V dnešných receptoch budú hrať hlavnú úlohu osviežujúce letné koktaily, ktoré má rád v letnom období snáď každý. Ich výhodou je, že v prípade zabezpečených ingrediencií sa dajú ľahko pripraviť i doma. Predstavíme si päť osviežujúcich drinkov, ktoré vás zaručene v horúcom počasí osviežia.
Pozri aj: Dokonalé letné osvieženie: Skús recept na sangriu 3x inak!
Piňa Colada
Budeme potrebovať:
-
4 cl bieleho kubánskeho rumu
- 2 cl smotany na šľahanie
- 12 cl ananásového džúsu
- 2 cl kokosového sirupu
Postup: Všetky ingrediencie spolu dôkladne v šejkri premiešame a nalejeme do pohára naplneného ľadovými kockami. Ozdobíme kúskom čerstvého ananásu či iným ovocím. Pridáme slamku a podávame.
Mojito
Budeme potrebovať:
-
6 cl bieleho rumu
- Sóda (podľa potreby)
- ½-1 limetky
- 2 čl trstinového cukru
- Lístky mäty
Postup: Do pohára vytlačíme šťavu z polovice limetky a pridáme trstinový cukor. Zmes premiešame a nasypeme ľadovú drť. Pridáme lístky mäty, mierne roztlačíme a pridáme rum. Premiešame lyžičkou, doplníme sódou a ozdobíme zvyšnou mätou.
Odporúčame prečítať: Mojito vždy inak
Sex on the beach
Budeme potrebovať:
-
4 cl vodky
- 2 cl broskyňového likéru
- 6 cl pomarančovej šťavy
- 6 cl brusnicového džúsu
Postup: Pohár si do jednej tretiny naplníme ľadom, dolejeme vodku, likér, obe šťavy. Všetko spolu premiešame v šejkri a podávame.
Cuba Libre
Budeme potrebovať:
-
5 cl bieleho rumu
- Coly
- Šťava z limetky (½ limetky)
Postup: Pohár si naplníme do polovice ľadom a dolejeme do rovnakej výšky i colu. Biely rum zmiešame spolu so šťavou z limetky, premiešame v šejkri a prelejeme cez ľad do pohára. Pohár dozdobíme plátkom limetky a podávame.
Odporúčame prečítať: Letné osviežujúce nápoje
Cosmopolitan
Budeme potrebovať:
-
2,5 cl vodky Lemon
- 1 čl cukru
- 1 cl citrónovej šťavy
- 2 cl ríbezľovej šťavy
- Pomarančovú kôru
Postup: V šejkri zmiešame vodku, citrónovú šťavu, ríbezľovú šťavu a cukor spolu s ľadom. Zmes precedíme do pohára cez kovové sitko a nad nápojom stlačíme pomarančovú kôru tak, aby z nej mohli vystreknúť éterické oleje. Horiacu zápalku necháme prejsť cez oleje. Tým dosiahneme, že nápoj sa rozvonia po silnej citrusovej vôni.