Vieš, čím nahradiť mlieko či vajcia pri varení? Budeš prekvapená!

Nočná mora každej ženy – varíte a zistíte, že vám niečo chýba. Čo teraz? Od platne nemôžete odísť, váš manžel nie je doma a vy potrebujete jednu vec, bez ktorej nemôžete variť ďalej. Poprípade sa vám to stane v deň, keď sú všetky obchody zavreté. Viete, čím chýbajúcu vec nahradiť?

Buďte vždy pripravená! Poradíme vám, ako najlepšie nahradiť chýbajúcu ingredienciu tak, aby si to nikto nevšimol. Tieto rady môžete využiť aj mimo takejto situácie, pretože vďaka týmto náhradám dokonca ušetríte. Zapíšte si tieto zložky do kuchárky a varte ako bohyňa za každých okolností! Dobrú chuť.

Smotana

Veľmi nepríjemná situácia vás môže stretnúť v prípade, ak rátate s tým, že máte vždy poruke aspoň jednu smotanu a zistíte, že vám už došla alebo že je už po záruke. Kyslú smotanu veľmi chutne nahradíte jogurtom, mliekom a citrónovou šťavou. Zmiešajte hrnček bieleho jogurtu s tretinou hrnčeka mlieka a dvoma lyžičkami citrónovej šťavy a vyšľahajte.

Smotanu na varenie, ktorú potrebujete do krémovej polievky, nahradíte tretinou hrnčeka mlieka a ¾ hrnčeka oleja. Poprípade ju môžete vynechať úplne a zahustiť polievku zemiakom. Ak vám bude náhodou chýbať kefír, zmiešajte jogurt s mliekom v pomere 1:1.

Odpadneš: Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!

čím nahradiť smotanu

Zdroj: Shutterstock®

Vajce

Ingrediencia, ktorá je nenahraditeľná? Omyl! Pokiaľ vám chýba vajce do koláča, môžete ho nahradiť lyžicou oleja. Veľmi dobrá náhrada je aj banán, ktorý funguje ako vynikajúci tmel – roztlačte ho a získate tak nielen pevnú štruktúru, ale aj dobrú chuť. Pri pečení sladkého pečiva nahradí vajíčko instantné droždie – dve vajcia nahradí jedno vrecúško droždia v 70 ml horúcej vode.

Vyskúšať môžete aj tri lyžičky vody, zmiešané s dvoma lyžičkami kukuričného škrobu. Poprípade zmiešajte dve lyžičky prášku do pečiva, rovnaké množstvo vody a lyžičku oleja. Vajíčko prekvapivo nahradí aj arašidové maslo. Namiesto snehu z bielkov vyskúšajte vyšľahaný nálev zo sterilizovaného cíceru. Tip: Na trojobal nemusíte použiť dokonca žiadne vajíčko, rovnako ako na palacinkové cesto.

čím nahradiť vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Maslo

V prípade, ak máte málo masla a potrebujete piecť či robiť nátierku, vyskúšajte namiesto neho použiť rozmixované avokádo. Nielenže tým zamaskujete chýbajúce maslo, ale budete mať aj zdravší variant. Alebo použite náš starý dobrý banán. Do koláčov môžete vyskúšať pridať namiesto masla aj olej, 100 g masla nahradí asi 75 ml oleja.

Na odľahčenie koláčov môžete pridať selský jogurt v rovnakom množstve, v akom by ste pridali maslo. Mimoriadne zaujímavou náhradou masla, ktoré chcete pridať do polievky ale nemáte, je polievka. Nie, nepomýlili sme sa. Jednoducho odoberte časť polievky, rozmixujte ju a prilejte späť ku zvyšku. Na pečenie bez masla vyskúšajte ešte jeden tip – tekvicové pyré. Upečenú tekvicu rozmixujte a namiesto 100 g masla pridajte 75 g pyré.

Musíš vidieť: Vyrob si účinné domáce čističe len z dvoch ingrediencií!

čím nahradiť maslo

Zdroj: Shutterstock®

Cukor

Ideálnou a zdravou náhradou cukru je ovocie. Skúste použiť roztlačený banán do koláča namiesto cukru. Nahradiť ho môžete aj sirupmi, ako je napríklad ovsený, ryžový, javorový alebo datľový a, samozrejme, použiť môžete aj med.

Robíte jablkovú štrúdľu a nemáte cukor? Pridajte hrozienka! Okrem nich môžete vyskúšať pridať hocijaké sušené ovocie, ako datle, figy, brusnice. Pokiaľ vám chýba práškový cukor, pomeľte múčkovú krupicu na prášok.

čím nahradiť cukor

Zdroj: Shutterstock®

Alkohol

Môže sa vám stať, že idete piecť, variť alebo len chystáte letné posedenie a došiel vám alkohol. Aj ten však vieme nahradiť. Pokiaľ chcete v recepte nahradiť červené víno, použite brusnicový džús. Rum nahradí pomarančový alebo ananásový džús.

Mandľové amaretto vie úžasne nahradiť marcipán alebo nadrtené mandle. Chuť koňaku nahradí marhuľový alebo hruškový džús. Sekt, naopak, nahradíte zázvorovým pivom, ktoré, bohužiaľ, nie je vždy dostupným tovarom.

Vyskúšaj: Recept: Bleskové čokoládové taštičky z lístkového cesta

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
8 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.07.2018 06:41

Super, ďakujem za skvelé rady, z niektorých som naozaj prekvapená!

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

25.07.2018 14:59

dobrý článok.skúšali ste však vyrobiť domáce Amaretto?vyrábam si ho vždy keď zaváram slivky.slivkové kôstky zasypem cukrom/od oka/aby boli zakryté/dávam ich do 3l pohára/-z asi 5kg sliviek,nalejem 7dl vodky,dám viečko/nezatváram napevno,to len aby to bolo zakryté,a nechám do decembra oddychovať.na Vianoce máte amaretto ako z obchodu.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

25.07.2018 21:54

Skvelé, ako sa poznám, rady využijem :)

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

25.07.2018 23:52

Niečo som už poznala a z niečoho som veru zostala prekvapená.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

26.07.2018 11:50

Vďaka za každú radu, niečo som už skúšala a niečo je pre mňa úplne nové.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

26.07.2018 14:27

Dobrá rada nad zlato...

Vaše meno:

Robert Jurčák

Robert Jurčák

27.07.2018 07:28

tak toto som fakt nevedel.....užitočný článok...

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.12.2018 10:26

Śikovný ťahák, keď zistíme, že doma niečo chýba.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE