Čaká vás oslava narodenín vášho dieťatka, a tak pripravujete detskú párty? Na ňu sa klasické zákusky a koláče veľmi nehodia. Nie každý koláč totiž deti zaujme, niektoré si na stole ani nevšimnú.
Dôležitá je určite dekorácia, rôzne zaujímavé tvary koláčikov. Deťom sa páči, keď ich sladkosti „ožijú“. Pridajte im oči, nos a ústa, používajte veľa farieb alebo dajte koláčikom mená. Hocičo, čo urobí tieto sladkosti netradičnými, je zárukou vášho úspechu.
Máme pre vás jeden skvelý tip, ktorý určite poteší všetkých malých zvedavcov. Z „obyčajných“ muffín urobíme netradičné a záhadné muffiny s prekvapením. A čo je to prekvapenie? To je na vás – v našom prípade je to čokoládový puding, ktorý sa ukrýva vnútri zlatistých muffín.
Odporúčame prečítať: 10 tipov pre nadýchané muffiny
Budeme potrebovať:
CESTO:
- 200 g polohrubej múky
- 50 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 čl sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2 vajíčka
- 200 ml mlieka
- 80 ml oleja
- pár kvapiek vanilkovej arómy alebo esencie
PUDING:
- 400 ml mlieka
- 1 balíček čokoládového pudingu
- 3 lyžice kryštálového cukru
Postup:
1. Z mlieka uvaríme hustý puding. Môžete ho osladiť viac ako ste zvyknutí, lebo chuť pudingu sa v muffinách inak stratí. Keďže puding potrebujeme poriadne hustý, ubrali sme aj z klasickej pollitrovej dávky mlieka. Necháme ho úplne vychladnúť.
2. Keď je puding vychladnutý, začneme pripravovať cesto. V jednej mise zmiešame všetky sypké ingrediencie a v druhej všetky tekuté. Tie stačí premiešať len ručne metličkou, šľahanie nie je potrebné. Keď sú tekuté suroviny dobre spojené, cez sitko k nim postupne preosejeme sypkú zmes.
3. Vzniknuté vláčne cesto budeme dávať do košíčkov pomocou naberačky. Najskôr vyplníme iba dno košíčkov, potom lyžičkou vložíme do stredu trochu stuhnutého pudingu a zalejeme ho zvyšným cestom. Vrch muffín môžeme posypať mini kúskami čokolády.
Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Muffiny s ovocím, bez vajec a laktózy
4. Muffiny pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 20 minút, kým nebudú krásne zlatisté. Prvých 15 minút však neotvárajte rúru, inak by sa mohlo stať, že vám nafúknuté kopčeky spľasnú. Nechajte ich vychladnúť a môžete podávať.
Odporúčame prečítať: Sladký nedeľný dezert - mrkvové muffiny
A nezvyčajné záhadné muffiny sú pripravené pre malých maškrtníkov! Jedna dávka vám pre nich určite stačiť nebude, preto vyskúšajte rôzne druhy pudingov, prípadne urobte cesto čokoládové a naplňte ho vanilkovým pudingom. Môžete pridať aj kúsok ovocia. Ak by ste ale pridali veľa ovocia, muffiny by vám tak nenarástli.
Mamičkám želám veľa zdaru v kuchyni a deťom dobrú chuť!
Barbora Vizváryová