Nočná mora každej ženy – varíte a zistíte, že vám niečo chýba. Čo teraz? Od platne nemôžete odísť, váš manžel nie je doma a vy potrebujete jednu vec, bez ktorej nemôžete variť ďalej. Poprípade sa vám to stane v deň, keď sú všetky obchody zavreté. Viete, čím chýbajúcu vec nahradiť?
Buďte vždy pripravená! Poradíme vám, ako najlepšie nahradiť chýbajúcu ingredienciu tak, aby si to nikto nevšimol. Tieto rady môžete využiť aj mimo takejto situácie, pretože vďaka týmto náhradám dokonca ušetríte. Zapíšte si tieto zložky do kuchárky a varte ako bohyňa za každých okolností! Dobrú chuť.
Čím nahradiť rôzne suroviny pri varení?
Smotana
Veľmi nepríjemná situácia vás môže stretnúť v prípade, ak rátate s tým, že máte vždy poruke aspoň jednu smotanu a zistíte, že vám už došla alebo že je už po záruke. Kyslú smotanu veľmi chutne nahradíte jogurtom, mliekom a citrónovou šťavou. Zmiešajte hrnček bieleho jogurtu s tretinou hrnčeka mlieka a dvoma lyžičkami citrónovej šťavy a vyšľahajte.
Smotanu na varenie, ktorú potrebujete do krémovej polievky, nahradíte tretinou hrnčeka mlieka a ¾ hrnčeka oleja. Poprípade ju môžete vynechať úplne a zahustiť polievku zemiakom. Ak vám bude náhodou chýbať kefír, zmiešajte jogurt s mliekom v pomere 1:1.
Shutterstock®Múka
Ak vám pri pečení dôjde klasická pšeničná múka, nezúfajte – rýchlou náhradou môžu byť jemne zomleté ovsené vločky, ktoré sa hodia do koláčov aj palaciniek. Na zahustenie omáčok alebo polievok skvelo poslúži zemiakový či kukuričný škrob. Vďaka ich jemnej konzistencii si ani nevšimnete, že ste použili náhradu.
Pri bezlepkovej diéte môžete múku nahradiť pohánkovou, ryžovou, kokosovou alebo mandľovou múkou. Niektoré z nich môžu mať výraznejšiu chuť, preto ich odporúčame kombinovať. V sladkých receptoch výborne funguje aj jablkové alebo banánové pyré, ktoré okrem spojenia surovín dodajú aj vláčnosť a prirodzenú sladkosť.
Vajce
Ingrediencia, ktorá je nenahraditeľná? Omyl! Pokiaľ vám chýba vajce do koláča, môžete ho nahradiť lyžicou oleja. Veľmi dobrá náhrada je aj banán, ktorý funguje ako vynikajúci tmel – roztlačte ho a získate tak nielen pevnú štruktúru, ale aj dobrú chuť. Pri pečení sladkého pečiva nahradí vajíčko instantné droždie – dve vajcia nahradí jedno vrecúško droždia v 70 ml horúcej vode.
Vyskúšať môžete aj tri lyžičky vody, zmiešané s dvoma lyžičkami kukuričného škrobu. Poprípade zmiešajte dve lyžičky prášku do pečiva, rovnaké množstvo vody a lyžičku oleja. Vajíčko prekvapivo nahradí aj arašidové maslo. Namiesto snehu z bielkov vyskúšajte vyšľahaný nálev zo sterilizovaného cíceru. Tip: Na trojobal nemusíte použiť dokonca žiadne vajíčko, rovnako ako na palacinkové cesto.
Shutterstock®Maslo
V prípade, ak máte málo masla a potrebujete piecť či robiť nátierku, vyskúšajte namiesto neho použiť rozmixované avokádo. Nielenže tým zamaskujete chýbajúce maslo, ale budete mať aj zdravší variant. Alebo použite náš starý dobrý banán. Do koláčov môžete vyskúšať pridať namiesto masla aj olej, 100 g masla nahradí asi 75 ml oleja.
