Buď zdravá ako repa: Povieme ti, prečo jesť cviklu oveľa častejšie

Červená repa, alebo ľudovo, cvikla, nás pomyselne prenáša do čias detstva, kedy nás možno svojou sýtou červenou farbou desila na tanieroch, napríklad v školských jedálňach.

 

Mnohí si na ňu vyvinuli akúsi alergiu a o tejto červenej zelenine nechcú ani počuť, dokonca ani v dospelom veku.

 

To je veľká škoda, pretože červená repa, ktorá je mimochodom nesmierne lacná, je aj veľmi výživná pre naše telo. Má obrovské množstvo skvelých zložiek a výživných látok pre ľudský organizmus. Poďte sa s nami pozrieť na to, prečo jesť cviklu!

 

Odporúčame: VIDEO: Najlepšie kozmetické produkty za rok 2017 ťa dostanú!

cviklu pite surovú

Zdroj: Shutterstock®

Bohatá na vitamíny a minerály

Ak by ste si do jedálnička každý deň zakomponovali cviklu, boli by ste zdraví a nepotrebovali by ste žiadne výživové doplnky. Nie nadarmo sa používa spojenie „Zdravý ako repa..." Je bohatá na vitamíny C, E a obsahuje aj dôležité minerálne látky, ako je železo, draslík, horčík, jód, mangán či zinok, všetko minerály vhodné pre ženský organizmus.

 

Ženám možno bude imponovať nielen to, že obsahuje toľko živín, ale aj to, že dodáva pleti lesk, silu vlasom a dokonca aj nechtom. Našim silnejším polovičkám sa bude naopak páčiť, že červená repa dokáže vyčarovať aj lepšiu náladu.

 

Pre tehuľky aj srdciarov

Červená repa je zeleninou krásy, no pôsobí veľmi pozitívne na zdravie. Hovorí sa, že je zeleninou plodnosti, pretože obsahuje veľa kyseliny listovej. Tú odporúčajú užívať ženám, ktoré chcú počať, alebo tehuľkám počas celého tehotenstva pre lepší vývoj plodu.

 

Cvikla sa ukázala aj ako silná bojovníčka proti rakovine, ale aj ako pomocník pre ľudí chorých na srdce. Podporuje kardiovaskulárny systém, znižuje krvný tlak a môžu sa na ňu spoľahnúť aj ľudia so slabšou imunitou, ktorú posilní. Pozitívne pôsobí aj na zrak a podporuje trávenie.

 

Zaujme ťa: Najlepšie nadčasové kúsky: Ktoré rozhodne mať v šatníku?

cvikla je dobrá pre tehuľky

Zdroj: Shutterstock®

Pite ju surovú

Pýtate sa, ako červenú repu pripravovať a kedy je najvýživnejšia? Predsa v surovom stave, lebo ako každá zelenina, aj repa stráca varením veľa živín. Repu je skvelé odšťaviť a zmiešať, napríklad so šťavou z citrusov alebo sa skvele hodí k jablkovej šťave.

 

Ak šťavy nemusíte, naparte ju a pridajte si ju do obľúbeného šalátu, napríklad v kombinácii s kozím syrom. Z repy sa dá pripraviť aj polievka na studeno, alebo sa dá pridať do rizota.

pripravte si cviklovú polievku

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

23.01.2018 08:07

jablko, cvikla a mrkva ..... milujem túto kombináciu..... ingrediencie mám z našej domácej zahradky, stačí už len k tomu kvalitný odšťavovať.... mna.... každý deň vypijem 4 dcl ... robím si ju stále čerstvú....

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.01.2018 16:23

máme radi cviklu s chrenom alebo ako šalát s cibuľou a kapustou

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

23.01.2018 17:50

cviklu máme radi aj ako šalát a tiež ako štavu s jablkom

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.01.2018 18:38

Pestujem a rada pripravujem cviklu už len kvôli jej benefitom na rôzne spôsoby.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

23.01.2018 18:55

cviklu mám veľmi rada, robím si z nej polievku a rôzne šaláty...

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

23.01.2018 21:27

voľakedy som si cviklu brávala na olovrant do práce :) ale najlepšia bola zo záhradky mojich rodičov :) z obchodu taká nie je :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

23.01.2018 21:53

cviklu mám rada a robievam si ju ako smootie s jablkom,mrkvou,pridám chia semienka,škoricu,med.Alebo si ju postrúham na šalát s jablkom a mrkvou a medom.

Vaše meno:

Helena Kalusová

Helena Kalusová

24.01.2018 14:09

Cviklu mám veľmi rada, dávam ju dokonca aj do súdka keď tlačím kapustu, vždy dám vrstvu kapusty a cvikle. Kapustnica je veľmi chutná a dá sa piť aj surová, má veľmi príjemnú chuť, krásnu farbu a navyše je to veľmi zdravé.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

24.01.2018 14:43

hlavne tá z hypermarketov je určite zdravá...

Vaše meno:

Dagmar Becková

Dagmar Becková

24.01.2018 23:25

Červená farba evokuje energiu, je preferovaná v rôznych odvetviach a príroda je darcom vitamínových produktov, ku ktorým patrí aj cvikla. Jej konzumácia s čili papričkami patrí k mojim obľúbeným.

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

12.02.2018 11:25

Ti, co vam cvikla nechuti, skuste ju bez feniklu. (V skolskych jedalnach ho do cvikloveho salatu vzdy davali.) Ja ju s nim tiez nemozem, ale bez neho (aj s chrenom) mi chuti. A co sa tyka surovej, pocul som, ze to nie je zdrave, lebo cvikla taha z pody dusicnany, preto je lepsie ju uvarit ... chce to seriozny vyskum.

Vaše meno:

Katarína

Katarína

15.02.2018 18:21

u nás skoro každý deň niečo - polievka, smoothie, nátierka, šalát...

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

22.09.2018 16:25

cviklu len zaváranú

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.09.2018 20:23

Mam rada cviklu pestujem ju na záhrade

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

12.10.2018 21:51

Akurát dnes som robila cviklove rizotko. Mňamka

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.