Vieš, čo je to kvaka? Objav túto dávno zabudnutú zeleninu!

Poznáte kvaku? Ide o pomerne starý druh zeleniny, na ktorý si v súčasnej dobe spomenie iba málokto. Zvyčajne vedia o jej existencii najmä naše staré mamy.

 

Je to však veľká škoda, pretože kvaka nám má skutočne čo ponúknuť. Podporuje imunitný aj tráviaci systém a je zdrojom mnohých dôležitých látok.

 

Charakteristická je tiež svojím vzhľadom. Veľmi sa totiž podobá na kaleráb či okrúhlicu. V nasledujúcom článku vám predstavíme túto dávno zabudnutú zeleninu. Zistite, aké účinky má kvaka na náš organizmus a ako ju jednoducho zaradiť do jedálnička!

 

Čo je to kvaka?

Kvaka, inak známa aj ako turín, je koreňová zelenina a tiež kŕmna plodina. Na Blízkom východe ju pestovali už pred 4000 rokmi. V obľube ju mali aj starí Gréci či Rimania a dlhú dobu bola bežnou súčasťou stravy. Do úzadia sa však dostala po objavení zemiakov a v súčasnej dobe sa na ňu takmer zabudlo. Kvaku môžeme prirovnať k reďkovke, kalerábu či zeleru. Má guľatý tvar a v závislosti od odrody bielu, žltú či fialovú farbu.

V obchodoch na ňu natrafíte asi len zriedka. Veľmi jednoducho sa však dá vypestovať. Po semienkach sa môžete poobzerať napríklad v predajniach pre záhradkárov. Kvaku je vhodné vysievať od marca až do mája. Vegetačné obdobie tejto zeleniny je cez 20 týždňov. V takom prípade ju môžete zberať už okolo septembra či októbra. Rastlina je nenáročná na pôdu. Vyžaduje si však dostatok slnečného žiarenia i vlahy. Dokonca je odolná voči menším mrazom. Naopak jej škodí prehnojená pôda a nadbytok zálievky.

Odporúčame: Prečo používať klasické mydlo? Dôvod je viac než len zaujímavý!

vplyv kvaky na organizmus

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa ju oplatí vyskúšať?

Kvaka je z viac ako 80% tvorená vodou. Obsahuje však aj vlákninu, sacharidy a bielkoviny. Taktiež je zdrojom omega 3 a 6 mastných kyselín, betakaroténu a kyseliny listovej či pantoténovej. Okrem toho telu doplní vápnik, horčík, draslík, zinok aj selén a vitamíny C, E aj K. Kvaka pozitívne vplýva na imunitný systém a má antiseptické, antibakteriálne a detoxikačné účinky. Podporuje trávenie, prečisťuje tráviaci trakt a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu.

 

Vhodné je podávať ju pri rozličných zažívacích problémoch alebo počas liečby zlomenín. Táto koreňová zelenina prečisťuje krv a podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva aj červených krviniek. Má močopudné účinky, takže účinne odbúrava z tela nadbytočnú vodu. Taktiež čistí obličky a močové cesty. Pozitívne ovplyvňuje stav reprodukčných orgánov. Kvaka dokonca vplýva na zlepšenie kvality vlasov, pleti a nechtov.

šalát z listov kvaky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju pripravovať?

Z kvaky môžete zužitkovať jej listy aj koreň. Listy je možné jednoducho nakrájať do čerstvého šalátu alebo podusiť rovnakým spôsobom ako špenát či kel. Koreň sa pripravuje podobne ako zemiaky, zeler či kaleráb. Kvaku je teda možné variť aj piecť. Dá sa použiť ako príloha k mäsu, no pridať ju môžete do polievok, prívarkov alebo zapekaných pokrmov. Skúste si ju však dopriať aj surovú. Čerstvé pečivo si natrite chutnou nátierkou a na vrch položte krúžok čerstvej kvaky.

 

Ak máte doma výkonný odšťavovač, môžete si pripraviť zdravú šťavu z kvaky, cvikly, mrkvy a hrsti čučoriedok. Kvaka má jemne korenistú chuť. Vhodné je konzumovať ju aj pri redukčných diétach. Z veľkej časti je totiž tvorená vodou, má málo kalórií a minimum tukov. Kvaku by naopak nemali jesť osoby s akútnym zápalom žlčníka alebo pečene, žlčníkovými kameňmi a ochoreniami centrálnej nervovej sústavy.

 

Pozri aj: Cvičenie vo vode: Na čo je dobré a čo všetko ním posilníš?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

15.03.2018 07:18

...aj som ju chcela kúpiť, ale nepodarilo sa...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.03.2018 08:31

Kvaka je výborná, pestovala som, žiaľ, posledné roky je problém ju i dopestovať.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

15.03.2018 11:31

Pamätám si,že moja babka z nej robila polievku, ale dávno som už túto zeleninu veru nevidela v obchodoch ani na trhu...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

15.03.2018 16:42

Super .. zasa viem niečo nové. Koreňová zelenina - Kvaka je veľmi fajn ,za to , čo všetko obsahuje, je zdravá .. Skôr mi pripadá ako redkvička, kedže má korenistú chuť. Určite si ju kúpim a ochutnám ,verím ,že mi bude chutiť, lebo zeleninku milujem ..

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

15.03.2018 20:48

U nas v obchode ju mame a dost casto aj zlacnenu lebo to nikto nechce. Asi si jednu kupim a ochutnam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.