Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!

Skúšali ste niekedy vo svojom živote nejakú diétu? Pravdepodobne väčšina žien by asi povedala áno. Hoci by šlo len o krátku diétu, s ktorou to človek razom vzdal. Dalo by sa povedať, že s diétami je to podobné ako s módou, ktorá sa rovnako neustále mení. Taktiež aj rozličné diéty naberajú jeden čas na popularite a o chvíľu sa na ne zase zabudne.

Dukanova diéta, keto diéta, paleo diéta, DASH diéta – tieto i mnohé ďalšie si užili svoju chvíľku slávy, respektíve niektoré ešte stále zažívajú. Do povedomia sa dostala i takzvaná delená strava. Aké sú jej princípy? Skutočne je vhodná na chudnutie? A má nejaké nevýhody? 

Čo je delená strava?

Delená strava predstavuje spôsob stravovania, respektíve druh diéty, ktorej princíp vo všeobecnosti spočíva v rozdelení potravín do určitých kategórií a ich následnej správnej kombinácii. Tento spôsob stravovania vznikol hlavne z presvedčenia, že nesprávna kombinácia potravín môže mať negatívne účinky na trávenie a celkové zdravie, môže viesť k hromadeniu toxínov v tele a rozvoju rôznych zdravotných problémov, a to najmä z dôvodov, že rôzne potraviny sú v tráviacom trakte trávené rozlične dlhý čas, navyše sú na ich štiepenie potrebné odlišné enzýmy a majú tiež iné pH.

Práve preto je ich podľa delenej stravy potrebné v jedálničku správne nakombinovať. Delená strava pritom nie je žiadnou záležitosťou modernej doby, ale jej pôvod možno hľadať v starovekej Indii a ajurvédskej medicíne.

Popularitu začala naberať v polovici 19. storočia a najmä začiatkom 20. storočia. Za akéhosi zakladateľa či hlavného priekopníka tejto diéty je považovaný americký lekár William Howard Hay. Priniesol vlastný koncept stravovania, ktorý bol tiež nazývaný Hayova diéta, no udomácnilo sa najmä pomenovanie delená strava.

Odporúčame: Najzdravší spôsob prípravy vajíčok: Na volské oko radšej zabudni

potraviny pri delenej strave

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú hlavné zásady delenej stravy?

V súčasnej dobe sa môžeme stretnúť s viacerými rôznymi konceptmi delenej stravy, preto býva niekedy problematické presne charakterizovať tento spôsob stravovania. Niektoré koncepty delenej stravy delia potraviny len do troch skupín, iné do niekoľkých hlavných skupín a zároveň aj niekoľkých menších podskupín.

Aj napriek takýmto menším odchýlkam sa však delená strava vo všeobecnosti riadi približne podobnými zásadami a pravidlami. Najčastejšie sa stretávame s delením potravín do týchto troch skupín:

  • bielkovinová skupina (živočíšna) – mäso a rôzne mäsové výrobky, ryby, mlieko a mliečne výrobky aj syry, vajcia, ale aj produkty zo sóje, biele a červené víno,
  • sacharidová skupina (rastlinná) – cereálie, cestoviny (aj iné výrobky z múky), pečivo, zemiaky, ryža, strukoviny okrem sóje, produkty z kukurice, niektoré druhy sladkého ovocia a zeleniny (sladké jablká a hrušky, sušené ovocie okrem hrozienok, banány, figy, datle, sladké zemiaky, tekvica Hokkaido, kel), vločky, med, sirupy, ovocné šťavy, pivo,
  • neutrálna skupina – zelenina (listová zelenina, mrkva, cvikla, uhorka, cibuľa atď.), ovocie s nižším obsahom cukrov (avokádo, čučoriedky, melón), hrozienka, niektoré kyslomliečne výrobky (smotana, biely jogurt, kefír), huby, orechy, kakao, semienka, koreniny, bylinky, oleje, káva, pochutiny, čaje.

Hlavné zásady delenej stravy môžeme charakterizovať nasledovne:

  • potraviny z bielkovinovej skupiny nekombinujeme s potravinami zo sacharidovej skupiny,
  • nekombinujeme viacero druhov bielkovín v rámci jedného jedla,
  • živočíšnu skupinu môžeme kombinovať so zeleninou, ale nie s ovocím,
  • potraviny z rastlinnej skupiny je možné kombinovať s ovocím aj zeleninou (ale nie súčasne),
  • ovocie a zeleninu nekombinujeme,
  • potraviny z neutrálnej skupiny kombinujeme so všetkým.

Pozri aj: Časté chyby pri príprave šalátu: Vyhni sa im a vychutnáš si ho viac!

čo jesť pri delenej strave

Zdroj: Shutterstock®

Pri delenej strave sa stretávame i s nasledovnými zásadami a pravidlami:

  • ovocie konzumujeme nalačno, respektíve pred jedlom, nie po ňom,
  • zelenina a ovocia by mali tvoriť podstatnú časť jedálnička,
  • základ jedálnička tvoria 2 až 3 hlavné jedlá a 1 až 2 doplnkové,
  • medzi jedlami nechávame rozostup 3 až 4 hodiny,
  • mliečne výrobky konzumujeme na prázdny žalúdok, 
  • potraviny pripravujeme šetrne (varenie, dusenie, na pare) a s malým množstvom tukov,
  • dbáme na dostatočný pitný režim.

Do jedálnička pri delenej strave možno zaradiť:

  • chudšie mäso, ryby, morské plody,
  • vajcia,
  • kyslejšie ovocie s nižším podielom cukrov,
  • obilniny, celozrnné výrobky,
  • zeleninu,
  • kyslomliečne výrobky, 
  • olivový olej,
  • vodu, nesladené čaje, minerálky,
  • v primeranom množstve aj alkoholické nápoje (víno, pivo).

