Včelie produkty patria azda medzi najvyužiteľnejšie produkty vôbec. Či už ide o samotný med, ktorý má antibakteriálne účinky, včelí vosk, ktorý sa používa na výrobu sviečok, či propolis, ktorý má rovnako množstvo pozitívnych účinkov. Užitočných tipov, ako využiť včelie produkty pre svoj prospech, nájdete habadej. No v poslednej dobe sa podstatne rozšíril spôsob balenia potravín do obrúskov zo včelieho vosku.
Ide o akýsi ekologický spôsob balenia potravín. Takýto obal je šetrnejší voči životnému prostrediu a okrem toho predstavuje aj akúsi dizajnovú a hlavne funkčnú pomôcku. Čo je však pozitívnejšie, tak takýto obal si dokážete vyrobiť aj sami. Postačí vám na to len niekoľko vecí a znovu použiteľný obal si vyrobíte veľmi jednoducho a hlavne rýchlo. A dokonca s vlastným motívom!
Pozri aj: Najlepšie cviky na chrbát podľa chirurgov: Zachránia ťa aj po 60-ke
Prečo si takýto obal na potraviny vyrobiť?
Ak máte ekologické cítenie, tak prvým dôvodom, prečo si takýto obal zaobstarať, je ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Obal zo včelieho vosku skvelo nahradí igelitové vrecúška či potravinovú fóliu v domácnosti, ktoré zahlcujú túto planétu.
Druhým dôvodom, prečo je obal zo včelieho vosku skvelým riešením do každej domácnosti, je ten, že pomáha udržiavať čerstvosť potravín a rovnako ich chuť a vôňu. Nemusíte sa báť žiadnych plesní, pretože takýto obal je vyrábaný z bavlny a včelieho vosku (z prírodných materiálov), ktoré zabezpečujú prirodzenú vlhkosť a čerstvosť potravín.
Obrúsky alebo teda obaly zo včelieho vosku sú znovu použiteľné a ľahké na údržbu. Tým, že sú vhodné na opakované použitie, tak ich stačí opláchnuť pod tečúcou vodou, utrieť hubkou a nechať vysušiť. Odborníci uvádzajú, že pri správnej údržbe vám takéto obrúsky vydržia 6 – 12 mesiacov (samozrejme, závisí to aj od toho, ako často ich používate).
Na čo všetko môžete tieto obaly použiť?
Obaly zo včelieho vosku sú skvelým spôsobom, ako znížiť množstvo odpadu v kuchyni. V prvom rade, ako sme písali, nahradíte plastové fólie za čosi ekologické, čo má všestranné využitie.
- Zabaľte do nich avokádo, citrón, limetky, jablká atď. a odložte si ich na neskôr. Tieto potraviny si udržia čerstvosť a nepokazia sa tak rýchlo, ako keby ste ich nechali len tak v chladničke.
- Zabaľte do nich svoju desiatu alebo desiatu detí.
- Takýto obal môžete použiť aj ako „vrchnák“ na nádoby s jedlom či potravinami.
- Obaly zo včelieho vosku tiež môžete použiť na zabalenie kytice.
- Skvelo sa hodí na zabalenie chleba alebo iného pečiva.
Ako si obal zo včelieho vosku vyrobiť?
Voskové obrúsky sa vyrábajú poväčšine z bavlnenej alebo ľanovej látky. Látka sa napustí včelím voskom, poprípade aj ďalšími olejmi či dokonca aj živicou. Vďaka takémuto „povoskovaniu“ sa látka stáva pevnejšou a keďže vosk pod rukami mäkne, tak je možné ohýbať ju podľa potrieb. Niektorí výrobcovia dokonca uvádzajú, že takéto obaly majú antibakteriálne účinky, sú nezávadné, ekologické, zero-waste a pod.
Na ich výrobu potrebujete kúsok bavlnenej látky (vypranej a začistenej, aby sa vám konce „nestrapkali“) a vosk.
V tomto prípade môžete pri výrobe postupovať dvoma spôsobmi. Pri tom prvom si vosk roztopte vo vodnom kúpeli a následne novým čistým štetcom vosk nanášajte na bavlnenú látku. Pri druhom spôsobe si látku rozprestrite na plech, vosk na ňu nastrúhajte a dajte roztopiť do rúry alebo prekryte papierom na pečenie a vosk roztopte prostredníctvom žehličky.
Ak sa pýtate na množstvo vosku, ktorý máte použiť, tak sa riaďte heslom, že menej je viac. Radšej si pár hobliniek vosku pridajte. Ak použijete naraz veľké množstvo vosku, tak sa vám začne rýchlo drobiť.