Zápal v tele je varovným signálom organizmu a jeho imunitného systému poukazujúcim na to, že s ním niečo nie je v poriadku. Vzniká vďaka rôznym zraneniam, ochoreniam, infekciám či toxínom, ktoré organizmu jednoducho škodia a ničia jeho zdravé, vitálne bunky.
Trápi vás chronický zápal alebo zápalové ochorenia? Mnohé ochorenia sú známe tým, že prechádzajú do chronickej podoby, alebo celkovo prebiehajú chronicky, čiže dlhodobo. V týchto prípadoch nie je na škodu aj zmena jedálnička. Existuje prirodzená cesta, ako sa zápalu v tele zbaviť, a tou sú protizápalové potraviny.
Vedci však zistili, že ak prirodzene protizápalové potraviny popárujete do konkrétnych kombinácii, vytvoríte tak ešte silnejší prírodný liek na zápal. Ako vyzerá protizápalová strava? Ktoré potraviny sú základom protizápalovej diéty?
Protizápalové duá
So zápalom v tele sa netreba zahrávať, pretože okrem akútneho charakteru môže nabrať aj charakter chronický. Stane sa tak vtedy, keď zápalový proces v tele zotrváva príliš dlho a telo je v neustálej pomyselnej pohotovosti.
Treba mať na pamäti, že neliečený chronický zápal v tele môže spôsobiť mnohé vážne ochorenia od kardiovaskulárnych ťažkostí až po rakovinu a v nejednom prípade vedie až k úmrtiu.
Okrem toho, že sa veľmi vážne zápaly liečia pomocou liekov a konkrétnej vhodnej liečby navrhnutej odborníkom, dá sa proti nemu bojovať aj prírodným spôsobom, pomocou potravín bojujúcich proti zápalu v tele. Vhodné a účinné protizápalové potraviny a ich najsilnejšie kombinácie nájdete nižšie.
Pozri aj: DIY čistiaci prípravok na ovocie a zeleninu – stačia ti naň 3 suroviny!
Zdroj: Depositphotos
Protizápalová strava – ktoré kombinácie potravín pridať do jedálnička?
1. Batáty a kajenské korenie
Asi viete, aké účinky majú bataty. Ak nie, tak sú významným zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, a ten je silným bojovníkom proti zápalu. Kajenské korenie je zasa považované za veľmi dobrého pomocníka pri zažívacích ťažkostiach či dokonca pri bolestiach rôzneho druhu. Spolu sú nerozlučnou dvojkou, ktorá pomáha znižovať zápal.
2. Mandle a kefír
Aj účinky mandlí sme už na našom portáli rozobrali od A až po Z. Zatiaľ čo kefír je výborný na trávenie, pretože obsahuje cenné probiotiká, koža z mandlí obsahuje zasa prebiotiká. Spoločne dokážu liečiť chronický zápal v tráviacom trakte.
Odporúčame: Čistiť hrnce KEČUPOM?! Tieto netradičné tipy do kuchyne musíš skúsiť!
Zdroj: Depositphotos
3. Šošovica a citrón
Táto možno zvláštna kombinácia šošovice a citrónu je pre vás nesmierne vhodná, ak máte nedostatok železa v krvi, teda ak ste anemickí. S anémiou mávajú problém ženy v menopauze i tehotné a samozrejme aj mnoho ďalších ľudí.
Podľa odborníkov je anémia výsledkom zápalového procesu v tele a konzumácia strukovín bohatých na železo súčasne s citrusmi pomôže k lepšej absorpcii potrebného železa. Citrón navyše funguje na posilnenie imunitného systému.
4. Listová zelenina a olivový olej
Vedeli ste, že zdravé tuky v kombinácii so zeleninou dokážu zlepšiť vstrebávanie dôležitých antioxidantov, napríklad luteínu či betakaroténu? Luteín bojuje so zápalom v očiach a betakarotén je zase účinným bojovníkom proti zápalu všeobecne, a to najmä u starších ľudí. Odborníci na výživu veria, že najlepšie funguje duo olivový olej a listová zelenina. Pozor, čím zelenšia, tým lepšia.
Zaujme ťa: Je skutočne stredomorská diéta najzdravšia? Takto vplýva na naše telo!
Zdroj: Depositphotos
5. Špenát a čučoriedky
Kombinácia špenátu a čučoriedok je nesmierne populárna najmä pri príprave smoothies. Ukázalo sa, že najvhodnejšia je pre športovcov, najmä pred samotným výkonom. Spomenuté bobuľové ovocie dokáže redukovať zápal po náročnom tréningu a špenát zasa dokáže podporiť tok kyslíka v tele počas neho. Patria medzi potraviny bohaté na antioxidanty. A to nie je všetko. Čučoriedky redukujú bolesť svalov a špenát im zasa pomáha podávať lepší výkon.
Ďalšie potraviny, ktoré pomáhajú znížiť zápal:
- mastné ryby – ryby sú bohaté na omega-3 esenciálne mastné kyseliny,
- rôzne bobule (maliny, brusnice, hrozno),
- potraviny bohaté na probiotické baktérie (kvasená zelenina, kefír),
- avokádo,
- brokolica,
- zdravé rastlinné oleje – olivový, ľanový (má vysoký obsah omega-3),
- zelený čaj,
- protizápalové bylinky a koreniny– koriander, škorica, zázvor, kurkuma.
Prozápalové potraviny – ktoré obmedziť:
- výrobky z bielej múky,
- spracované mäsové výrobky,
- červené mäso,
- biely cukor (rafinované jednoduché cukry) a cukrové sirupy,
- potraviny obsahujúce omega-6 mastné kyseliny vo veľkom množstve (ak nie je prijímaný dostatok omega-3),
- potraviny obsahujúce trans-mastné kyseliny vo veľkom množstve,
- alkohol.
Článok aktualizovaný 11.4.2024