Leto nie je letom, kým sa v obchodoch na pultoch nezačnú objavovať prvé melóny. Melóny majú sladkú chuť a zároveň sú osviežujúce, čo počas horúcich dní padne vhod – a najmä vtedy, keď melón vytiahnete z chladničky. Dokonca ich špecifická chuť je bez pochýb obľúbená u ľudí každej vekovej kategórie.
Melóny by ste si mali obľúbiť aj z iného dôvodu než len pre jeho chuť. Účinky melónov vás totižto veľmi rýchlo presvedčia o správnosti ich konzumovania počas hlavnej melónovej sezóny. No tu sa naskytá dôležitá otázka – podľa akého kľúča si v obchodoch alebo na trhoch vyberáte melóny?
Kupujete si vždy ten najväčší v nádeji, že bude aj najlepší, najzrelší a najsladší? Alebo používate overený spôsob výberu, a to klopkaním po melóne? Vďaka ich hrubej šupke je aj takým klopaním ťažké zistiť, či daný melón je skutočne ten, ktorý by mal putovať do nákupného košíka.
Zaujímavé fakty o melónoch na úvod
Melón je príbuzný tekvice aj uhorky – botanicky nepatrí medzi ovocie, ale medzi plodovú zeleninu z čeľade tekvicovitých.
Pestoval sa už pred 5000 rokmi – dôkazy o pestovaní melónov existujú už zo starovekého Egypta, kde bol obľúbenou potravou faraónov.
Rekordný melón vážil vyše 150 kg – najväčší zaznamenaný melón na svete mal viac ako 159 kilogramov a bol vypestovaný v USA.
V Japonsku existujú štvorcové melóny – pestujú sa v špeciálnych formách, aby sa lepšie skladovali v chladničkách. Sú však extrémne drahé a často sa kupujú ako darčeky.
Každý melón má svoj jedinečný zvuk – skúsení pestovatelia dokážu podľa klopania rozoznať, či je melón zrelý, vodnatý alebo dutý.
Existujú aj žlté melóny – tzv. žltý dužinatý melón (Yellow Crimson) má na pohľad klasickú zelenú kôru, ale vo vnútri je žltý ako slnko.
V niektorých krajinách sa melón podáva ako súčasť slaných jedál alebo aj s vínom – napríklad v Taliansku s prosciuttom alebo ako súčasť letných tapas.
Ako si vybrať najlepší melón v obchode?
Priniesť si melón z obchodu bez ochutnávky, je v podstate kupovanie mačky vo vreci. Teda v prípade, že si nekupujete len polovicu alebo štvrťku melóna, kde reálne vidíte, aký ten melón je. Ak váš obchod takúto možnosť neponúka, tak sa naučte, podľa čoho si vyberať melón v obchode.
1. VEĽKOSŤ
Čím väčší, tým lepší. Ale nie v tomto prípade. Tú zväčša platí, že čím je melón väčší, tým je menej sladší a zrelší. Preto sa odporúča siahať po melónoch, ktoré majú od 5 do 7 kilogramov. Zlatá stredná cesta je v tomto prípade najlepšou voľbou, pretože čím je melón väčší, tým potrebuje viac času na dozretie, čo je pri masívnej produkcii melónov niekedy nemožné.
2. STONKA
Pozeráte sa na stonku, keď si melón kupujete? Nie? Tak v tom prípade je to chyba. Ak ste si vybrali síce menší melón, ale má zelenú stonku, tak ho ihneď vráťte. Berte skôr ten, ktorý má vysušenú stonku (suchú a žltkastú) alebo namiesto stonky má priehlbinu. Takýto melón je dozretý a zároveň sladký.
3. PÁSY
Aj pohľad zvonka vám dokáže prezradiť, či je melón zrelý. Siahajte vždy po takom, ktorý má žltšie pásy na zelenej kôre. Ak je melón celý zelený, pásy na ňom sú menej viditeľné alebo sú biele, tak naň ani nepozerajte.
4. KLOPANIE
Áno, naše milované klopanie po melóne, ktoré využívajú viacerí z nás. Ak je po poklopaní zvuk dutý, tak je melón zrelý a pokojne si ho môžete kúpiť.
5. ŠKVRNY
Posledným spôsobom, ako si vybrať zrelý melón, je jeho vzhľad. Ak sa na jednej jeho strane nachádza žltá škvrna, tak je melón zrelý. A čím tmavšia táto škvrna je, tým je melón lepší. Je to znak toho, že melón počas dozrievania ležal na jednej strane a mal čas dozrieť predtým, než bol odtrhnutý.
Akým melónom dávate prednosť? Kupujete si tie bezjadierkové alebo si kupujete klasické (ktoré sú pomerne lacnejšie) a jadierka vyhadzujete do koša? Málokto vie, že melónové jadierka majú rovnako množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Preto, ak si už kupujete melón, tak si ho vychutnávajte v celej jeho paráde.
Shutterstock®Ako melón skladovať, aby vydržal?
Správne skladovanie melóna je kľúčové pre to, aby si zachoval svoju sladkú chuť, šťavnatosť a výživové hodnoty. Celý melón vydrží najdlhšie pri izbovej teplote na chladnom a tienistom mieste, kde môže ešte mierne dozrievať.
Po rozkrojení je však potrebné dbať na hygienu aj na spôsob uskladnenia – najmä počas horúcich letných dní, keď sa kazí rýchlejšie. Melón nikdy nenechávajte rozkrojený len tak na kuchynskej linke, inak sa z neho rýchlo stane živná pôda pre baktérie.
Tipy na skladovanie melóna:
Celý melón uchovávajte pri izbovej teplote, mimo priameho slnka.
Nakrojený melón vždy zakryte potravinovou fóliou alebo vložte do vzduchotesnej nádoby.
V chladničke vydrží rozkrojený melón približne 2–3 dni.
Vyhnite sa ukladaniu vedľa potravín s výrazným zápachom – melón rýchlo absorbuje pachy.
Na prenášanie alebo piknik používajte chladnú tašku alebo box s ľadom.
Melón ako symbol leta
Melón je dokonalým zosobnením leta – sladký, chrumkavý, plný vody a farieb. Či už si ho vyberáte podľa škvŕn, klopkaním alebo podľa stonky, vždy ide o malý letný rituál. Ak ho správne uskladníte, môžete si jeho osviežujúcu chuť vychutnávať aj niekoľko dní po kúpe. A tak nabudúce, keď sa vám do rúk dostane krásne zelený guľatý melón, už budete presne vedieť, čo s ním.
Aktualizovaný článok: 11.06.2025