Lucerna siata je bylina, ktorú si veľmi ľahko pomýlite s ďatelinou. Podobné sú si totiž svojimi peknými fialovými kvetmi. Hoci ide o rozdielne druhy, obe majú hospodársky význam (používajú sa ako krmovina), a čo je dôležitejšie, obe majú taktiež skvelé liečivé účinky.
Lucerna má pozitívny vplyv na imunitný systém, dokáže odkysliť organizmus a podporuje trávenie. Okrem toho, je zdrojom mnohých cenných látok, ako sú vitamíny, minerály a iné prospešné esenciálne látky.
V dnešnom článku sa dozviete, odkiaľ sa lucerna vzala, aké sú jej vlastnosti, ako ju používať a ako si pripraviť klíčky lucerny!
Lucerna siata – Medicago sativa
Lucerna siata, alebo inak známa aj ako alfalfa, je rastlina z čeľade bôbovité. Ide o hospodársky významnú strukovinu, ktorá má dlhú históriu. Ako krmivo sa používala ešte v období Rímskej ríše či v starovekom Grécku. V Číne bola zase súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Pochádza však z Malej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírila až do Európy. Lucerna dorastá do výšky 50 až 100 cm.
V ideálnom prípade sa dožíva 10 či 12 rokov. Alfalfa kvitne od mája až do októbra. Charakteristická je svojimi fialovými alebo modrofialovými kvetmi. Rastlina sa ďalej vyznačuje hlbokým koreňovým systémom, vďaka ktorému je odolná voči obdobiam sucha. Plodom je struk stočený na konci do špirály. Listy sú perovito zložené a dorastajú do dĺžky asi 7 cm.
Lucerna obľubuje skôr ťažšie pôdy, ktoré sú výživné a vápnité. Zbiera sa z nej predovšetkým kvet, prípadne listy či semená. Alfalfu je možné nájsť i voľne v prírode, a to pozdĺž ciest alebo na lúkach či rumoviskách. Vyskytuje sa od nížin až po podhorské oblasti.
Pozri aj: RECEPT: Netradičné francúzske zemiaky s klobásou a kukuricou
Nutričné vlastnosti lucerny siatej
Lucerna je zdrojom vlákniny, omega 3 a 6 mastných nenasýtených kyselín, chlorofylu aj mnohých enzýmov. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vrátane všetkých ôsmich pre človeka dôležitých esenciálnych aminokyselín.
Telu taktiež doplní vitamíny A, B, C, E aj K. Je zdrojom vápnika, železa, horčíka, zinku i draslíka. Zabudnúť nemôžeme ani na cenné triesloviny, flavonoidy či silice.
Aké sú účinky lucerny siatej?
Alfalfa podporuje obranyschopnosť, upravuje v tele pH a má antiseptické, detoxikačné a močopudné účinky. Táto rastlina je veľmi vhodná na odkyslenie organizmu alebo odstránenie kyseliny močovej z tela. Výrazne vplýva na tráviaci systém človeka.
Podporuje proces trávenia, urýchľuje metabolizmus a zabezpečuje pravidelnú stolicu. Je pomocníkom pri mnohých tráviacich ťažkostiach ako je plynatosť, brušné kŕče, žalúdočné vredy, nechutenstvo či pálenie záhy.
Lucerna ďalej podporuje tvorbu kostného i kĺbového tkaniva a prečisťuje pečeň. Je nápomocná pri reume, dne, artritíde aj liečbe prostaty. Vplýva tiež na správnu funkciu obličiek a je účinná pri akútnych alebo chronických zápaloch močového mechúra.
Pozri aj: Pod rohožku pozerá každý zlodej! Pozri, ako schovať náhradný kľúč
Čaj z lucerny siatej
Lucerna siata sa na zdravotné účely využíva predovšetkým v sušenej podobe. Nazbierať a usušiť si ju počas sezóny môžete i sami. Taktiež je možné lucernu v sušenom stave zakúpiť na internete či v obchodoch so zdravou výživou.
Čaj z lucerny si doprajte, ak potrebujete podporiť trávenie alebo prečistiť pečeň, obličky a močové cesty. Rovnako ho môžete použiť na odbúranie toxických látok z tela či úpravu pH. Jednu čajovú lyžičku sušenej lucerny zalejte 2,5 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať asi 10 minút. Následne sceďte a pite teplé jeden až dvakrát denne.
Tento čaj podporuje vstrebávanie živín získaných z potravín, vylučovanie nadbytočnej vody z tela a potláča zápaly. Nápoj nie je vhodný na dlhodobé užívanie. Po dvoch mesiacoch je potrebné si dopriať pauzu.
To platí pri konzumovaní lucerny v akomkoľvek stave. V súčasnej dobe sa z alfalfy vyrábajú aj rôzne výživové doplnky, napríklad extrakty či prášky, z ktorých sa pripravujú predovšetkým nutrične bohaté nápoje.
Pestovanie lucerny siatej na klíčky
Alfalfu môžete konzumovať aj vo forme klíčkov. Jej semienka sú ideálne na nakličovanie. Klíčky môžete následne pridať do šalátov či polievok. Ako si vypestovať nutrične hodnotné klíčky z lucerny siatej? Potrebovať budete na to semená priamo určené na nakličovanie.
Nakličovať môžete v špeciálnej miske určenej na nakličovanie, ale pokojne aj na vlhkom obrúsku či vate. Vhodné je najskôr máčať semená asi 8 hodín vo vode. Potom ich prepláchneme a necháme klíčiť v tme 2 dni a následne 2 až 4 dni na svetle.
Preplachujeme 2-krát denne. Dlhšie klíčenie môže spôsobiť horkú chuť. Pozbierané klíčky možno maximálne 2 až 3 dni skladovať v chladničke.
Aktualizované na 02. 11. 2023