Africká a ešte k tomu rohatá – to neznie dvakrát idylicky, avšak práve taká táto uhorka skutočne je. Ktože to teda šliape na päty našim uhorkám? Jej názov je uhorka kiwano, chutí ako spojenie uhorky, banánu, kiwi a limetky (nie, nekrčte nosom, výsledok je naozaj chutný) a obsahuje také množstvo vitamínu C a železa, že sa pomaly, ale isto stáva veľkou konkurenciou našich domácich uhoriek. Nech sa páči, dnes predstavujeme uhorku, pochádzajúcu z ďalekej Afriky!
Nájdete ho aj v slovenských obchodoch
Výnimočne, no predsa je možné kiwano objaviť aj na pultoch slovenských obchodov. Dováža sa k nám najčastejšie z Izraela, Strednej Ameriky a Nového Zélandu. Nabudúce sa už teda nebudete musieť s nedôverou prizerať tomu napohľad zvláštnemu plodu s rohatou šupkou, pripomínajúcemu všetko, len nie uhorku. Zrelé kiwano meria približne desať až pätnásť centimetrov.
Po prekrojení tejto uhorky nás čaká ďalšie prekvapenie – dužina má veľmi špecifický výzor. Farebne je dužina ostrozelená a obsahuje biele semená, tiež konzumovateľné.
Otestuj: Ako na sviežu pleť? Vďaka týmto tipom budeš žiariť počas celého leta!
Ako chutí?
Pokiaľ ide konzistenciu, vnútro kiwana pripomína želatínu. Chuť kiwana sme spomenuli už v úvode, všetko to však podčiarkuje špecifická kyslosť, pod ktorú sa podpisuje veľký obsah vitamínu C, takže sme ochotné mu to odpustiť. :-) Celkovo kiwano chutí veľmi osviežujúco. Je to teda oválny žlto-oranžový plod, zaujímavý tiež svojím obsahom. Nájdu sa tu bielkoviny, tuky aj sacharidy, no pre nás sú zaujímavé predovšetkým minerály, ako draslík, vápnik, veľa železa, fosfor a horčík.
Zástupcom vitamínov v kiwane je spomínaný vitamín C – v sto gramoch nájdete štyridsať percent odporúčanej dennej dávky. Obsahuje aj kyselinu listovú. Čoho má kiwano naozaj málo, to sú kalórie, čiže pokojne po ňom siahnite aj počas redukčnej diéty.
Tak zelenina alebo ovocie?
Kiwano nesie názov aj africký melón. V tejto súvislosti je zaujímavé, že hoci ide o zeleninu, v obchodoch sa umiestňuje prevažne medzi ovocie. Za zmienku stojí, že kiwano môžeme pokojne pestovať aj v našich podmienkach, pretože pokiaľ ide o jeho náročnosť, v ničom sa neodlišuje od našich klasických uhoriek. Nepotrebuje nič, len teplo, slnko, vodu a živiny.
Pestuje sa teda buď vo voľnej pôde (vysieva sa v máji) alebo v skleníku či fóliovníku (výsev je vo februári). Semená tejto uhorky zoženiete bez problémov.
Priprav si: Zelenina a ovocie s vysokým podielom vody: Doplň si pitný režim!
Ich pestovanie nie je žiadna veda
Pred samotným výsevom ich namočte zhruba na 12 až 24 hodín do teplej vody. Následne ich vysievajte aspoň jeden meter od seba. Ako naše uhorky, aj kiwano kvitne žltými kvetmi a plody sa zbierajú na jeseň, keď sú mierne oranžové. Hoci, ako sme už spomenuli, ide o zeleninu, kiwano je vynikajúce v ovocných šalátoch alebo sa konzumuje len také samotné, avšak možno s troškou cukru. Vynikajúco ozvláštni aj pikantné zeleninové šaláty.