Poznáte japonské mochi koláčiky? Skúste si pripraviť TENTO recept doma!

mochi koláčiky recept

Patríte k fanúšikom ázijskej kuchyne? Ázijská kuchyňa je skutočne rozmanitá a, samozrejme, nájdeme tam aj rôzne miestne špeciality v podobe vnútorností rôznorodých zvierat alebo hmyzu, ktoré nemusia byť pochuti úplne každému. Avšak, mnohé dobroty z Indie, Číny, Vietnamu či Japonska sa stali celosvetovo obľúbenými a získali si množstvo fanúšikov. 

Čo prvé vám napadne, keď sa spomenie konkrétne japonská kuchyňa? Mnohí by isto povedali sushi. Tieto malé, povedzme, jednohubky z ryže, ryby alebo morských plodov a podľa druhu aj rias a zeleniny, sú pre Japonsko skutočne typické. Japonská kuchyňa zahŕňa aj rámen, sashimi či miso polievku a menovať by sme mohli mnoho ďalších. Poznáte aj japonské koláčiky známe ako mochi (čítaj moči)?

Ide o malé, obvykle okrúhle, koláčiky rôznych farieb a chutí, ktoré sú typické svojou konzistenciou. Tieto buchtičky sa rozhodne oplatí vyskúšať. Čo by sme o nich mali vedieť a ako si vyrobiť mochi doma?

Čo sú mochi koláčiky?

Čo sú to mochi koláčiky? Mochi sú tradičné japonské ryžové koláčiky, ktoré sa pripravujú z lepkavej ryže a obvykle majú v sebe plnky rôznych chutí. Tento dezert má veľmi dlhú históriu a hoci je všeobecne označovaný ako japonský dezert, hovorí sa aj o tom, že k jeho vzniku prispeli Číňania, ktorí ako prví začali s prípravou lepkavej ryže na pare.

Avšak, zároveň sa mnohí prikláňajú k tomu, že práve Japonci stoja za receptúrou mochi v takej podobe, v akej tieto koláčiky poznáme dnes. Údajne začali tieto koláče pripravovať z prebytkov ryže. V Japonsku pritom nejde len o taký hocijaký sladký dezert, mochi sa spájajú s viacerými tradíciami a významami.

Sú považované za zdroj šťastia, spájajú sa aj so symbolmi nádeje, sily, vytrvalosti, úspechu, bohatstva a odvahy. Mochi koláčiky sa tradične podávajú na rôznych oslavách, vrátane novoročných osláv, svadieb či osláv pri narodení dieťaťa.

Ako chutí táto tradičná japonská sladkosť?

Tieto bochníčky majú veľmi špecifickú konzistenciu, pre ktorú ich niektorí zbožňujú a iní im naopak neprišli na chuť. Sú mäkké a pružné a tak trochu žuvačkovité a lepivé. Čerstvo pripravené mochi sú obvykle vlhké. Chuť koláčikov je sladučká a môže byť odlišná v závislosti od plnky a príchute koláčika.

Existujú rôzne druhy mochi, hoci tradične patrí dovnútra sladká pasta z červených fazúľ adzuki, ktorá má tak trochu orieškovú príchuť. Niektoré koláčiky sa pripravujú s ovocnými príchuťami, iné s kakaovou a čokoládovou.

Mochi môžeme nájsť v obchodoch aj v našich končinách, najmä teda v špecializovaných predajniach s ázijskými potravinami, prípadne aj na internete. Bežne sú balené ako bonboniéra po viac kusoch, niekedy s jednou príchuťou, inokedy namiešané.

Druhy mochi

Existuje mnoho druhov mochi, ktoré sa líšia príchuťou, farbou a plnkou. 

Daifuku

Medzi najpopulárnejšie patrí daifuku, čo v preklade znamená "veľké šťastie". Ide o mäkké a okrúhle mochi, tradične plnené sladkou fazuľkovou pastou anko. Daifuku však existuje v mnohých variantách, napríklad ichigo daifuku s celou jahodou vo vnútri alebo mame daifuku s pridaním slaných fazuliek.

