Čo bola ešte pred nejakým časom ingrediencia pre bohatých, je dnes celkom prirodzená prísada do jedál bežných domácností. Používa sa ako prísada do cestovín, talianskeho rizota či len ako toping na pizzu. Zdravý hľuzovkový olej dodáva pokrmom znamenitú chuť, pričom z jeho konzumácie profituje aj ľudský organizmus.
Existuje hneď niekoľko druhov hľuzovky, no najčastejšie sa v gastronómii používa biela a čierna hľuzovka. Biela hľuzovka sa považuje za jednu z najdrahších ingrediencií na svete, preto v bežných obchodoch nájdete skôr výluhy z čiernej hľuzovky, ktorá však takisto nie je práve lacná.
Prečítajte si o hľuzovkovom oleji viac a zistite, aké sú jeho pozitívne účinky na zdravie človeka!
Čo je hľuzovkový olej?
Ako dobre vieme, hľuzovka je celkom drahá huba a je jasné, že v hľuzovkovom oleji bude zastávať podstatnú funkciu. Ide vlastne o výluh z hľuzovky, najčastejšie v panenskom olivovom oleji, ktorý, ako vieme, je taktiež veľmi zdravý. Hľuzovkový olej môže vzniknúť v podstate z hocijakého olejového základu, často nájdete na pultoch hľuzovkový olej z repkového oleja, čo sa samozrejme odrazí ako na kvalite, tak aj na prospešnosti pre ľudské zdravie.
Ako sa hľuzovkový olej vyrába?
Vzniká tak, že sa do olejového základu pridajú jedlé hľuzovky a nechajú sa v ňom lúhovať približne týždeň na to, aby dosiahol špecifickú hľuzovkovú arómu a chuť.
Treba si však dať pozor na prefíkaných obchodníkov, ktorí, v snahe zarobiť, často predávajú syntetický hľuzovkový olej. V tomto prípade pomôže len pozorne čítať zloženie výrobku, ktorý kupujete. Žiadne umeliny by pravý hľuzovkový olej obsahovať nemal.
Shutterstock®Benefity hľuzovkového oleja
V čom je teda hľuzovkový olej taký úžasný? Huby sú všeobecne významnými antioxidantmi a inak to nie je ani pri hľuzovke, ktorá má okrem iného aj oveľa vyššiu cenu. Huby sú plné flavonoidov, ktoré sú všeobecne známe ako prírodné látky, bojujúce proti najrôznejším chorobám a zápalom.
Hľuzovkový olej má okrem týchto skvelých vlastností aj spomínanú znamenitú chuť a podľa šéfkuchárov dokáže aj s najobyčajnejšími jedlami neskutočné zázraky. Ide o akýsi diamant, ktorý nepatrí do šperkovnice, ale do kuchyne.
Dobrý na srdce, váhu aj proti rakovine
Poďme sa pozrieť na benefity hľuzovkového oleja na zdravie človeka! V prvom rade má blahodarné účinky na srdce. Dokáže bojovať proti infarktu a iným ochoreniam najdôležitejšieho ľudského orgánu. Zároveň má protizápalové účinky a vie hýbať aj s vysokým krvným tlakom tým správnym smerom, nadol.
Hľuzovkový olej sa ďalej odporúča používať počas diétovania, pričom sa dokázalo, že napomáha v chudnutí. Príjem zdravých tukov do tela má pozitívny vplyv aj na činnosť mozgu.
Spoľahnúť sa naň môže aj hladina cukru v krvi, ktorú vie hľuzovkový olej držať na uzde a významný je tento druh oleja aj pri boji proti zákerným rakovinovým bunkám.
V neposlednom rade sa dostávame aj ku kráse. Bolo dokázané, že konzumácia hľuzovkového oleja podporuje žiarivosť pleti, vďaka obsahu vitamínu E. Ten zaberá aj na vážne kožné choroby, ako je dermatitída, akné a psoriáza a redukuje aj zápaly kože.
