V čom má kokosová múka navrch? Prečo ju uprednostniť pred inými?

Obchodné reťazce nám v súčasnej dobe ponúkajú obrovské množstvo rôznych druhov múk z najrozličnejších surovín. Každá má určité výhody a mnohé z nich majú skutočne čo ponúknuť. Stačí si vybrať tú správnu a môže byť vítanou súčasťou zdravého jedálnička. Už ste sa u nás mohli dozvedieť, aké účinky má napríklad gaštanová múka alebo múka z cícera a tiež netradičná a pomerne neznáma teffová múka. Na ktorú sa bližšie pozrieme dnes? Kokosová múka má skutočne v mnohých smeroch navrch, a tak sa ju oplatí spoznať!

Už ste skúsili kokosovú múku?

Kokos, nazývaný tiež kokosový orech, predstavuje plod, respektíve semeno kokosovníka z čeľade arekovité. Konkrétne pritom hovoríme o druhu kokosovník obyčajný. Pôvodne sa vyskytoval v juhovýchodnej oblasti Ázie. Dnes je pestovaný najmä v tropickom pásme, a to pozdĺž veľkých riek aj na morských pobrežiach. Tieto palmy dorastajú do výšky až 30 metrov. Z vrchu im vyrastajú až 6 metrov dlhé listy a kvety žltej farby.

Plody kokosovníka obyčajného dosahujú priemer až 30 centimetrov. Ide o kôstkovice so zeleným povrchom. Konzumujú sa ich semená. V nich sa ukrýva veľmi zdravá a chutná kokosová voda. Rôznymi spôsobmi sa spracováva kokosová dužina. Pripravuje sa z nej napríklad strúhaný kokos, no rovnako i spomínaná kokosová múka. Pri jej výrobe je dužina zbavená oleja lisovaním za studena, následne je vysušená a nakoniec najmeno pomletá.

Odporúčame: Pozor na nechcené kilečká! Toto sú maškrty zdravé LEN na pohľad

účinky kokosovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Je kokosová múka skutočne taká dobrá?

Kokosová múka má množstvo výhod, kvôli ktorým sa ju oplatí zaradiť do jedálnička. V prvom rade je bohatá na mnohé živiny. Radíme ju medzi dobré rastlinné zdroje bielkovín a tiež výborné zdroje vlákniny. Okrem toho sa v nej ukrýva aj určité množstvo zdravých tukov. Z minerálov telu doplní horčík aj draslík. Kokosová múka má nízky obsah uhľohydrátov, nízky glykemický index a je prirodzene bezlepková.

Je tak vítanou súčasťou jedálnička celiatikov, vegetariánov aj vegánov a tiež jedincov, ktorí sú na redukčných diétach alebo sa držia zásad zdravého stravovania. Vďaka vysokému podielu vlákniny sa stará o správnu funkciu čriev aj dobrú hladinu cholesterolu. Podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Kedže má nízky glykemický index, po jej konzumácii nedochádza k výkyvom hladiny cukru v krvi.

použitie kokosovej múky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju používať v kuchyni?

Po kokosovej múke sa môžete poobzerať na internete, v obchodoch so zdravými potravinami aj vo väčších supermarketoch. Cena sa pohybuje okolo 2 eur za 500 gramové balenie. Nájdete však i lacnejšie aj drahšie značky múk. Kokosová múka je charakteristická sladkasto kokosovou chuťou a arómou, no v kuchyni ju môžete bez problémov využiť pri príprave sladkých aj slaných pokrmov. Hodí sa na zahustenie omáčok i polievok.

Okrem toho je vhodná na prípravu koláčov, sušienok či palacinek. Dokonca je ju možné využiť pri pečení chleba. V receptoch sa ju oplatí kombinovať s inými druhmi múk. V opačnom prípade je vhodné v recepte zvýšiť podiel tekutín, aspoň o 40 percent, kedže je táto múka pomerne suchá a výrazne pohlcuje vlhkosť. Niekoľko lyžíc kokosovej múky tiež môžete pridať do nápojov či smoothies, v ktorých razom zvýši podiel vlákniny a podporí tak črevnú mikroflóru.

Pozri aj: Epsomská soľ nad zlato?! Skutočne je nenahraditeľná a telu prínosná?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

30.12.2019 06:41

Kokosová múka má skutočne v mnohých smeroch navrch.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.12.2019 12:02

....to by bolo niečo pre mňa, zatiaľ ju však nepoznám.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

30.12.2019 13:07

Chystám sa ju vyskúšať...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

30.12.2019 16:01

Nepoužívame kokosovú múku,ale kokos milujeme,treba začať..

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

30.12.2019 16:06

neznám ale vyzkoušela bych ji

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

30.12.2019 16:36

Zatial som neskúšal, ďakujem za tip :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

30.12.2019 22:01

Strúhaný kokos používam,ale o kokosovej múke som ešte nepočula,ani o tých druhých tu spomenutých múkach.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

31.12.2019 11:50

kokosovú múku používam, ale treba ju kombinovať s inými druhmi múky...inak cesto nebude dobré, bude sa trhať a drobiť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.