9 potravín, ktoré zakysľujú náš organizmus – dajte si na ne pozor!

zakysľujúce potraviny

O potravinách, ktoré vám zaručene odkyslia váš organizmus, ste sa u nás dočítali nedávno. Vždy je však lepšie zdravotným problémom predchádzať, ako neskôr riešiť už vzniknuté ochorenie. 

Preto vám dnes prinášame zoznam potravín, na ktoré si treba dávať pozor, pretože vo vašom tele spôsobujú veľmi kyslé prostredie. Pri nadmernej konzumácii ktorých potravín hrozí prekyslenie organizmu?

Ako sa prejavuje zakyslenie organizmu?

Prekyslený organizmus, alebo inak acidóza, vzniká v momente, keď sa v ňom začne hromadiť veľké množstvo kyselín. Následne sa v tele človeka vytvorí ideálne prostredie pre množenie baktérií a vznik mnohých ochorení. Za týmto stavom najčastejšie stoja kyselinotvorné potraviny, ktoré každý deň konzumujeme. Veľmi častými príznakmi prekysleného organizmu, ktoré ľahko na svojom tele spozorujete, sú:

  • pálenie záhy,

  • nadúvanie,
  • rôzne kožné problémy, akné aj ekzémy.
  • oslabená imunita,
  • znížená schopnosť regenerácie.

Dlhodobo prekyslené prostredie je základom pre vznik civilizačných ochorení ako je cukrovka, obezita či migréna.

Pre zdravé ľudské telo je dôležitá rovnováha

Hoci kyselinotvorné potraviny organizmus zakysľujú, nie je vhodným riešením ich z jedálnička úplne vylúčiť. Mnohé z nich sú totiž veľmi zdravé a telu dodávajú veľa živín a vitamínov. Ide napríklad o ryby, ktoré je odporučené konzumovať dvakrát týždenne. Dôležité je naopak nájsť akúsi rovnováhu.

Účinok kyselinotvorných potravín potláčajú zásadité potraviny (zásadotvorné potraviny). Platí, že pomer medzi nimi by mal byť 1:3 prípadne 1:4. To znamená, že 70 až 80 percent vašej stravy majú predstavovať zásadité a neutrálne potraviny a len ten zvyšok potraviny kyselinotvorné.

Kyselinotvorné vs. kyslé potraviny

Kyslosť potravín si často zamieňame s ich vplyvom na pH organizmu, no nejde o to isté. Kyslé potraviny sú tie, ktoré chutia kyslo – napríklad citrón, rebarbora či jablčný ocot. Po konzumácii však prechádzajú v tele chemickou reakciou, ktorá môže mať zásadotvorný účinok. Telo si totiž pH krvi udržiava v úzkom rozmedzí a rôzne zložky potravy ovplyvňujú vnútorné prostredie inak, než by sme čakali na základe ich chuti.

Kyselinotvorné potraviny sú tie, ktoré po metabolizme zanechávajú v tele kyslé zvyšky. Práve ich nadmerný príjem môže narušiť kyslú a zásaditú rovnováhu organizmu. Naopak, potraviny ako zelená listová zelenina, citrusy či avokádo, hoci môžu chutiť kyslo, prispievajú k zásaditému prostrediu v tele. Preto je dôležité nehodnotiť potraviny len podľa chuti, ale podľa ich skutočného metabolického efektu.

kyselinotvorné mäso
Shutterstock®

Telo zakysľujúce potraviny:

1. Mäso

Takmer všetky druhy mäsa sú kyselinotvorné. Mierne kyslé sú spomínané ryby či ustrice. Hydina, morčacie a jahňacie sa nachádzajú niekde v strede, kdežto bravčové a hovädzie mäso sú veľmi silnými kyselinami. V našom tele pri látkovej premene vznikajú z mäsa najmä kyselina močová a sírová.

2. Vajcia a mliečne výrobky

Najmenej škôd vo vašom tele narobia vajíčka, jogurty, maslo a smotana. To sa nedá povedať o surovom mlieku, syroch alebo dokonca aj o zmrzline, tvarohu, parmezáne či mozzarelle. Z niektorých druhov syrov sa v tele rozkladom tvorí a ukladá kyselina dusičná.

kyslé pečivo
Shutterstock®

3. Obilniny

Kyselinotvorné potraviny sú prevažne živočíšneho pôvodu, ako napríklad už uvedené mäso, vajcia a mlieko. Medzi kyslé potraviny rastlinného pôvodu môžeme zaradiť väčšinu obilnín. Slabšími kyselinami sú špalda, ovos, raž, ryža a silnejšími zase pšenica. Samozrejme, sem radíme aj výrobky z nich, čiže múčniky alebo chlieb.

4. Ananás a višne

Aj medzi ovocím a zeleninou sa nájdu druhy, ktoré v tele tvoria kyseliny. Ide napríklad o mierne kyslý ananás, čučoriedky, brusnice alebo višne a rebarboru. Na slivky si dajte extra pozor, sušením sa z nich totiž stávajú naozaj silné kyseliny. Rovnako znížte aj konzumáciu zaváraného ovocia.

kyselinotvorné pistácie
Shutterstock®

5. Kešu orechy, pistácie, arašidy

Orechy sú vo všeobecnosti veľmi zdravými potravinami, pretože obsahujú dobré tuky, napríklad omega-6 mastné kyseliny. Niektoré z nich sú však silnými kyselinami. Kešu oriešky, pekanové a vlašské orechy, pistácie i arašidy môžu vo vašom tele zapríčiniť kyslé prostredie.