Dango

Ďalším obľúbeným typom sú dango, malé guľôčky z ryžovej múky, často servírované na špajli. Môžu byť poliate sladkou sójovou omáčkou (mitarashi dango), posypané sezamom alebo podávané s fazuľovou pastou. 

Sakura mochi a iné

Okrem týchto existujú aj kusa mochi s pridaním paliny, ktoré majú zelenú farbu a bylinkovú chuť, alebo sakura mochi, ružové mochi plnené anko a zabalené v liste zo sakury. V poslednej dobe sa stáva populárnym aj zmrzlinové mochi (mochi ice cream), kde je mochi cesto plnené guľôčkou zmrzliny rôznych príchutí.

Porovnanie mochi s inými ázijskými dezertmi

Mochi je jedinečný japonský dezert, ktorý sa však dá porovnať s inými ázijskými sladkosťami, čo nám umožňuje lepšie oceniť jeho špecifiká. Ak sa pozrieme do Kórey, nájdeme tteok, kórejský ryžový koláč, ktorý sa podobá na mochi. Tteok existuje v mnohých druhoch, niektoré sú sladké, iné slané, ale podobne ako mochi, aj tteok má žuvačkovú konzistenciu. 

Nakoniec, manju je japonská parená buchta, ktorá sa vyrába z pšeničnej múky a plní sa sladkou fazuľkovou pastou. Na rozdiel od mochi však manju nemá žuvačkovú konzistenciu. Mochi sa odlišuje od ostatných ázijských dezertov svojou jedinečnou žuvačkovou konzistenciou a neutrálnou chuťou, ktorá umožňuje vyniknúť plnkám a polevám, čím vytvára nezameniteľný zážitok.

pripravené mochi koláčiky
Depositphotos

Ako sa pripravuje tento sladký japonský dezert?

Tradičný japonský dezert známy ako mochi sa už dávno v minulosti pripravoval pri ceremónii zvanej Mochitsuki, čo je tradičná metóda výroby týchto koláčikov. Je dodnes tradíciou usporadúvať rôzne stretnutia a podujatia, na ktorých sa spoločne pripravujú mochi koláče. Samozrejme, dnes sú už využívané rôzne metódy a postupy na ich výrobu.

Môžeme spomenúť, že pri tradičnej príprave sa ryžové cesto na mochi vyrába z uvarenej lepkavej ryže, ktorá sa tlčie drevenými palicami. V moderných receptoch sa používa skôr múka z lepkavej ryže, resp. sladká ryžová múka.

Mochi sú známe nielen svojou špecifickou konzistenciou, ale aj farebnosťou. Obvykle sa cesto farbí pomocou potravinárskych farbív, ale napríklad aj matcha práškom, kakaom alebo pomletým lyofilizovaným ovocím.

Čo sa plnky týka, tradične dovnútra patrí spomínaná pasta z adzuki fazúľ, no v moderných receptoch sa používa napríklad aj pasta z bielych fazúľ či sezamu, tiež rôzne rôzne druhy ovocného želé alebo nugát. Pre japonský dezert mochi je ešte typické, že sa spravidla obaľuje v kukuričnom škrobe (prípadne sa používa práškový cukor) pre lepšiu prácu s cestom pri tvarovaní.

Recept na rýchle domáce ryžové koláčiky mochi

Chcete si skúsiť pripraviť ryžové koláče v štýle mochi v pohodlí domova? Nejde o nič extrémne náročné, hoci trošku času si na to predsa len vyhradiť budete musieť.

Postupov nájdete na internete mnoho, pri niektorých receptoch je potrebné varenie, pri iných pečenie, v niektorých receptoch nájdeme vodu, v iných mlieko a podobne. Vyskúšať môžete aj tento jednoduchý spôsob prípravy mochi.