Na odľahčenie koláčov môžete pridať selský jogurt v rovnakom množstve, v akom by ste pridali maslo. Mimoriadne zaujímavou náhradou masla, ktoré chcete pridať do polievky ale nemáte, je polievka. Nie, nepomýlili sme sa. Jednoducho odoberte časť polievky, rozmixujte ju a prilejte späť ku zvyšku. Na pečenie bez masla vyskúšajte ešte jeden tip – tekvicové pyré. Upečenú tekvicu rozmixujte a namiesto 100 g masla pridajte 75 g pyré.
Droždie
Kysnuté cesto bez droždia? Dá sa to! V prípade, že nemáte po ruke droždie, môžete si pomôcť zmesou sódy bikarbóny a kyslej zložky – napríklad kefíru, jogurtu alebo citrónovej šťavy. Na jednu lyžičku sódy pridajte jednu lyžicu kyslej zložky a dobre premiešajte do cesta. Výsledkom bude nadýchaný efekt podobný klasickému kysnutiu.
Druhou možnosťou je použiť kypriaci prášok, ktorý nielenže nahradí droždie, ale aj skráti čas prípravy, pretože cesto nemusí kysnúť. Takéto náhrady sú ideálne pri rýchlych receptoch na langoše, lievance, koláče či pagáče, keď sa chcete vyhnúť dlhému čakaniu.
Shutterstock®Cukor
Ideálnou a zdravou náhradou cukru je ovocie. Skúste použiť roztlačený banán do koláča namiesto cukru. Nahradiť ho môžete aj sirupmi, ako je napríklad ovsený, ryžový, javorový alebo datľový a, samozrejme, použiť môžete aj med.
Robíte jablkovú štrúdľu a nemáte cukor? Pridajte hrozienka! Okrem nich môžete vyskúšať pridať hocijaké sušené ovocie, ako datle, figy, brusnice. Pokiaľ vám chýba práškový cukor, pomeľte múčkovú krupicu na prášok.
Prášok do pečiva
Ak vám v kuchyni dôjde kypriaci prášok, výbornou náhradou je kombinácia jedlej sódy a kyseliny. Zmiešajte polovicu lyžičky sódy bikarbóny s lyžicou citrónovej šťavy alebo octu – vznikne chemická reakcia, ktorá cesto krásne nadvihne. Tento trik funguje najmä pri koláčoch a bábovkách.
Pri sladkých receptoch môžete použiť aj perlivú minerálku alebo kefír – nielenže dodajú cesto vzdušnosť, ale zároveň ho aj jemne ochutia. Prášok do pečiva nahradí aj zmes dvoch lyžičiek prášku do pečiva, jednej lyžice vody a lyžičky oleja, najmä ak ho chcete nahradiť v recepte, kde pôsobí ako viažuci prvok spolu s vajíčkom.
Shutterstock®Alkohol
Môže sa vám stať, že idete piecť, variť alebo len chystáte letné posedenie a došiel vám alkohol. Aj ten však vieme nahradiť. Pokiaľ chcete v recepte nahradiť červené víno, použite brusnicový džús. Rum nahradí pomarančový alebo ananásový džús.
Mandľové amaretto vie úžasne nahradiť marcipán alebo nadrtené mandle. Chuť koňaku nahradí marhuľový alebo hruškový džús. Sekt, naopak, nahradíte zázvorovým pivom, ktoré, bohužiaľ, nie je vždy dostupným tovarom.
V kuchyni neexistujú bezvýchodiskové situácie
Aj keď vám v priebehu varenia či pečenia chýba dôležitá surovina, nemusí to hneď znamenať koniec receptu ani pokazené jedlo. Vďaka šikovným náhradám dokážete zachrániť väčšinu pokrmov bez toho, aby si niekto vôbec všimol rozdiel. Mnohé z nich sú navyše zdravšie, úspornejšie a dostupné priamo z vašich zásobníkov či chladničky.
Stačí trochu kreativity, ochoty experimentovať a možno zistíte, že ste objavili dokonca chutnejšiu a výživnejšiu alternatívu. Zapíšte si tieto triky do svojej kuchárskej výbavy – a nabudúce, keď vám dôjde maslo, vajce či cukor, budete pripravená variť ako kráľovná improvizácie.
Aktualizovaný článok: 25.07.2025