Japonské ženy sú známe svojou krásou, ale najme dlhovekosťou. Ich vek málokedy vieme odhadnúť vďaka krásnej pleti a štíhlej línii. V 40-tich vyzerajú na 25 a my im to len a len závidíme.
Pozrime sa na to, aké sú ich stravovacie návyky, ktoré sú dôležitým faktorom v udržiavaní štíhlej línie.
1. Bohatá a vyvážená strava
Možno si myslíte, že Japonci jedia len sushi. Opak je pravdou. Ich strava je veľmi pestrá a rôznorodá. V ich jedálničku nájdete hlavne ryby, morské riasy, zeleninu, sóju, ryžu, ovocie a zelený čaj. Nepoužívajú nezdravé a kalorické potraviny. Je pre nich dôležité konzumovať potraviny pre dané obdobie. Vtedy sú čerstvé a chutné. V zime uprednostňujú mäso, ryby, polievky a v lete sa skôr prikláňajú k studeným polievkam, morským rybám a šalátom.
2. Spôsoby prípravy jedál
Japonci využívajú metódu grilovania, dusenia, varenie na pare alebo vyprážanie na minime oleja v špeciálnej panvici. Zeleninu si krájajú na plátky, vďaka čomu sa pripraví rýchlejšie a lepšie. Tieto metódy prípravy jedál udržiavajú v potravinách ich živiny a nutričné hodnoty. Ďalšou zaujímavosťou je že zeleninový vývar je základom pre mnoho pokrmov. Podstatou tejto kuchyne je akceptovanie prírodnej krásy, farby a chuti.
Odporúčame prečítať si: Naučte sa diagnostikovať choroby podľa stavu jazyka!
3. Rituál stravovania
Jedlo považujú Japonci za rituál. Jedia pomaly, malými sústami a porcie sú taktiež menšie. Taniere zdobia len minimálne, aby vynikla prirodzená chuť jedla a jeho vzhľad. Keďže majú menšie porcie, tak už vieme, ako to robia tie Japonky, že sú také štíhle.
4. Ryža, chlieb náš každodenný
Áno, správne ste pochopili. Ryža je u nich niečo ako u nás chlieb. Je nevyhnutnou súčasťou a základom každého jedla. Varia ju bez soli a iných prídavných surovín.
Odporúčame prečítať si: Dračie ovocie PITAHAYA - dodá energiu a vráti chuť do jedla
5. Raňajky
Každý nám vštepuje, že raňajky sú základ. Inak to nie je ani v Japonsku. Japonské ženy majú raňajky ako najpodstatnejšiu časť dňa. Je to ich hlavné jedlo, ktoré je zložené z niekoľkých pokrmov. Ide o ryby, omelety, ryžu, morské riasy a čaje. Samozrejme ide o malé porcie.
6. Dezerty
Vôbec sa im nevyhýbajú, ale sú niečím odlišné. Sú s nízkym obsahom tuku, cukru a odlišnými príchuťami, na aké sme my zvyknutí. Nejde o klasické koláče a torty. Dokonca aj zmrzlinu majú vyrobenú z ryže, ktorá nesie názov mochi. Nečudo, že sa na ne nenalepí žiadny tuk, ak aj, dezerty sú výživné a zdravé.
Inšpirujte sa a skúste niektoré z týchto bodov. Poprípade sa vyskúšajte stravovať iba japonskou kuchyňou a uvidíte, ako bude reagovať vaše telo.
Odporúčame prečítať si: Sila liečivého kardamónu