Ak človeka trápia zdravotné problémy, nie je to nič príjemné. Problémy so žlčníkom môžu byť navyše veľmi bolestivé.
Často je bolesť spôsobená napríklad nevhodným jedlom. Niekedy je však príčina oveľa vážnejšia a s neutíchajúcim žlčníkovým záchvatom je nutné navštíviť lekára.
Prečítajte si, čo všetko by ste o tomto orgáne mali vedieť a hlavne, ako ťažkostiam so žlčníkom predchádzať!
Na čo slúži žlčník?
Žlčník je malý dutý orgán hruškovitého tvaru nachádzajúci sa pod pečeňou. Má dôležitú funkciu pri tráviacich procesoch. Uskladňuje žlč, ktorá pri konzumácii odteká do tenkého čreva. Žlč napomáha tráveniu a vstrebávaniu tukov a vitamínov A, D, E a K, ktoré sú v tukoch rozpustné. Vylučované je aj farbivo bilirubín, cholesterol či toxické látky. Tie sú väčšinou vylúčené z tela von stolicou.
V súvislosti so žlčníkom môže vzniknúť viacero zdravotných problémov a ťažkostí. Rizikovými faktormi sú genetika, obezita a dokonca aj pohlavie. Ženy totiž trpia týmito problémami častejšie. Žlčník sa hlási vždy inými symptómami. Môže ísť o bolesti po konzumácii jedla s vysokým množstvom tukov, bolesť v hornej časti žalúdka alebo pod pravou lopatkou, pálením záhy či nadúvaním a plynatosťou. Najčastejšie ide o dva druhy zdravotných problémov, a to o žlčové kamene a zápal stien žlčníka. Všetkým zdravotným problémom sa dá predísť napríklad zmenou životného štýlu.
Bude vás zaujímať: Pripravte sa na zhadzovanie kíl. Tabata vám dá poriadne zabrať!
Žlčníkové kamene
Žlčníkové kamene sú drobné kryštáliky zvyčajne zložené z cholesterolu. V ostatných prípadoch ide o kamienky bilirubínové. Nachádzať sa môžu v žlčníku alebo v žlčníkových cestách. Veľa ľudí o tom, že má žlčové kamene ani nevie, až kým sa žlčník neozve bolesťou. Jednou z príčin je bránenie pretekaniu žlče práve spomínanými kamienkami, ktoré prívody upchávajú.
Takýto žlčníkový záchvat môže odznieť aj sám, no v prípade pretrvávajúcich ťažkostí a bolestí je nutné navštíviť lekára. Upchaním žlčovodov totiž hrozí prasknutie orgánu, a vtedy je potrebná urgentná operácia. Ak bolesť ustúpila, stačí si naordinovať zopár dní diétu bez tuhej stravy. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré u vás k žlčníkovým záchvatom prispievajú.
Odporúčame: Fit dobrota: to sú avokádovo – tvarohové guľky
Zmena životného štýlu
Ochoreniam žlčníka predídete napríklad pravidelným športovaním. Nemusí ísť o fyzicky náročnú aktivitu, aj malé cvičenie znižuje cholesterol v krvi. Žlčovým kameňom ľahšie predídete, ak bude vaša telesná hmotnosť primeraná. Zaraďte do svojho dňa rýchlejšiu chôdzu, beh, plávanie či jazdu na bicykli.
Zásadnou zmenou v prípade, že trpíte na žlčníkové ťažkosti, by pre vás mala byť úprava stravy. Nevhodné sú mastné a ťažké jedlá, ktoré sú priam spúšťačmi žlčníkových záchvatov. Dobré nie sú ani strukoviny, ostré koreniny, ovocie so zrnkami či potraviny ako cesnak, zmrzlina alebo zelená paprika. Vyhnite sa pikantným a vyprážaným pokrmom. Najdôležitejšie je sledovať, pri akých potravinách a jedlách nastáva problém u vás.
Vhodné je naopak konzumovať potraviny s omega-3 mastnými kyselinami ako ryby či tofu a veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Nahraďte slnečnicový olej za olivový a maškrty skôr za arašidy, mandle alebo vlašské orechy.
Bude vás zaujímať: Nie je inštruktor ako inštruktor. Ako si správne vybrať?
Pomoc pri žlčových kameňoch a bolesti
Ak sa u vás už žlčníkové kamene vytvorili, tak ľahko ich z tela nedostanete. Je však niekoľko domácich trikov, ktoré by mohli váš zdravotný stav aspoň zlepšiť. Konzumujte viac vlákniny a vitamínu C. Jablková šťava či hruškový džús tiež napomáhajú rozpúšťaniu kameňov. Veľmi dôležitým pravidlom je nevynechávať raňajky. Žlč je po noci hustejšia a ranné jedlo jej pomôže dostať sa zo žlčníka, čím predídete vznikaniu kryštálikov.
Veľmi účinné sú aj byliny ako horec, zemežlč či púpavový koreň. V neposlednom rade nezabúdajte na dostatok čistej vody. V prípade, že sa žlčník ozýva, je prvou pomocou jablko. Pri naozaj silných záchvatoch sa používa jablčný ocot, ktorý ich uvoľňuje. Na upokojenie sú výborné aj čaje z repíka alebo mäty.
Odporúčame: Veľký májový horoskop - mesiac lásky odštartoval! Časť II.