Shutterstock®Ako používať hľuzovkový olej v kuchyni
Hľuzovkový olej je výnimočný najmä svojou arómou, preto ho treba používať s mierou a až na záver prípravy jedla. Vhodný je najmä ako dochucovadlo, ktoré pozdvihne aj úplne jednoduché pokrmy na vyšší gurmánsky level.
Odporúčané spôsoby použitia:
pokvapkanie cestovín, gnocchi alebo rizota tesne pred servírovaním,
dochutenie krémových polievok alebo zeleninových pyré,
pokvapkanie hranoliek, vajíčok, opečenej bagety či hrianok,
toping na pizzu, burger alebo sendvič namiesto omáčky,
skvelý do šalátových zálievok v kombinácii s balzamikom.
Hľuzovkový olej v starostlivosti o pleť
Hľuzovkový olej nie je len gurmánskou pochúťkou, ale aj luxusnou zložkou kozmetiky, ktorá prináša množstvo benefitov pre pleť. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, vitamínu E a esenciálnych mastných kyselín pomáha bojovať proti starnutiu pokožky a dodáva jej zdravý vzhľad.
Benefity pri vonkajšej aplikácii:
zjemňuje jemné vrásky a podporuje regeneráciu pokožky,
hydratuje a vyživuje aj suchú a citlivú pleť,
redukuje začervenanie, podráždenie a zápaly,
vďaka antibakteriálnym vlastnostiam môže pomôcť pri akné,
zvyšuje pružnosť a jas pokožky.
Ako ho používať? Stačí pridať 1–2 kvapky hľuzovkového oleja do nočného krému alebo priamo naniesť na čistú pleť ako sérum. Vhodný je aj na jemné partie – okolo očí, pier alebo dekoltu.
Upozornenie: Vždy sa uisti, že ide o 100 % prírodný olej bez syntetických aróm, inak môže dráždiť pokožku. Pred prvým použitím odporúčame urobiť test znášanlivosti na malej ploche kože.
Shutterstock®Ako vybrať kvalitný hľuzovkový olej
Na trhu je množstvo hľuzovkových olejov, no ich kvalita sa výrazne líši. Prvým krokom k správnemu výberu je čítať zloženie. Kvalitný olej by mal obsahovať skutočný extrakt z hľuzovky (nie iba arómu) a ideálne by mal byť vyrobený na základe panenského olivového oleja.
Pozor si dajte aj na pôvod produktu a výrobcu. Drahší olej môže byť kvalitnejší, ale cena nie je vždy zárukou. Vyhýbajte sa lacným variantom s "aroma", "truffle flavor" alebo nejasným zložením. Všímajte si aj balenie – ideálne tmavé sklo a informácie o spôsobe skladovania.
Možné riziká a opatrnosť
Aj keď ide o chutný a zdravý produkt, hľuzovkový olej nie je pre každého. Jeho intenzívna chuť a zloženie môžu niekomu prekážať alebo vyvolať neželanú reakciu.
Na čo si dať pozor:
môže vyvolať alergické reakcie u ľudí citlivých na huby,
nie je vhodný na varenie pri vysokých teplotách – aróma sa rýchlo stráca,
syntetické verzie môžu obsahovať dráždivé chemikálie alebo konzervanty,
nadmerné množstvo môže prehlušiť chuť celého jedla.
Hľuzovkový olej je výnimočný produkt, ktorý si našiel svoje miesto nielen v luxusných reštauráciách, ale aj v domácich kuchyniach. Vďaka svojmu zloženiu je nielen chuťovým zážitkom, ale aj prospešným doplnkom stravy. Ak si vyberiete kvalitný olej a používate ho s mierou, môže obohatiť váš jedálniček o nové, zdravé a gurmánske rozmery.
Anketa: Vyskúšali ste už hľuzovkový olej?
Odpovedalo 721 ľudí
15%
26%
60%
Aktualizovaný článok: 23.05.2025