Vieš, prečo konzumovať strukoviny pravidelne? Tu je hneď 5 dôvodov!

Strukovín sa ľudia často stránia, pretože mnohým spôsobujú nepríjemné nadúvanie. V takomto prípade je ich potrebné správne uvariť a hlavne pravidelne konzumovať, aby bol náš tráviaci trakt na ne jednoducho navyknutý. A verte, že pravidelná konzumácia strukovín sa určite vyplatí. Tento druh potraviny totiž dokáže skutočne blahodarne vplývať na naše zdravie. V nasledujúcom článku sme si pre vás pripravili hneď 5 dôvodov, prečo konzumovať strukoviny čo najčastejšie. Ich účinky vás dostanú!

Pozri aj: Zdravé srdce a cievy celý život: Spoznaj tento jednoduchý návod!

rastlinné zdroje bielkovín

Zdroj: Shutterstock®

1. Doplnia bielkoviny

Zdrojom bielkovín nie je len mäso, vajcia či mliečne výrobky. Slušné dávky týchto dôležitých látok sú zastúpené aj v rastlinnej strave, a to i v spomínaných strukovinách. Napríklad 100 gramová porcia šošovice môže obsahovať až 24 g proteínov. Dôležité je však myslieť na to, že hoci strukoviny doplnia telu bielkoviny, nemôže to byť náš jediný zdroj týchto živín. Až na pár výnimiek sa v nich totižto nenachádzajú všetky esenciálne aminokyseliny, tvoriace základ bielkovín, v dostatočnom množstve. Často sa ich preto odporúča kombinovať napríklad s bielkovinami z obilnín.

2. Sú zdrojom vlákniny

Strukoviny sú tiež poriadnou zásobárňou cennej vlákniny. Tá má v ľudskom tele viacero funkcií, no pravdepodobne najviac vplýva na trávenie. Rozpustná vláknina okrem iného živí dôležité črevné baktérie a nerozpustná zase urýchľuje priechod jedla a odpadových látok črevami. Nedostatok vlákniny sa môže prejaviť práve nepravidelným vyprázdňovaním. Chutný cícer obsahuje v priemere cez 8 g a fazuľa pokojne viac ako 11 g vlákniny na 100 gramov.

nízky glykemický index

Zdroj: Shutterstock®

3. Majú nízky glykemický index

Vďaka tomu, že sú strukoviny bohaté na bielkoviny aj sacharidy, majú vysokú energetickú hodnotu a pre človeka predstavujú skvelý zdroj energie. Ich veľkou výhodou je však to, že majú prevažne nízky, prípadne len stredne vysoký glykemický index. To znamená, že strukoviny sa nepodieľajú na prudkom zvyšovaní hladiny cukru v krvi. Práve naopak! Tento druh potravín nám dokáže energiu dodávať postupne a vďaka tomu nás udrží dlhšie sýtych. Vyhneme sa tak nechcenému vlčiemu hladu.

4. Ukrývajú sa v nich vitamíny skupiny B

Strukoviny sú zdrojom ďalších pre telo dôležitých látok. Spomenúť môžeme napríklad celý rad vitamínov skupiny B. Strukoviny pritom patria medzi najlepšie rastlinné zdroje týchto vitamínov, ktoré vplývajú prakticky na celý organizmus, a to napríklad na kvalitu nechtov či vlasov, mozgovú činnosť, metabolizmus látok, zrak či stav srdca a ciev. Bohaté sú na kyselinu listovú, teda vitamín B9 aj kyselinu pantoténovú, čo je vitamín B5. Okrem toho vám doplnia aj vitamíny B1, B2 aj B3. Zabudnúť nemôžeme ani na to, že strukoviny sú skvelým zdrojom minerálnych látok, a to najmä železa, fosforu či draslíka.

prevencia kardiovaskulárnych chorôb

Zdroj: Shutterstock®

5. Chránia srdce a cievy

Mnohé druhy strukovín sa vďaka obsahu cenných látok podieľajú na znižovaní hladiny cholesterolu. Rovnako napomáhajú znižovať vysoký krvný tlak a taktiež podporujú dobrý stav ciev. Vďaka tomu predstavujú skvelú prevenciu pred v dnešnej dobe rozšírenými kardiovaskulárnymi ochoreniami, čo znamená, že výrazne znižujú riziko vzniku nebezpečných chorôb ciev a srdca.

Strukoviny však preventívne pôsobia proti mnohým ďalším zdravotným ťažkostiam. Vďaka obsahu železa nás chránia pred anémiou. Vysoký podiel vlákniny sa zase podieľa na ochrane pred zápchou, ktorá môže z dlhodobého hľadiska napríklad zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Odporúčame: Hrnčekový recept na acidkový koláč. Tak lahodný a vláčny!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.01.2019 06:31

Konzumovať strukoviny čo najčastejšie sa v každom smere vyplatí.

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

29.01.2019 11:00

Už viem, čo zajtra budem variť. Fazuľu máme všetci radi.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

30.01.2019 00:12

Strukoviny varím pravidelne,či už v podobe polievok,alebo prívarkov.Aj kvôli synovi,ktorý je vegetarián,ale aj z jednoduchého dôvodu.Máme ich radi...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.