Najlepšie recepty z mrkvy: Karotková príloha, polievka či šalát!

Zima je zväčša zatracovaná preto, že toho počas nej príliš veľa nezreje. Dostupná sezónna zelenina sa v našich končinách v zimnom období teda výrazne okliešťuje a ak chceme niečo, čo dozrieva práve v zime, musíme sa „uspokojiť” s koreňovou zeleninou. Uspokojiť však v predchádzajúcej vete dávame do úvodzoviek zámerne, pretože až o taký veľký kompromis jednoznačne nejde.

O zdravotných benefitoch koreňovej zeleniny totiž môžeme hovoriť dlhé hodiny. Práve preto by sme sa druhmi koreňovej zeleniny mali v zime poriadne zásobiť a pripravovať z nej čo najviac pokrmov. My sme si tento raz zobrali na mušku mrkvu, ktorá tiež patrí do radu koreňovej zeleniny. Prinášame vám najlepšie recepty z mrkvy, ktorým neodolá nikto z vás!

Orlí zrak a oveľa viac - čo s mrkvou?

Mrkva sa považuje za jeden z najzdravších druhov zeleniny vôbec.

  • Mrkva je z veľkej väčšiny voda a okolo 10 percent z nej sú sacharidy.
  • Mrkva obsahuje len veľmi málo tuku a tiež veľmi málo bielkovín, naopak je však bohatá na vlákninu.
  • Nájdeme v nej betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, obsahuje však aj vitamín K, biotín a vitamín B6 a draslík.

Všetky tieto obdivuhodné nutričné hodnoty spolu vytvárajú zeleninu, ktorá môže zlepšiť zrak, ochrániť proti rakovine, ale aj znížiť vysoký krvný tlak či podať pomocnú ruku pri redukcii hmotnosti. Mrkva je teda koreňová zelenina, ktorú sa rozhodne oplatí vtesnať do jedálnička v čo najväčšom množstve, a to možno aj prostredníctvom týchto receptov.

Lahodná mrkva

Mrkva má zemitú a nasladlú chuť. No môžete ju aj vylepšiť pridaním byliniek a korenín, ako je napríklad cesnak, čierne korenie, škorica, petržlen a oregano. Spôsoby varenia, ako je praženie, grilovanie, varenie a dusenie, môžu tiež zlepšiť chuť mrkvy. Takže experimentujte s rôznymi spôsobmi varenia, aby bola mrkva pre vás i vašu rodinu ešte chutnejšia a zdravšia.

Experimentujte aj s textúrou mrkvy pri jej príprave. Ako? Roztlačená, strúhaná alebo nakrájaná mrkva – obmieňajte spôsoby prípravy tejto obľúbenej koreňovej zeleniny.

Neprehliadnite: Pečené jablká s lístkovým cestom podľa Miriam Kalisovej – rýchla, no lahodná maškrta!

Pečená mrkva s parmezánom a čili dipom

Prečo v rúre pripravovať len bataty či zemiaky? Pečená mrkva vás chytí za srdce a najmä za chuťové bunky. Navyše je to veľmi zdravá a chutná večera!

Ingrediencie na mrkvu

  • 1 kg mrkvy narezanej na štvrtiny (tvar hranolčekov)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 125 g strúhaného parmezánu
  • soľ a korenie
  • Ingrediencie na čili dip
  • 120 g majonézy
  • 2 – 4 lyžice čili omáčky

Postup prípravy

  • Rúru si predohrejeme na 220 stupňov Celzia.
  • Vo veľkej mise si zmiešame mrkvové hranolčeky s olejom, soľou, korením a parmezánom. Poriadne premiešame, aby bol pokrytý každý kúsok.
  • Na papier na pečenie rozprestrieme hranolčeky.
  • Pečieme 15 až 20 minút, kým mrkvové hranolčeky nezmäknú a mierne neobhoria. V polovici pečenia ich obrátime.
  • V miske si zmiešame majonézu s čili omáčkou podľa vlastnej chuti. Podáme k ešte teplým hranolčekom z mrkvy.

Odporúčame aj: Miluješ talianske tiramisu? Tieto tiramisu guličky plnené nutellou musíš vyskúšať!

Šalát z mrkvy a jabĺk

Zdravý mrkvový šalátik na francúzsky spôsob? Pripravte si tento v kombinácii s jablkami a dresingom. 

