Napečené raz-dva: Tu sú inšpirácie na rýchle dezerty a múčniky!

V dnešnej receptovej rubrike si predstavíme chutné a rýchle dezerty a múčniky, ktorým sa jednoducho nedá povedať nie. V hlavných úlohách: neodolateľná čokoláda, čerstvé ovocie a delikátna šľahačka. Dnešné dezerty sú vhodné pre každú príležitosť. Napríklad pre blížiacu sa návštevu či len tak pre chuť doma ku káve. Vedeli by ste odolať týmto dobrotám?

Odporúčame: Lahodná polenta na sladko i na slano: Ktorej verzii dáš prednosť?

bábovka

Zdroj: Shutterstock®

Jemná dvojfarebná bábovka

Budeme potrebovať:

  • 5 vajec
  • 250 gramov práškového cukru
  • 250 gramov polohrubej múky
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vody
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • citrónová kôra
  • kakao

Postup: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a kôrou šľahačom do peny. Postupne pridávame múku, olej, vodu, kypriaci prášok a všetko zmiešame. Vyšľahané bielky po častiach pridávame k cestu, jemne, aby zostalo nadýchané. Polovicu cesta necháme bielu, do zvyšnej časti pridáme 1 lyžicu kakaa. Formu vymastíme, vysypeme múkou a cesto striedavo nalejeme do formy. Pečieme na 180 °C zhruba 45 minút.

Skús aj: Jednoduchý hrnčekový banánový koláč – skvelý aj z prezretých banánov!

bublanina

Zdroj: Shutterstock®

Svieža čerešňová bublanina

Budeme potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a ½  hrnčeka práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ hrnčeka oleja
  • ½ hrnčeka mlieka

Postup: Žĺtky vymiešame spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Prášok do pečiva spojíme s múkou a postupne vmiešavame k žĺtkom. Prilejeme mlieko, olej a všetko poriadne premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a po častiach pridávame k cestu. Pripravený plech vymastíme olejom, vysypeme múkou, vylejeme cesto a naukladáme naň vykôstkované čerešne (koláčik je výborný i s iným ovocím, podľa vašej chuti a možností). Pečieme na 140 °C približne 30 minút.

muffiny

Zdroj: Shutterstock®

Hriešne čokoládové muffiny

Budeme potrebovať:

  • 220 gramov hladkej múky
  • 100 gramov horkej čokolády alebo čokolády na varenie
  • 100 gramov bielej čokolády
  • 30 gramov kakaa
  • 70 gramov kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 dcl oleja
  • 3 dcl acidofilného mlieka
  • 1 vajce

Postup: Je veľmi jednoduchý. Tekuté ingrediencie zmiešame spolu, sypké ingrediencie taktiež spolu. Obe premiešame, čokoládu nasekáme a primiešame do cesta. Cesto naplníme do košíčkov a pečieme na 200 °C zhruba 25 – 30 minút.

Odporúčame: Domáce cesto na tartaletky: Pripravíš ich na desiatky spôsobov

roláda

Zdroj: Shutterstock®

Rýchla a chutná roláda

Budeme potrebovať:

  • 8 vajec
  • 100 gramov práškového cukru
  • 50 gramov hrubej múky
  • 50 gramov škrobovej múky
  • 2 balenia parížskej šľahačky
  • 1 čokoláda na varenie
  • 2 stredné banány (banány môžu, nemusia byť)

Postup: Žĺtky s cukrom vymiešame, postupne pridáme múku a škrobovú múku. Primiešame vyšľahané bielka a vylejeme na plech, ktorý je pokrytý papierom na pečenie. Pečieme na 220 °C asi 10 – 15 minút. Plát necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme šľahačku (podľa návodu), ku ktorej primiešame nasekanú čokoládu. Približne 2/3 plnky natrieme na plát cesta, naň uložíme pokrájané banány a cesto zavinieme do rolády. Roládu potrieme zvyšným krémom, ozdobíme nastrúhanou čokoládou a necháme v chladničke vychladiť na 1 – 2 hodiny.

 Redakcia KAMzaKRÁSOU Vám želá príjemné maškrtenie! 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.