Obchodné reťazce nám v súčasnej dobe ponúkajú obrovské množstvo rôznych druhov múk z najrozličnejších surovín. Každá má určité výhody a mnohé z nich majú skutočne čo ponúknuť. Stačí si vybrať tú správnu a môže byť vítanou súčasťou zdravého jedálnička. Už ste sa u nás mohli dozvedieť, aké účinky má napríklad gaštanová múka alebo múka z cícera a tiež netradičná a pomerne neznáma teffová múka. Na ktorú sa bližšie pozrieme dnes? Kokosová múka má skutočne v mnohých smeroch navrch, a tak sa ju oplatí spoznať!
Už ste skúsili kokosovú múku?
Kokos, nazývaný tiež kokosový orech, predstavuje plod, respektíve semeno kokosovníka z čeľade arekovité. Konkrétne pritom hovoríme o druhu kokosovník obyčajný. Pôvodne sa vyskytoval v juhovýchodnej oblasti Ázie. Dnes je pestovaný najmä v tropickom pásme, a to pozdĺž veľkých riek aj na morských pobrežiach. Tieto palmy dorastajú do výšky až 30 metrov. Z vrchu im vyrastajú až 6 metrov dlhé listy a kvety žltej farby.
Plody kokosovníka obyčajného dosahujú priemer až 30 centimetrov. Ide o kôstkovice so zeleným povrchom. Konzumujú sa ich semená. V nich sa ukrýva veľmi zdravá a chutná kokosová voda. Rôznymi spôsobmi sa spracováva kokosová dužina. Pripravuje sa z nej napríklad strúhaný kokos, no rovnako i spomínaná kokosová múka. Pri jej výrobe je dužina zbavená oleja lisovaním za studena, následne je vysušená a nakoniec najmeno pomletá.
Odporúčame: Pozor na nechcené kilečká! Toto sú maškrty zdravé LEN na pohľad
Je kokosová múka skutočne taká dobrá?
Kokosová múka má množstvo výhod, kvôli ktorým sa ju oplatí zaradiť do jedálnička. V prvom rade je bohatá na mnohé živiny. Radíme ju medzi dobré rastlinné zdroje bielkovín a tiež výborné zdroje vlákniny. Okrem toho sa v nej ukrýva aj určité množstvo zdravých tukov. Z minerálov telu doplní horčík aj draslík. Kokosová múka má nízky obsah uhľohydrátov, nízky glykemický index a je prirodzene bezlepková.
Je tak vítanou súčasťou jedálnička celiatikov, vegetariánov aj vegánov a tiež jedincov, ktorí sú na redukčných diétach alebo sa držia zásad zdravého stravovania. Vďaka vysokému podielu vlákniny sa stará o správnu funkciu čriev aj dobrú hladinu cholesterolu. Podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Kedže má nízky glykemický index, po jej konzumácii nedochádza k výkyvom hladiny cukru v krvi.
Ako ju používať v kuchyni?
Po kokosovej múke sa môžete poobzerať na internete, v obchodoch so zdravými potravinami aj vo väčších supermarketoch. Cena sa pohybuje okolo 2 eur za 500 gramové balenie. Nájdete však i lacnejšie aj drahšie značky múk. Kokosová múka je charakteristická sladkasto kokosovou chuťou a arómou, no v kuchyni ju môžete bez problémov využiť pri príprave sladkých aj slaných pokrmov. Hodí sa na zahustenie omáčok i polievok.
Okrem toho je vhodná na prípravu koláčov, sušienok či palacinek. Dokonca je ju možné využiť pri pečení chleba. V receptoch sa ju oplatí kombinovať s inými druhmi múk. V opačnom prípade je vhodné v recepte zvýšiť podiel tekutín, aspoň o 40 percent, kedže je táto múka pomerne suchá a výrazne pohlcuje vlhkosť. Niekoľko lyžíc kokosovej múky tiež môžete pridať do nápojov či smoothies, v ktorých razom zvýši podiel vlákniny a podporí tak črevnú mikroflóru.
Pozri aj: Epsomská soľ nad zlato?! Skutočne je nenahraditeľná a telu prínosná?