Pri delenej strave nie sú v jedálničku úplne vítané:

  • veľmi sladké druhy ovocia,
  • rafinovaný biely cukor,
  • priemyselne spracované potraviny, instantné jedlá, polotovary,
  • potraviny s vysokým obsahom nezdravých tukov,
  • smažené pokrmy,
  • pokrmy z bielej múky,
  • alkohol vo väčšom množstve.
jedálniček pri delenej strave

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vyskladať jedálniček pri delenej strave?

Pri delenej strave je vhodné na raňajky voliť potraviny zo sacharidovej skupiny, keďže sacharidy predstavujú pre telo rýchly zdroj energie. Dobrou voľbou je napríklad ovocie s vločkami, taktiež celozrnné pečivo s džemom. Obed je vhodné zostaviť najmä z potravín z bielkovinovej skupiny, samozrejme, pridať možno potraviny z neutrálnej skupiny. Ako príklad môžeme uviesť grilovanú rybu s čerstvým zeleninovým šalátom. 

Aj večera by mala mať hlavne bielkovinové zastúpenie, čiže napríklad hydinové mäso v kombinácii s vhodnou zeleninou. Voliť však možno aj jedlá pripravené z potravín zo sacharidovej skupiny, napríklad zeleninové rizoto či cestoviny. Dobrou voľbou je i zeleninová polievka. K hlavným jedlám je možné doplniť niečo malé pod zub. Desiata a olovrant môžu pozostávať zo samotnej zeleniny alebo ovocia, jogurtu, orieškov, vajíčok a podobne. 

Odporúčame: Ako zlepšiť stravovacie návyky? Tu je 9 tipov pre zmenu k lepšiemu!

výhody a nevýhody delenej stravy

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú výhody a nevýhody delenej stravy?

Mnohí zástancovia delenej stravy, ktorí ju dodržujú dlhé roky, na ňu pravdepodobne nedajú dopustiť. Tomuto spôsobu stravovania sa nedajú odoprieť viaceré výhody. Delená strava môže človeka viesť k zdravšiemu spôsobu stravovania, keďže podstatnú časť jedálnička by v tomto prípade mala tvoriť hlavne zelenina a ovocie. Vítané tiež je, že stopku dáva priemyselne spracovaným potravinám či rafinovanému cukru.

Delená strava vie byť v podstate veľmi pestrá a vyvážená. Je výhodou, že nevyraďuje z jedálnička niektoré dôležité skupiny potravín alebo nie je založená na výraznom znížení kalorického príjmu, a teda neraz aj hladovaní, ako to býva v prípade mnohých iných druhov diét. Okrem toho delená strava sľubuje úbytok váhy bez jojo efektu a úpravu trávenia, s čím by mnohí milovníci tejto diéty rozhodne súhlasili. 

Na druhú stranu však odborníci majú neraz opačný názor na tento spôsob stravovania. Je potrebné zmieniť, že vplyv delenej stravy na chudnutie doteraz nebol vedecky dokázaný. Odborníci navyše upozorňujú aj na to, že náš tráviaci trakt je skrátka prispôsobený na trávenie komplexnej, čiže zmiešanej potravy. 

Delená strava navyše nejako zvlášť nelimituje príjem kalórií. Navyše, nevýhodou delenej stravy môže byť taktiež fakt, že je pomerne komplikovaná, keďže sa zakladá na triedení a kombinovaní mnohých potravín a ďalších pravidlách. Navyše môže byť kategorizácia potravín do jednotlivých skupín značne problematická a zmätočná, keďže mnohé z nich sú, čo sa zloženia týka, zmiešané a sú aj zdrojom bielkovín, aj zdrojom sacharidov. Pre mnohých je tak delená strava z dlhodobého hľadiska neudržateľná.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.06.2021 06:01

Každé za má i svoje proti.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.06.2021 23:10

je to super, s manželom máme delenú stravu, nie sme hladní a ešte sme aj schudli

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

26.06.2021 15:28

Vyskúšala som ,schudla som,ale keď som da vratila k pôvodnej strave tak som znova pribrala

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

29.06.2021 10:06

Bohužiaľ, väčšinou to tak býva. Preto ak sa človek rozhodne pre nejakú zmenu, tak je to už celoživotná zmena, ktorej by sa mal držať. A pri stravovaní to platí obzvlášť.

Anna Kristova

Anna Kristova

15.07.2021 16:55

No za vyskúšanie stojí.

Vaše meno:

Viv Viv

Viv Viv

02.08.2021 21:20

Už neviem čo mám dělat.Myslíte, že keď budem jesť len zeleninu a mäso že by som mohla schudnúť? Alebo sa musím aj nejako extra cvičiť? Nikdy neviem, či 80% úspechu je strava a alebo aj pohyb. Už som skúsila rôzne diéty a stále mám pomerne dosť nadváhu. Chcela by som už vidieť nejaké výsledky ale oni stále neprichádzajú. Asi sa holt musím viac

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.10.2021 16:52

Výborné rady stoja za vyskúšanie

Vaše meno:

Zlata Onušková

Zlata Onušková

03.10.2021 08:23

Manžel držal diétu znížením kalorického príjmu a za rok schudol 25 kg a túto váhu si bezproblémovo udržiava. A recept je jednoduchý - zjesť iba toľko, aby človek nebol hladný a nie, aby po jedle odfukoval... Delená strava istotne funguje, iba je podľa mňa zbytočne komplikovaná.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

24.10.2021 18:04

Ja za seba by som asi vyskúšala radšej ketónovú.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.11.2021 09:33

Zaujímavá dieta

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.