Čo bola ešte pred nejakým časom ingrediencia pre bohatých, je dnes celkom prirodzená prísada do jedál bežných domácností. Používa sa ako prísada do cestovín, talianskeho rizota či len ako toping na pizzu. Zdravý hľuzovkový olej dodáva pokrmom znamenitú chuť, pričom z jeho konzumácie profituje aj ľudský organizmus.
Existuje hneď niekoľko druhov hľuzovky, no najčastejšie sa v gastronómii používa biela a čierna hľuzovka. Biela hľuzovka sa považuje za jednu z najdrahších ingrediencií na svete, preto v bežných obchodoch nájdete skôr výluhy z čiernej hľuzovky, ktorá však takisto nie je práve lacná. Prečítajte si o hľuzovkovom oleji viac a zistite, aké sú jeho pozitívne účinky na zdravie človeka!
Zaujme ťa: Zdravé náhrady kávy skutočne existujú! Pozri, ako si doplniť energiu!
Čo je hľuzovkový olej?
Ako dobre vieme, hľuzovka je celkom drahá huba a je jasné, že v hľuzovkovom oleji bude zastávať podstatnú funkciu. Ide vlastne o výluh z hľuzovky, najčastejšie v panenskom olivovom oleji, ktorý, ako vieme, je taktiež veľmi zdravý. Hľuzovkový olej môže vzniknúť v podstate z hocijakého olejového základu, často nájdete na pultoch hľuzovkový olej z repkového oleja, čo sa samozrejme odrazí ako na kvalite, tak aj na prospešnosti pre ľudské zdravie.
Vzniká tak, že sa do olejového základu pridajú jedlé hľuzovky a nechajú sa v ňom lúhovať približne týždeň na to, aby dosiahol špecifickú hľuzovkovú arómu a chuť. Treba si však dať pozor na prefíkaných obchodníkov, ktorí, v snahe zarobiť, často predávajú syntetický hľuzovkový olej. V tomto prípade pomôže len pozorne čítať zloženie výrobku, ktorý kupujete. Žiadne umeliny by pravý hľuzovkový olej obsahovať nemal.
Benefity hľuzovkového oleja
V čom je teda hľuzovkový olej taký úžasný? Huby sú všeobecne významnými antioxidantmi a inak to nie je ani pri hľuzovke, ktorá má okrem iného aj oveľa vyššiu cenu. Huby sú plné flavonoidov, ktoré sú všeobecne známe ako prírodné látky, bojujúce proti najrôznejším chorobám a zápalom. Hľuzovkový olej má okrem týchto skvelých vlastností aj spomínanú znamenitú chuť a podľa šéfkuchárov dokáže aj s najobyčajnejšími jedlami neskutočné zázraky. Ide o akýsi diamant, ktorý nepatrí do šperkovnice, ale do kuchyne.
Bude sa ti páčiť: Chutné a vražedné? Na tieto škodlivé potraviny si daj pozor!
Dobrý na srdce, váhu aj proti rakovine
Poďme sa pozrieť na benefity hľuzovkového oleja na zdravie človeka! V prvom rade má blahodarné účinky na srdce. Dokáže bojovať proti infarktu a iným ochoreniam najdôležitejšieho ľudského orgánu. Zároveň má protizápalové účinky a vie hýbať aj s vysokým krvným tlakom tým správnym smerom, nadol.
Hľuzovkový olej sa ďalej odporúča používať počas diétovania, pričom sa dokázalo, že napomáha v chudnutí. Príjem zdravých tukov do tela má pozitívny vplyv aj na činnosť mozgu. Spoľahnúť sa naň môže aj hladina cukru v krvi, ktorú vie hľuzovkový olej držať na uzde a významný je tento druh oleja aj pri boji proti zákerným rakovinovým bunkám.
V neposlednom rade sa dostávame aj ku kráse. Bolo dokázané, že konzumácia hľuzovkového oleja podporuje žiarivosť pleti, vďaka obsahu vitamínu E. Ten zaberá aj na vážne kožné choroby, ako je dermatitída, akné a psoriáza a redukuje aj zápaly kože.