Suroviny na rýchle ryžové guľky mochi:

  • 1 šálka sladkej múky z lepkavej ryže (napr. mochiko, shiratamako alebo joushinko – sú obvykle dostupné v obchodoch s ázijskými potravinami alebo na internete),
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 šálka vody
  • na plnenie sladká pasta z červenej fazule
  • na obaľovanie kukuričný škrob

Postup prípravy: V sklenej miske si vymiešame múku s cukrom a pridáme vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktorého konzistencia je skôr tekutejšia. Ak chceme, na zafarbenie cesta môžeme použiť nejaké potravinárske farbivo. Následne misku s cestom zakryjeme potravinárskou fóliou a tú trochu poprepichujeme vidličkou.

Misku dáme do mikrovlnky na najvyšší výkon na jednu minútu. Potom cesto premiešame navlhčenou silikónovou špachtľou, opäť zakryjeme a dáme zohrievať ďalšiu minútu. Potom znova premiešame a dáme na poslednú minútu zohrievať.

Po troch minútach zohrievania by cesto malo byť tuhé, no zároveň aj pružné. Rozdelíme ho na niekoľko menších častí, ktoré obalíme v škrobe. Potom každú časť cesta vyvaľkáme do tvaru valca a narežeme na kúsky. Do každého kúsku cesta dáme trochu fazuľovej pasty a vytvarujeme okrúhly mochi koláčik.

TIP: Pre ľahšiu manipuláciu z fazuľovou pastou je vhodné z nej pripraviť menšie guličky a tie dať následne vychladiť. 

ako pripraviť mochi
Depositphotos

Príprava sladkej pasty z adzuki fazule

Ako sme spomenuli vyššie, tradičné japonské ryžové koláčiky mochi sa plnia pastou z červených adzuki fazúľ, ktorá sa nazýva Anko. Tú možno zakúpiť rovnako v obchodoch s ázijskými potravinami, no môžete si ju pripraviť aj doma.

Ingrediencie:

  • 400 g červenej fazule adzuki

  • 200 g cukru

Postup: Fazule namočíme do vody a necháme celú noc postáť. Ďalší deň fazule uvaríme vo vode domäkka, trvá to okolo 50 minút. Vody pridajte len toľko, aby boli fazule ponorené a počas varenia vodu podľa potreby dolievajte. Keď sa fazule rozvaria, nahladko ich pomixujeme aj s vodou. Potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek alebo šupiek.

Fazuľovú hmotu dámu do nepriľnavej panvice alebo hrnca a pridáme cukor. Za občasného miešania povaríme na slabom ohni, aby nám zmes zhustla. Hotovú pastu Anko dáme do nádobky a pred uschovaním v chladničke necháme vychladnúť.

Nutričné hodnoty mochi

Pre lepšiu predstavu o tom, čo konzumujete, je dôležité poznať nutričné hodnoty tradičného mochi koláčika. Treba však mať na pamäti, že tieto hodnoty sa môžu mierne líšiť v závislosti od konkrétneho receptu a použitej plnky. Orientačne, jeden kúsok mochi (približne 55g) obsahuje približne: 

  • 77 kalórií, 
  • 2 g tukov (z toho 0g nasýtených tukov a trans tukov), 
  • 15 mg cholesterolu, 
  • 28 mg sodíka, 
  • 13 g sacharidov (z toho 0g vlákniny a 8g cukrov),
  • 2 g bielkovín. 

Okrem toho obsahuje aj malé množstvo železa (1mg) a vitamínu A (15μg). Mochi je relatívne nízko kalorický dezert s nízkym obsahom tukov, pričom väčšinu kalórií tvoria sacharidy z ryže. Napriek tomu je dôležité konzumovať ho s mierou, najmä ak obsahuje sladké plnky.

Nástrahy, ktoré ukrýva lepkavý ryžový koláč

Pri konzumácii ryžových mochi koláčikov si dajte pozor na dôkladné požuvanie! Keďže majú špecifickú konzistenciu a sú lepkavé, ťažšie sa žujú a najmä u detí alebo starších osôb môže nastať problém s prehltnutím.

Sú zaznamenané prípady dusenia sa týmito koláčikmi, dokonca s fatálnymi následkami. V rámci prevencie hlavne u rizikových skupín sa odporúča koláčiky nakrájať na menšie kúsky.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Aktualizovaný článok: 27.03.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.