Prečo sú japonské ženy štíhle? Tu je ich 6 stravovacích návykov!

stravovacie návyky japonských žien

Japonské ženy sú známe nielen svojou krásou, ale najmä dlhovekosťou. Ich vek málokedy vieme odhadnúť vďaka krásnej pleti a štíhlej línii. V 40-tich vyzerajú na 25 a my im to len a len závidíme. Zdravý životný štýl a starostlivosť o telo sú v Japonsku súčasťou kultúry, nie len dočasným trendom. Japonky si zakladajú na jednoduchosti, rovnováhe a prírodných ingredienciách. Ich spôsob života, vrátane stravovacích návykov, prispieva k dlhému veku a vitalite.

Strava je jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý ovplyvňuje zdravie, krásu a celkovú kondíciu organizmu. Japonky sa stravujú inak ako my – preferujú čerstvé, sezónne potraviny, dbajú na správnu kombináciu jedál a vyhýbajú sa spracovaným potravinám s vysokým obsahom kalórií. Poďme sa bližšie pozrieť na to, aké sú ich stravovacie návyky a prečo sú pre ne také dôležité.

1. Bohatá a vyvážená strava

Možno si myslíte, že Japonci jedia len sushi. Opak je pravdou. Ich strava je veľmi pestrá a rôznorodá. V ich jedálničku nájdete hlavne ryby, morské riasy, zeleninu, sóju, ryžu, ovocie a zelený čaj. Nepoužívajú nezdravé a kalorické potraviny. Je pre nich dôležité konzumovať potraviny pre dané obdobie. Vtedy sú čerstvé a chutné. V zime uprednostňujú mäso, ryby, polievky a v lete sa skôr prikláňajú k studeným polievkam, morským rybám a šalátom.

V Japonsku nie je bežné konzumovať vysoko spracované potraviny, polotovary či fast food. Naopak, uprednostňujú jednoduché suroviny, ktoré si sami pripravujú. V ich strave dominujú prírodné chute a minimálne spracované potraviny, ktoré dodávajú telu všetky potrebné živiny. Tento vyvážený prístup k stravovaniu pomáha Japonkám udržiavať nielen štíhlu líniu, ale aj silnú imunitu a zdravú pokožku.

2. Zdravšie spôsoby prípravy jedál

Japonci využívajú metódu grilovania, dusenia, varenia na pare alebo vyprážania na minime oleja v špeciálnej panvici. Zeleninu si krájajú na plátky, vďaka čomu sa pripraví rýchlejšie a lepšie. Tieto metódy prípravy jedál udržiavajú v potravinách ich živiny a nutričné hodnoty. Ďalšou zaujímavosťou je, že zeleninový vývar je základom pre mnoho pokrmov. Podstatou tejto kuchyne je akceptovanie prírodnej krásy, farby a chuti.

V japonskej kuchyni sa vyhýbajú nadmernému používaniu oleja a vyprážaniu vo veľkom množstve tuku. Ak už niečo vyprážajú, ide o techniku tempura, pri ktorej sa jedlo obalí v jemnom cestíčku a vypráža sa veľmi krátko, aby si zachovalo svoju štruktúru a chuť. Takto upravené jedlá sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus.

ako chudnú japonky
Shutterstock®

3. Pomalé jedenie a menšie porcie

Jedlo považujú Japonci za rituál. Jedia pomaly, malými sústami a porcie sú taktiež menšie. Taniere zdobia len minimálne, aby vynikla prirodzená chuť jedla a jeho vzhľad. Keďže majú menšie porcie, tak už vieme, ako to robia tie Japonky, že sú také štíhle.

Pomalé jedenie má veľa zdravotných benefitov. Pomáha lepšiemu tráveniu, znižuje riziko prejedania sa a umožňuje telu včas zaregistrovať pocit sýtosti. V Japonsku nie je zvykom jesť narýchlo alebo pri televízore. Každé jedlo si vychutnávajú, čo prispieva k lepšiemu vzťahu k jedlu a zdravšiemu metabolizmu.

4. Pravidelná konzumácia ryže

Áno, správne ste pochopili. Ryža je u nich niečo ako u nás chlieb. Je nevyhnutnou súčasťou a základom každého jedla. Varia ju bez soli a iných prídavných surovín.

Biela ryža je ľahko stráviteľná a poskytuje telu potrebnú energiu. Japonci ju jedia denne v malých množstvách, čím udržiavajú rovnováhu v príjme sacharidov. Namiesto pšeničných produktov, ktoré môžu zaťažovať trávenie, dávajú prednosť ryži, ktorá je prirodzene bezlepková a nezaťažuje organizmus.

japonský diétny dezert
Shutterstock®

5. Každodenné raňajky

Každý nám vštepuje, že raňajky sú základ. Inak to nie je ani v Japonsku. Japonské ženy majú raňajky ako najpodstatnejšiu časť dňa. Je to ich hlavné jedlo, ktoré je zložené z niekoľkých pokrmov. Ide o ryby, omelety, ryžu, morské riasy a čaje. Samozrejme, ide o malé porcie.

Raňajky v Japonsku sú výdatné, ale vyvážené. Na rozdiel od západných krajín, kde sú bežné sladké raňajky plné cukru, Japonci dávajú prednosť slaným pokrmom s vysokým obsahom bielkovín a zdravých tukov. To im pomáha naštartovať metabolizmus a udržať energiu počas celého dňa.

6. Dezerty s nízkym obsahom tuku a cukru 

Vôbec sa im nevyhýbajú, ale sú niečím odlišné. Sú s nízkym obsahom tuku, cukru a odlišnými príchuťami, na aké sme my zvyknutí. Nejde o klasické koláče a torty. Dokonca aj zmrzlinu majú vyrobenú z ryže, ktorá nesie názov mochi. Nečudo, že sa na ne nenalepí žiadny tuk, ak aj, dezerty sú výživné a zdravé.

Japonské sladkosti sú často vyrobené z prírodných ingrediencií, ako je červená fazuľa adzuki, matcha (zelený čaj) či sezam. Obsahujú menej cukru a sú bohaté na vlákninu a antioxidanty. Vďaka tomu sú nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie a krásu pleti.

Stravovacie návyky Japoniek sú dôkazom, že zdravé stravovanie nemusí byť zložité ani plné zákazov. Kľúčom k ich štíhlej línii a mladistvému vzhľadu je rovnováha, jednoduchosť a rešpekt k prirodzeným potravinám. Ak si osvojíte aspoň niektoré z týchto návykov, môžete si udržať zdravie, energiu a vitalitu dlhodobo.

Aktualizovaný článok: 06.02.2025

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

22.05.2018 01:32

Nuž tak ryžovú zmrzlinu by som určite ochutnala. :) Ale súhlasím, že menšie porcie robia veľa... aj tie bohaté raňajky z menších porcií viacerých druhov jedál. :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.02.2017 20:58

Rada som si prečítala

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.02.2017 18:28

dobrá motivácia

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

08.02.2017 13:23

zmrzlina z ryze??? tak to by som rada ochutnala....

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

07.02.2017 13:12

Zdravá strava - zdravé a krásne telo.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

06.02.2017 19:41

treba ochutnať aj zahraničné jedla,ale každý národ má svoje stravovacie návyky a svoje naj...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.02.2017 18:34

iný kraj, iný mrav :)

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

06.02.2017 15:43

Ryža je mojím obľúbeným jedlom, ale zmrzlinu z nej si neviem teda predstaviť.

Vaše meno:

simona v.

simona v.

06.02.2017 13:27

ano, treba sa inšpirovať :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.