Máš rada mango? Táto exotická pochúťka ťa osvieži aj uzdraví!

Mango je tropický plod, ktorý dýcha exotikou. V súčasnej dobe je u nás už takmer stálou súčasťou ponuky mnohých väčších obchodných reťazcov. Všetci milovníci a pokojne i neprajníci tohto ovocia by však rozhodne mali vedieť, že mango nie je len akousi pochúťkou, ale má i veľký význam pre zdravie. Pozitívne vplýva napríklad na krvný tlak, nervový systém či zrak. V nasledujúcom článku sa dozviete, prečo sa mango oplatí zaradiť do jedálnička, kde rastie aj ako ho konzumovať.

Odkiaľ mango pochádza?

Mango je plod mangovníka z rodu Mangifera, do ktorého patrí až 69 botanických druhov a celkovo aj viac, ako 1000 odrôd tohto ovocia. Mnohé druhy mangovníkov sú v dnešnej dobe ohrozené odlesňovaním, pričom niektoré z nich sa dokonca vo voľnej prírode už nevyskytujú. Tieto stromy sú pôvodom z južnej či juhovýchodnej Ázie. Kedysi boli značne rozšírené napríklad v Indii či Bangladéši a predpokladá sa, že práve z týchto oblastí sa rozšírili i do ďalších častí Ázie. Do Európy či Južnej Ameriky sa plody dostali pravdepodobne okolo 16. storočia. Mangovníky dorastajú do výšky asi 15 až 20 metrov a dožívajú sa neuveriteľných 350 rokov.

Charakteristické sú hustou okrúhlou korunou, dlhými tmavozelenými listami a drobnými kvetmi žltočervenej farby. Plody môžu byť rozličného tvaru, veľkosti i farby. Zvyčajne dorastajú do veľkosti okolo 10 až 15 centimetrov. Povrch manga hýri zelenou, žltou, oranžovou i červenou farbou. Dužina je žltooranžová a uprostred nej sa nachádza ploská kôstka. Mangovník si môžete skúsiť vypestovať z kôstky i doma v črepníku či skleníku, no nezabúdajte, že potrebuje dostatok tepla, svetla a vlahy. Na stromoch sa navyše plody objavujú až po siedmich rokoch.

Pozri aj: Toto sú potraviny, ktoré škodia pečeni. Aj ty ich máš rada?

účinky manga

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplýva na náš organizmus?

Mango je taká malá vitamínová bomba. Je totiž zdrojom vitamínu C, E aj K a niektorých vitamínov skupiny B. Okrem toho obsahuje betakarotén, z ktorého sa v tele vytvára vitamín A. Ak si pochutnáte na mangu, doplníte si i draslík, fosfor, vápnik či horčík. Táto exotická pochúťka tiež v sebe skrýva vlákninu či malé množstvo bielkovín. Vďaka obsahu antioxidantov chráni telo pred voľnými radikálmi. Má protizápalové a detoxikačné účinky. Pozitívne ovplyvňuje metabolizmus aj trávenie. Blahodarne pôsobí i na kardiovaskulárny systém a cievy.

Napomáha znižovať vysoký krvný tlak. Okrem toho podporuje zdravý vývoj slizníc i obranyschopnosť a výrazne ovplyvňuje zrak. Odporúča sa ho konzumovať napríklad pri poruchách zraku či šeroslepote, no rovnako pôsobí preventívne proti spomínaným zdravotným ťažkostiam. V neposlednom rade mango upokojujúco pôsobí na nervový systém, odvodňuje prebytočnú vodu z tela a údajne ide aj o dobré afrodiziakum. Nakoniec vás prekvapí jeho blahodarný vplyv na pokožku i vlasy, ktorým oživí farbu a dodá pevnosť.

konzumácia manga

Zdroj: Shutterstock®

Doprajte ho mašrtnému jazyku i pleti!

Stogramová porcia manga má v priemere okolo 60 kalórií, pričom z veľkej časti je toto ovocie tvorené vodou. Bez výčitiek si teda na ňom môžu pochutiť i osoby, ktoré sa snažia znížiť hmotnosť. Z tohto exotického plodu sa konzumuje jeho sladká dužina, ku ktorej sa dostanete pomerne ľahko. Stačí ošúpať o niečo tvrdšiu šupku. Nezabúdajte na kôstku uprostred. Dobré je tiež myslieť na to, že tento plod sa zberá prakticky ešte nezrelý. Pred čistením sa teda uistite, že vaše mango už dozrelo. Nemalo by byť veľmi tvrdé, no nečakajte ani na jeho úplné zmäknutie a prezretie.

Orientovať sa môžete i podľa farby šupky, ktorá by mala byť pestrofarebná a nie jednoliato zelená. Dozreté a očistené mango si môžete vychutnať samotné alebo ho nakrájajte do ovocných šalátov, zákuskov, štiav, tvarohu či zmrzliny. Nebojte sa experimentovať s chuťami a vyskúšajte ho pridať aj do omáčok, exotického rizota či ku kuraciemu mäsu. Z manga si dokonca môžete pripraviť veľmi výživnú pleťovú masku. Vidličkou roztlačte malé množstvo dužiny, pridajte trochu mlieka aj medu a zmes krúživými pohybmi vmasírujte do pleti. Nechajte pôsobiť 10 minút a opláchnite vlažnou vodou.

Odporúčame: RECEPT: Cuketové závitky s klobáskou   

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.08.2018 08:13

Mango je skvelé, ešte som s ním neexperimentovala, vypestovala som si však svoje vlastné.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

19.08.2018 23:43

mango milujem , veru urobiť si z neho masku mi nikdy nenapadlo ,najbližšie vyskúšam

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

20.08.2018 19:23

mango mam veľmi rada ale vypestovať sa mi ešte nepodarilo

Vaše meno:

Lenka Piovarciova

Lenka Piovarciova

21.08.2018 06:49

tu masku odporucam robila som si ju , prijemné na tvar

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.