Navnaďte sa na tohtoročnú dovolenku pri mori, ak ste ju už absolvovali, tak si ju aspoň melancholicky pripomeňte. A ak vám toto leto na ňu náhodou nevychádza čas či peniaze, urobte si ju aspoň doma v kuchyni. Pripravte sebe aj svojim blízkym menu s morským nádychom. Všetko, čo potrebujete, nájdete aj v našich obchodoch a na inšpiráciu vám ponúkame pár chutných a zdravých letných receptov.
Pozri aj: Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné
Tuniakový steak
Ingrediencie: tuniak, limetka, citrón, bylinková soľ, olivový olej, šľahačková smotana, balzamikový ocot, biele víno, čierne mleté korenie
Postup: Steaky z tuniaka osolíme, pokvapkáme limetkovou šťavou, okoreníme a opečieme na olivovom oleji. V menšom hrnci si pripravíme omáčku z limetkovej a citrónovej šťavy, šľahačkovej smotany a bieleho vína. Tuniaka prelejeme omáčkou, balzamikovým octom a podávame so zeleninovým šalátom.
Fussili s lososom
Ingrediencie: losos, cestoviny fussili, strúhaný syr, šampióny, šľahačková smotana, soľ, olivový olej, citrón, chilli paprička
Postup: Lososa pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a uložíme do pekáča. Pridáme trošku oleja, nakrájané čerstvé šampiňóny. Ochutíme nasekanou chilli papričkou, pridáme strúhaný syr a zalejeme smotanou. Zapečieme v rúre vyhriatej na 160°C cca 15 minút. Podávame s uvarenými cestovinami, na vrch pridáme čierne olivy a posypeme ešte syrom.
Polievka z morských plodov
Ingrediencie: mix morské plody, krevety, losos, cherry paradajky, limetka, petržlen, cuketa, stonkový zeler, cibuľa, cesnak, olivový olej, baby mrkva, bazalka, soľ, chilli, vývar
Postup: Na oleji opražíme cibuľku nakrájanú nadrobno, pridám cesnak, morské plody spolu s krevetami. Zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Na záver prihodíme paradajky, prilejeme trochu limetkovej šťavy, zalejeme vývarom, ochutíme soľou a chilli. Na panvici si opečieme osoleného lososa. Hotovú polievku podávame s lososom a čerstvou bazalkou.
Pozri aj: Cigánska pečienka v žemli: Urob si vianočné trhy doma
Paella s morskými plodmi
Ingrediencie: ryža, morské plody (sépie, mušle, krevety), zelené olivy, červená paprika, cibuľa, cesnak, olivový olej, soľ, čierne korenie, kurkuma, biele víno
Postup: Na oleji opečte cibuľu a cesnak, pridajte morské plody, červenú papriku a chvíľku spolu duste. Pridajte ryžu, v prípade potreby zalejte trochou vody, alebo vývaru, prilejte vínom, ochuťte soľou, čiernym korením. Na záver pridajte olivy, ochuťte kurkumou, premiešajte a podávajte.