Slivky sú chutné, šťavnaté a najmä zdravé ovocie, ktoré si získalo mnoho fanúšikov. Kto by predsa odolal lahodnému kysnutému slivkovému koláču? Babkin dokonalý múčnik ani sladučký džem však nepredstavujú jediný spôsob, ako naložiť s týmto obľúbeným ovocím.
Zo sliviek, konkrétne z ich zdanlivo bezcenných kôstok, sa totiž vyrába málo známy olej. Tento produkt má pritom množstvo skvelých účinkov na ľudský organizmus. Zistite, čo všetko dokáže urobiť slivkový olej aj s vaším telom!
Už ste počuli o slivkovom oleji?
Slivkový olej sa vyrába zo slivkových jadier lisovaním za studena. Charakteristický je svojou zlatistou farbou a veľmi výraznou arómou. Každého nepochybne dostane jeho neprehliadnuteľná mandľovo marcipánová vôňa. Kvalitný a čistý 100 % olej zo slivkových jadier je pripravovaný bez použitia tepla alebo rozličných chemických rozpúšťadiel. Nemali by sa v ňom taktiež nachádzať umelé farbivá či konzervačné látky.
Tento olej je pomerne nový, no dostupný je napríklad na internete, v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami či v rozličných bio obchodoch. Musíte však zobrať do úvahy jeho o niečo vyššiu cenu. Kvalitný slivkový olej totiž stojí okolo 10 eur za 100 ml balenie. Po zakúpení ho nezabudnite skladovať na tmavom a chladnejšom mieste a po otvorení zužitkovať približne do troch mesiacov.
Ako spoznať kvalitný slivkový olej
Pri výbere slivkového oleja je najdôležitejšie zamerať sa na spôsob výroby. Kvalitný olej sa lisuje za studena zo slivkových jadier, čo zaručuje zachovanie všetkých výživných látok aj charakteristickej mandľovo-marcipánovej arómy. Mal by byť 100 % čistý, bez prídavných látok, umelých farbív či konzervantov. Farba oleja je zlatistá a vôňa jemne sladkastá, pripomínajúca marcipán – to je znak, že ide o autentický produkt.
Dôležitým faktorom je aj pôvod a balenie. Uprednostnite olej s certifikátom bio kvality a balený v tmavých sklenených fľašiach, ktoré chránia olej pred svetlom a predlžujú jeho trvanlivosť. Pri kúpe si všímajte dátum lisovania alebo spotreby – olej je najlepšie spotrebovať do troch mesiacov od otvorenia. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste, aby ste si zachovali jeho účinky aj chuť.
Shutterstock®Zloženie slivkového oleja
Kôstky sliviek môžu byť až z 20 % tvorené práve cennými olejmi. Pripravený slivkový olej je charakteristický vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín. Je zdrojom hlavne kyseliny olejovej a kyseliny linolovej. Okrem toho v sebe ukrýva dôležitý vitamín E.
Účinky slivkového oleja
Olej zo slivkových jadier je v prvom rade známy svojimi blahodarnými účinkami na pokožku tela. Má vynikajúce hydratačné účinky a predstavuje pomoc pre suchú pleť. Vhodný je i na ošetrenie citlivej či dokonca zrelej pokožky.
Podporuje regeneráciu kožných buniek a účinne potláča prejavy starnutia. Okrem toho zlepšuje pružnosť pokožky a postará sa aj o suché a poškodené vlasy. Slivkový olej navyše dokáže človeku pomôcť i s mnohými zdravotnými ťažkosťami.
Pri vnútornom užívaní blahodarne vplýva na črevá a predstavuje vhodnú prevenciu pred zápchou. Má mierne diuretické účinky a napomáha pri regulácii tekutín v organizme. Rovnako je užitočný pri liečbe zápalov či opuchov.
Použitie slivkového oleja zvonka
Olej zo slivkových jadier môžete využiť rozličnými spôsobmi. V prvom rade sa postará o vašu vonkajšiu krásu. Môžete ním ošetriť rôzne typy pleti. Je ľahko vstrebateľný, neupcháva póry a na vašej pokožke nezanechá nepríjemný mastný film. Pôsobí proti vráskam a je skvelý ako balzam na pery či krém okolo očí. Navlhčite si tvár a jemne do nej vklepte zopár kvapiek tohto jedinečného oleja.
Vaša pleť zostane vláčna a zamatovo hebká. Naniesť ho však môžete aj na suché a poškodené vlasy. Výborný je aj ako masážny olej. Okrem toho ho môžete primiešať do obľúbeného nočného či denného krému, pleťovej masky, telového mlieka či sprchového gélu.
Shutterstock®Tipy na kozmetické využitie slivkového oleja
Denné pleťové sérum: pár kvapiek oleja vklepať do navlhčenej pokožky namiesto krému.
Starostlivosť o oči a pery: jemne vmasírovať do okolia očí alebo použiť ako prírodný balzam na pery.
Zjemnenie vrások: pravidelné nanášanie na tvár či dekolt podporí pružnosť pleti.
Na suché končeky vlasov: vmasírovať pár kvapiek do končekov alebo použiť ako olejový zábal.
Olej po holení: upokojuje podráždenú pokožku a zanechá ju hebkú.
Do telového mlieka alebo masky: pridať pár kvapiek do bežnej kozmetiky pre extra výživu.
Starostlivosť o nechty a ruky: vmasírovať do nechtovej kožtičky alebo suchých rúk.
Použitie slivkového oleja zvnútra
Slivkový olej je však vhodný i na vnútorné použitie. V takomto prípade sa vždy držte dávkovania, ktoré na etikete udáva výrobca. Siahnite po ňom, ak vás trápi zápcha či spomínané opuchy. Olej zo slivkových jadier však nájde využitie i v kuchyni. Bez obáv ním môžete dochutiť hotové jedlá či šaláty. Keďže je plný zdravých tukov, antioxidantov a vitamínov, vaše telo to určite ocení.
Kontraindikácie a opatrnosť
Slivkový olej je vo všeobecnosti bezpečný, no pri vnútornom užívaní je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo hnačku. Citlivejšie osoby by mali začať s menšími dávkami a postupne sledovať reakciu tela.
Pozor by si mali dať aj alergici na kôstkoviny – olej môže u niektorých vyvolať alergickú reakciu. Tehotné a dojčiace ženy by mali vnútorné užívanie konzultovať s lekárom. Pri kozmetickom použití sa odporúča pred prvým nanesením spraviť test na malej ploche pokožky.
Slivkový olej – malý zázrak zo slivkových jadier
Slivkový olej si postupne získava svoje miesto medzi obľúbenými prírodnými produktmi na starostlivosť o telo aj zdravie. Hoci je na trhu stále pomerne novinkou, jeho účinky na pleť, vlasy či trávenie dokazujú, že ide o hodnotný olej s veľkým potenciálom. Vďaka vysokej koncentrácii nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E ponúka podporu zvonka aj zvnútra – od zjemnenia vrások až po uľahčenie trávenia.
Ak hľadáte prírodný produkt, ktorý skombinuje luxusnú vôňu s praktickými účinkami, slivkový olej je voľbou, ktorú sa oplatí zaradiť do každodennej rutiny. Stačí len siahnuť po kvalitnom oleji a užívať si jeho benefity s mierou a rozumom.
Aktualizovaný článok: 24.09.2025