Okrem arašidov si dávajte pozor aj na semienka, konkrétne ľanové a sezamové – tie rovnako patria ku kyselinotvorným. 

6. Strukoviny

Väčšina strukovín predstavuje kyselinotvorné potraviny. Fazuľa, šošovica a iné strukoviny môžu produkovať kyseliny, aj keď majú aj mnoho pozitívnych výživových vlastností, vrátane zabezpečenia príjmu bielkovín. Práve preto by malo byť ich zastúpenie v jedálničku primerané, resp. dostatočne vyvážené príjmom zásadotvorných potravín.

7. Káva a destiláty

Kategória nápoje taktiež nezostáva bez kyselinotvorných zástupcov. Zakysliť telo dokáže pitie čierneho čaju i kakaa. Najväčšie riziko aj tak predstavuje káva, víno, pivo, tvrdší alkohol a sladené nápoje.

Tieto nápoje môžu narušiť prirodzené pH vnútorného prostredia a podporovať dehydratáciu organizmu. Pravidelná konzumácia alkoholu či kofeínu bez dostatočného príjmu vody navyše zvyšuje zaťaženie pečene a obličiek.

cukor kyslí organizmus
Shutterstock®

8. Dochucovadlá

Veľmi veľa potravín, ktoré každý deň používame na dochucovanie jedál sú kyselinotvorné. Radíme sem biely aj hnedý cukor, kečup, majonézu, horčicu, ocot a všetky umelé sladidlá. Ich časté a nadmerné používanie môže narušiť acidobázickú rovnováhu v tele a prispieť k zápalovým procesom. Navyše mnohé z nich obsahujú konzervanty a pridané látky, ktoré môžu zaťažovať pečeň a tráviaci systém. 

9. Spracované a rafinované potraviny

Všeobecne platí, že väčšina spracovaných a rafinovaných potravín, vrátane fast foodu, môže byť kyselinotvorná. Práve pre to omnoho lepšou voľbou strava zložená zo základných čerstvých surovín, ktoré je vyvážená a pestrá.

Tieto potraviny často obsahujú pridané cukry, konzervanty, transmastné kyseliny a málo vlákniny, čo zaťažuje metabolizmus a znižuje pH organizmu. Ich pravidelná konzumácia môže viesť k chronickému prekysleniu, únave a oslabeniu imunity.

Ako si vyvážiť jedlo v praxi  

Vyváženie jedla v každodennom živote nemusí byť zložité. Základom je kombinovať kyselinotvorné potraviny so zásadotvornými v pomere aspoň 1:3. To znamená, že ak si doprajete mäso či syr, doplňte ich o veľkú porciu čerstvej zeleniny, ideálne listovej alebo dusenej, prípadne si dajte ovocie ako dezert.

Začnite deň zásadito. Raňajky si vyskladajte z ovsených vločiek, banánu, orechov a rastlinného mlieka alebo si doprajte smoothie zo špenátu, jablka a avokáda. Už takto ráno môžete podporiť zásadité prostredie v tele a zmierniť prípadné prekyslenie z večere predchádzajúceho dňa.

Nepreháňajte to s mäsom a spracovanými potravinami. Mäso stačí konzumovať dvakrát do týždňa a spracované jedlá nahraďte čerstvými. K cestovinám pridajte zeleninové pesto, namiesto syrového taniera si zvoľte hummus a k ovocným šalátom pridajte pár mandlí – všetko je to o rovnováhe a pestrých kombináciách.

Aktualizovaný článok: 29.03.2025

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.12.2023 23:23

Aj tu asi platí staré, známe "Všetko s mierou", či ?

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.05.2022 06:13

Určite je lepšie zdravotným problémom predchádzať, ako neskôr riešiť už vzniknuté ochorenie.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

10.11.2018 11:47

no keby to tak clovek vedel dodrziavat

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

09.11.2018 11:05

myslím si, v malom množstve môžeme konzumovať aj tieto potraviny

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

13.06.2018 17:49

Užitočný článok. Mávam prekyslenie organizmu.,pokiaľ si nestrážim stravu.

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

24.09.2017 13:42

Super,ukladam ❤

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

12.09.2017 19:07

Už sa tiež borím s prekyslením. Ryby a orechy, tie ma zarmútili, lebo ich mám rada.

Vaše meno:

Monika Č

Monika Č

12.08.2017 13:25

O mäse a mliečnych výrobkoch som vedela, že prekysľujú... ale nejak je toho moc :-/

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

28.06.2017 12:07

a ja že sa jedná o kyslé potraviny ako citrony, limetka..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

14.05.2017 08:08

zakyslený organizmus je menej odolný

Vaše meno:

Viera Zoreníková

Viera Zoreníková

07.05.2017 14:53

no "super"... všetky vypísané mám rada..čo s tým(???) aby som sa zamyslela...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.04.2017 19:50

Mám problém so záhou snažím sa jesť zdravo no že aj oriešky som netušila

Vaše meno:

Anna pistovičová

Anna pistovičová

05.04.2017 16:27

orieškai ste ma nepotešili

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.03.2017 17:13

mám problémy s prekyslenosťou organizmu, snažím sa predchádzať tomu, ale vždy mi to nejde, musím sa polepšiť :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.