy je bez podráždenia. Navyše, keďže ide o olej, vlasy zanecháva krásne lesklé hlavne vďaka už spomínanej kyseline behenovej. Aby sme nezabudli, olej posilňuje vlasové korienky, čím pomáha vyživovať slabé a poškodené vlasy, a tiež zabraňuje ich vypadávaniu. 

 

Zaujme ťa: Wave Brow: Trend, ktorý rozhodne upúta tvoju pozornosť!

reumatický olej

Zdroj: Shutterstock®

Reumatický olej

Ben olej je možné využiť aj pri bolestiach kĺbov, ktoré spôsobuje reuma. Olej stačí aplikovať na bolestivé kĺby a nechať ho pôsobiť. Je účinný pri znižovaní opuchu a zápalu, ktorý poskytuje úľavu od bolesti v kĺboch. Vďaka týmto jeho účinkom je možné použiť ho aj na ochorenie kĺbov nazývané DNA. 

emócie

Zdroj: Shutterstock®

Netradičné využitie

Olej je možné využiť aj trošku netradične. Má upokojujúce vlastnosti, preto je možné využiť ho na upokojenie hystérie a nekontrolovanej emocionálnej nestability. Áno, je to netradičné využitie. Naviac ho môžete použiť na masírovanie detských ďasien pri raste zúbkov. Má protizápalové vlastnosti a jemnú chuť, čo je skvelá kombinácia na upokojenie detských ďasien. 

 

Pozri aj: Prečo potrebujeme antioxidanty? Nachádzajú sa v týchto potravinách!

nechtový kúpeľ

Zdroj: Shutterstock®

Domáce využitie moringového oleja

  • kvalitný spánok: zmiešajte moringový olej asi s tromi až štyrmi kvapkami levanduľového esenciálneho oleja. Natrite si spánky a užite si príjemný spánok. Nehrozí vám nespavosť a následná podráždenosť.
  • exfoliačný peeling: zmiešajte olivový olej a moringový olej v rovnakom množstve. Pridajte cukor a domáci peeling máte hotový. Už len stačí užiť si príjemný kúpeľ.
  • zmäkčovač nechtov: ak máte silné, ale naozaj silné nechty, môžu byť suché a rýchlo sa lámať. Doprajte im príjemný kúpeľ v tomto oleji, aby zmäkli a boli viac hydratované. 

 

Vyskúšaj: Našiel sa elixír večnej mladosti - je ním Ašwaganda!

14 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

06.09.2017 08:29

pre mna je tento olej novinkou..... nepočula som o nom ešte..... ja som zásadne PRE oleje..... či už argánový, alebo rakytníkový a ďalšie veľmi prospešné oleje pre pokožku tela... a na rôzne iné využitia

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

06.09.2017 14:25

Aj pre mňa je tento olej novinkou, ale ako som sa teraz tu dočítala má široké využitie.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

06.09.2017 16:10

Tak o tomto oleji som naozaj ešte nepočula.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

06.09.2017 18:03

je to pre mňa novinka,má zaujímavé benefity.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

06.09.2017 18:11

pre mňa zatiaľ neznámy produkt, no podľa toho čo čítam má veru rôzne využitie

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

06.09.2017 19:21

Taktiež tento olejček nepoznám... ale rada by som vyskúšala, s olejmi mám iba dobré skúsenosti :)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

06.09.2017 20:20

nepoznám tento olej ani pod jedným názvom, ale naozaj má vynikajúce účinky, je všestranný, rada by som ho vyskúšala...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

06.09.2017 22:08

Zaujalo ma, že tento olej je vhodný na jazvy (okrem iného) ,zatiaľ sme doma odskúšali Bi-Oil, ten je na jazvy vynikajúci...

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

07.09.2017 13:18

tak o tomto oleji som nepočula ale podľa článku ho naozaj stojí za to vyskúšať.. ja som mala kedysi aknoznu pleť, teraz je to už lepšie a k tomu, môjmu chlapčekovi stále rastú zúbky, takže by mal využitie u nás dosť veľké..

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

07.09.2017 14:57

o oleji som nmepocula, avsak som mala caj. Nebol moc chutny, dalo sa nan zvyknut, mal dodavat energiu a blahodarne posobit na organizmus.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.09.2017 18:28

o tomto oleji som pozerala v telke, rozprávali o ňom manželia, ktorí ho sem privážajú, zaujal ma, preto si pamätám jeho názov...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.11.2017 21:04

Ešte som ho nemala ani som netušila že taký olej existuje no určite vyskúšam

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

19.11.2017 08:27

Skoda ze som sa s nim nikde nestretla moze byt naozaj ucinny,ani v lekarni mi ho nikdy neodporucili...

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

11.06.2018 10:20

Všestranné využitie tohto zázračného oleja. ;) super

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE