Domáci džem či marmeláda sú na nezaplatenie a v porovnaní s kupovanými výrobkami omnoho chutnejšie.
Ak aj vy využívate všetko ovocie zo záhradky a leto bez zavárania si neviete predstaviť, kniha Marmelády, džemy a rôsoly od Hansa Gerlacha bude pre vás inšpiráciou. A to nielen počas letných mesiacov.
Kniha Marmelády, džemy a rôsoly je rozdelená podľa sezóny jednotlivých druhov ovocia, a preto vám ponúka recepty takmer počas celého roka. Recepty tiež vychádzajú z troch ťažiskových bodov – kombinácia rôzneho ovocia, kombinácia veľa ovocia a málo cukru a recepty s väčšími kúskami ovocia.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Vlastnoručne pripravené marmelády chutia jednoducho znamenite. Obsahujú nielen veľa lásky, ale aj plné priehrštie vynikajúcich surovín. Dobrá správa znie – zavárať môžeme po celý rok. Na jar lákajú jahody a rebarbora, v lete šťavnaté čerešne a marhule, na jeseň rozvoniavajú jablká a hrušky a v zime prídu na rad citrusové plody. A, samozrejme, dozviete sa všetko potrebné a dôležité, aby sa vám marmelády a rôsoly podarili.“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Na začiatok je nutné predstaviť si 3 základné pojmy, z ktorých vychádza aj názov knihy. Marmeláda je druh sladkej polotekutej ovocnej zmesi, ktorá vzniká varením ovocných štiav, je to tzv. ovocná nátierka. Džem sa pripravuje zvarením celého alebo kúskov ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie a napokon rôsol je zložený z vody, ovocia, cukru a väčšinou sa podáva studený.
Táto takmer 170 stranová kniha ponúka desiatky receptov na tie najchutnejšie džemy a marmelády, ktoré si môžete pripraviť v pohodlí domova. Kniha je rozdelená na 4 veľké kapitoly – ročné obdobia jar, leto, jeseň, zima, ktoré obsahujú recepty zo sezónneho ovocia. V kapitole Jar preto môžete nájsť džemy a marmelády z jahôd, púpavy, rebarbory či ríbezlí a v Zime zas použiť exotické ovocie ako pomaranče alebo citróny.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Prvé strany knihy sú zamerané na informácie a rady o tom, čo potrebujete vedieť o varení, plnení a skladovaní vašich sladkých dobrôt. Dozviete sa informácie o druhoch cukru, želírovacích prostriedkoch a kuchynských pomocníkoch. Nájdete tipy, čo robiť ak je džem veľmi riedky, rôsol nie je číry alebo ako skladovať zaváraniny.
Okrem konkrétnych receptov ako rebarborový kompót, broskyňový med či višňový džem sa nachádzajú pri receptoch aj možnosti ich servírovania a podávania s jedlom. Môžete sa preto inšpirovať nielen samotnými džemami a marmeládami, ale taktiež vyskúšať recepty na cmarové placky alebo mandarínkové keksy.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
V knihe Marmelády, džemy a rôsoly natrafíte medzi jednotlivými receptami aj na dvojstrany s fotografiami rôzneho ovocia s jeho základnou charakteristikou. Okrem nich je kniha plná fotografií receptov a taktiež aj nápadov ako využiť sladkú úrodu zo záhrad. Ak ste milovník domácich džemov a marmelád alebo začiatočník, ktorý nemá skúsenosti s ich prípravou, táto kniha sa vám určite zapáči.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Knihu Marmelády, džemy a rôsoly si môžete zakúpiť na bux.sk - bežná cena 11,90€ - tu v zľave za 11,31€.
Zdroj foto: www.luci.sk