Jablčník obyčajný je napohľad úplne nenápadnou bylinkou. Neoslní vás nádhernými kvetmi ani netradičným zjavom. Odoprieť sa mu však nedá jeho jedinečná liečivá sila. Vďaka obsahu mnohých účinných látok je veľkým pomocníkom v boji proti rozličným neduhom.
Siahnuť by po ňom mali osoby, ktoré majú problémy so žlčníkom či cievnym obehom. Čo všetko jablčník obyčajný dokáže, sa dozviete v nasledujúcom článku.
Poznáte jablčník obyčajný?
Jablčník obyčajný, latinksy Marrubium vulgare, je liečivá trváca bylina z čeľade hluchavkovité. Táto rastlina dorastá do výšky asi 50 centimetrov. Ide o prastarú liečivú rastlinu. Svoj názov jablčník získal pravdepodobne vďaka tomu, že ak pošúchate nejakú jeho časť medzi prstami, uvoľní sa príjemná vôňa jabĺk. Okrem toho sa mu ľudovo hovorí aj samaritánka.
Táto rastlina je teplomilná a svetlomilná. Rastie v krovinách či na rumoviskách, no pestovaná je tiež v záhradách alebo poľných podmienkach. U nás sa vyskytuje prevažne na juhu Slovenska. Jablčník je charakteristický rozkonárenou stonkou a listami vajcovitého tvaru, ktoré sú plstnaté. Kvety jablčníka s rúrkovitým kalichom majú bielu až bledofialovú farbu a vytvárajú polguľovité paprasleny.
Zber jablčníka
Rastlina kvitne od júna do septembra. A práve v tomto období prebieha zber vňate z jablčníka na liečebné účely. Vňať je najlepšie vysušiť v tieni. Avšak, zberá sa predovšetkým vňať rastlín, ktoré sú pestované v záhradách alebo na poliach pre farmaceutický priemysel.
Vždy sa môžete spoľahnúť na sušenú vňať jablčníka, po ktorej sa skúste poobzerať na internete, v lekárni či špecializovaných predajniach so zdravými potravinami.
Odporúčame: Vyskúšaj náš recept na domáce bazalkové pesto: Lepšie si nejedla!
Zloženie jablčníka obyčajného
Medzi účinné látky jablčníka radíme triesloviny, horčiny, sliz i éterické oleje. Táto liečivá bylina je rovnako zdrojom viacerých minerálnych látok, vlákniny či flavonoidov. Tiež obsahuje vitamín C.
Jablčník a jeho účinky na zdravie
- Táto bylina má pozitívny vplyv na imunitný systém človeka aj činnosť štítnej žľazy. Pôsobí antisepticky i mierne antibioticky.
- Je veľkým pomocníkom pri rozličných tráviacich ťažkostiach. Jablčník účinne eliminuje hnačku a potláča nechutenstvo aj bolesti brucha a žalúdočné ťažkosti. Celkovo však prečisťuje tráviaci trakt, podporuje tráviace procesy a vylučovanie tráviacich štiav.
- Jablčník dokonca blahodarne pôsobí aj na dýchacie cesty. Zlepšuje stav jedinca pri chrípke či zápale priedušiek. Účinne totiž bojuje s kašľom a hlienmi.
- Okrem toho podporuje činnosť pečene aj žlčníka a užitočný je tiež pri problémoch s obehovým systémom.
- Vplýva na normalizovanie tlkotu srdca, upokojuje srdcovú činnosť a znižuje krvný tlak.
- Má antioxidačné účinky, čo znamená, že chráni telo pred škodlivým vplyvom voľných radikálov.
- Tlmí tiež menštruačné bolesti.
Pozri aj: Čierna fazuľa: Prečo sa oplatí nahradiť ňou bežne používané strukoviny?
Použitie jablčníka:
1. Jablčníkový čaj
Zo sušenej vňate jablčníka obyčajného si jednoducho môžete pripraviť liečivý čaj.
Postup: Na jablčníkový čaj budete potrebovať jednu čajovú lyžičku sušenej rastliny a 2 až 2,5 dcl vriacej vody. Nápoj nechajte lúhovať asi 10 až 15 minút a sceďte. Teplý čaj pite pri zdravotných problémoch 1 až 3 razy denne.
Hoci má bylina príjemnú vôňu, zápar z jej sušenej vňate chutí mierne horkasto. Vyskúšať sa ho však oplatí pri hnačke a bolestiach brucha alebo problémoch s pečeňou. Úľavu dopraje i dýchacím cestám.
2. Jablčníkový sirup
Ak vás trápi kašeľ, žalúdočné vredy či ochorenia žlčníka alebo pečene, vyskúšajte aj jablčníkový sirup, ktorý dokonca napomáha upokojovať srdcovú arytmiu.
Postup: Budete naň potrebovať asi 100 gramov vňate, 500 gramov cukru a vodu. Suchú vňať najskôr nechajte cez noc lúhovať v 0,75 litra studenej vody. Nasledujúci deň nálev sceďte, pridajte cukor a varte do zhustnutia. Pri ťažkostiach užívajte 2 alebo 3 razy denne. Po hotovom jablčníkovom sirupe sa tiež môžete poobzerať v lekárni či na internete.
3. Kvapky z jablčníka proti kašľu
Ingrediencie:
- 1 šálka čerstvých listov a kvetov jablčníka obyčajného (alebo 1/3 šálky sušenej byliny)
- 1 šálka medu
- 1 šálka cukru
- 1 lyžička vínneho kameňa
- šťava z jedného citróna
- 1 lyžička masla
Postup: Jablčník v nádobe zalejeme litrom vriacej vody a necháme lúhovať 1 hodinu. Bylinky scedíme, vyžmýkame a vyhodíme. Výluh nalejeme do veľkého hrnca a pridáme cukor, med, vínny kameň a citrónovú šťavu. Privedieme k varu a povaríme 5 minút.
Potom pridáme maslo a povaríme ďalších 5 minút. Nakoniec tekutinu zlejeme do zaváracieho pohára a uzavrieme. Po ochladnutí skladujeme v chladničke. Pri kašli opakovane užívame po kvapkách.
Aktualizované na 07. 10. 2023