Ingrediencie na šalát

  • 3 mrkvy (nastrúhané na strúhadle alebo nasekané na pásiky)
  • 1 zelené jablko (nastrúhané na strúhadle alebo nasekané na pásiky)
  • 1 hrsť čerstvého koriandra (posekaného)
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

Ingrediencie na dresing

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 1 – 2 lyžičky dijónskej horčice
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy

  • V miske si zmiešame postrúhanú (alebo nasekanú) mrkvu a jablko, pridáme koriander a citrónovú šťavu. Dobre premiešame.
  • V ďalšej miske si zmiešame ingrediencie na dresing. Posolíme a pokoreníme podľa vlastnej preferencie.
  • Šalát s dresingom premiešame tesne pred podávaním.

Tip pre vás: Vegetariánske chilli con carne – výživný a chutný obed aj bez mäsa

Mrkvová polievka so zázvorom

Krémové polievky jednoducho nemajú chybu. V zime zahrejú a navyše dodajú potrebné množstvo živín. Nehovoriac o tom, že sú väčšinou veľmi jednoduché.

Pripravte si mrkvovú polievku so zázvorom, na ktorú budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1 väčšia cibuľa nadrobno
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 500 g mrkvy na kolieska
  • 1,5 lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica jabĺčkového octu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • voliteľné: trocha kokosového mlieka na servírovanie

Postup prípravy

  • Na veľkej hlbokej panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu, ktorú osolíme a okoreníme. Necháme opekať na miernom ohni, až kým cibuľa nezmäkne, a to približne 8 minút.
  • Pridáme cesnak a mrkvu. Premiešame a opekáme ešte asi 8 minút za občasného miešania.
  • Následne pridáme zázvor, jablčný ocot a napokon aj zeleninový vývar. Premiešame, oheň zmiernime tak, aby tekutina jemne bublala a varíme pod pokrievkou asi pol hodiny.
  • Keď je mrkva mäkká, odstavíme ju z ohňa, necháme ju troška vychladnúť a následne všetko premiestnime do mixéra.
  • Mixujeme dohladka, dochutíme podľa vlastnej preferencie soľou, korením, prípadne octom. Podávame s pár kvapkami kokosového mlieka.

Zaujme vás: Trendy adventné vence pre tieto Vianoce - už ten svoj máš?

Pečenie s mrkvou - zdravé mrkvové muffiny

Ak raz tieto mrkvové muffiny skúsite, budete ich musieť robiť veľmi často! Vy i vaše deti si ich jednoducho zamilujú. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 2 šálky celozrnnej múky
  • 2/3 šálky hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 čajovej lyžičky zázvoru – podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 šálky nastrúhanej mrkvy
  • 1/3 šálky nesladeného strúhaného kokosu
  • biely jogurt
  • 2 vajcia
  • 1/3 šálky kokosového oleja
  • 1/4 šálky mlieka

Postup:

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Zoberte si formu na muffiny a vysteľte ju papierovými formičkami na muffiny.
  • Vezmite veľkú misku a pridajte múku, cukor, korenie, prášok do pečiva a soľ, premiešajte. Teraz pridajte mrkvu a kokos. 
  • Na zmiešanie jogurtu, vajec, kokosového oleja a mlieka budete potrebovať samostatnú misku.
  • Všetko z oboch misiek spolu dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • Teraz, keď je cesto hotové, rozložte ho do foriem na muffiny.
  • Pečte 15 až 20 minút a po upečení muffiny nechajte vychladnúť. Dobrú chuť!

Prečítajte si aj: Extra široké nohavice - horúci trend, ktorý bude definovať rok 2024

Ďalšie TOP recepty z mrkvy a recepty s mrkvou - jednoducho NAJLEPŠIE mrkvové recepty!

Aktualizované na 28.11.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.01.2020 09:34

Výborné recepty, rada pripravujem podobným spôsobom!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.01.2020 23:08

Mrkva u nás fičí.Varievam krémovú polievku,pečiem mrkvový koláč,robím mrkvovo-jablkovo-cviklový šalát,mrkvovo-ananásový šalát,alebo čerstvú šťavu z mrkvy,jablka a cvikly a samozrejme pridávam ju všade,kde sa dá.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

20.01.2020 07:56

mrkvu rada pripravujem v mojej kuchyni, aj 2-3 x za týždeň

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.01.2020 08:53

šalát z mrkvy a jabĺk robievam často

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

22.01.2020 18:45

zaujímavé recepty

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

13.02.2020 10:01

osobne mám najradšej mrkvu v surovom stave

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.