Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!

slivkový koláč s mrveničkou

Hoci žijeme v dobe muffinov, cupcakov, brownies a cheescakov, predsa len každému z nás zapiští srdce, keď sa povie maková štrúdľa, oškvarkový pagáč alebo slivkový koláč s mrveničkou, je tak? Sú to dobroty, na ktorých sme vyrastali, vždy s láskou a poctivo pripravené rukami našich mám a babičiek, preto je v nich zároveň veľký kus nostalgie. 

Preto, ak ste aj vy dostali chuť na niečo klasické a tradičné, dnes vás potešíme. Recept na slivkový koláč s mrveničkou, ten najtradičnejší, najpoctivejší, najchutnejší, aj bez prívlastkov raw, bezlaktózový či bezlepkový, jednoducho musíte vyskúšať.

Domáci slivkový koláč s chrumkavou mrveničkou

Nekysnutý slivkový koláč s mrveničkou alebo, ak chcete, s posýpkou či drobenkou, síce nepatrí do zoznamu dezertov v redukčnej diéte, ale dopriať si ho raz za čas nie je žiadny hriech, práve naopak – dobre a poctivo upečený je doslova gastrozážitkom. 

A hoci v poslednej dobe býva tento tradičný koláč vytláčaný novodobými dezertami, ktoré na fotkách foodblogerov predsa len žiaria o čosi viac, než táto klasika našich starých mám, doprajte mu svojich päť minút slávy aj u vás doma a pripravte si ho podľa toho najtradičnejšieho a osvedčeného receptu! 

Navyše si vystačíte aj bez váhy, pretože ide o obľúbený hrnčekový recept (odporúčame použiť hrnček s objemom 250 ml). Nech sa páči, tu je recept na šťavnatý slivkový koláč.

Pozri aj: Recept na bábovku trochu inak: Takto jej dodáš sviežosť!

slivkový koláč s drobenkou
Depositphotos

Na hrnčekový slivkový koláč potrebujeme:

  • 3 hrnčeky sliviek (pokrájaných nadrobno alebo na polky)

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 2 vajíčka

  • 1 hrnček práškového cukru

  • 1 hrnček vlažného mlieka

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • ½ hrnčeka roztopeného masla

  • mrvenička na slivkový koláč: hrubá múka, maslo, kryštálový cukor

Zaujme ťa: Recept na bublaninu bez cesta: Lahodná s akýmkoľvek ovocím!

koláč s drobenkou
Depositphotos

Ako pripraviť rýchly slivkový koláč:

Slivky umyjeme a odkôstkujeme slivky. Múku s práškom do pečiva, vajcia, práškový cukor, mlieko a vychladené roztopené maslo spolu dôkladne premiešame. Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, navrch poukladáme slivky a posypeme mrveničkou (rozmrvíte ju prstami). Tú si pripravíte zmiešaním 4 PL hrubej múky, 5 PL kryštálového cukru a 100 g studeného masla (ideálne z mrazničky).

 Niektoré gazdinky majú osvedčenú prípravu posýpky v mixéri alebo v kuchynskom robote, niektoré ju vymiešavajú rukou, základ však je, aby maslo zostalo studené. Ak si pripravíte mrveničku vopred, do času, kým ňou posypete koláč, uskladnite ju v chladničke. Koláč pečte pri teplote 180 °C, približne pol hodinu. Hotový koláčik necháme ochladnúť. Po ochladnutí koláč krájame a podávame. Dobrú chuť!

Ďalšie recepty na slivkové koláče a dezerty:

Článok aktualizovaný 30.7.2024

Aktualizovaný článok: 30.07.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

05.09.2018 19:18

toto je úžasný koláčik a už som ho robila dva krát za posledný týždeň, chutí každému a teraz keď je sezóna sliviek ho určite ešte budem piecť

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

05.09.2018 19:31

tento klasický jesenný koláčik nemá chybu, ani nepoznám nikoho, kto ho nemá rád

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

06.09.2018 11:41

Uzasny kolac, ktory chuti snad kazdemu...:) jednoduchy a perfektny!!!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

06.09.2018 21:15

Je neskutočný robievam často už 32 rokov mam tento recept

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

06.09.2018 21:33

slivkový koláč je môj najobľúbenejší, mňam

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

07.09.2018 19:40

tento koláč je lepší, ako hocijaká torta

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

08.09.2018 16:00

Mnam :) urcite vyskusam

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

23.11.2018 16:54

mám ho rád mamina ho pečie často a skvelý

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.