Zelenina, ktorá pochádza z Európy, vydrží aj v chladnejších podmienkach a je často prirovnávaná ku kvake? Odpoveď na túto hádanku je kaleráb. Kaleráb často akosi podceňujeme a berieme ho len ako doplnok, ktorý hodíme na vyvarenie v polievke a neskôr vyhodíme. To je však chyba, pretože kaleráb je naozaj pre zdravie človeka veľmi prospešný. Poďme sa pozrieť na to, aké účinky má kaleráb a prečo by sme ho mali konzumovať častejšie a to nielen v polievke!
Zaujme ťa: Nevieš, ako sa zbaviť jesennej depresie? Zajedz ju týmito jedlami!
Čudný brat kapusty
Kaleráb patrí do tej istej rodiny ako veľmi obľúbená kapusta, ale aj ružičkový kel, brokolica či karfiol. Môžeme pokojne zhodnotiť, že z týchto druhov zeleniny má kaleráb najčudnejší výzor. Tvorí ho žiarovkovitý plod, ktorý je vlastne súčasťou stonky a niekoľko listov. Kaleráb rastie nad zemou a má vodnatú, sladkú chuť a chrumkavú textúru. Aj keď to nebýva príliš zvykom, aj samotné listy kalerábu sú jedlé a môžete ich servírovať v surovom aj tepelne upravenom stave, napríklad sparené.
Aké ma kaleráb nutričné hodnoty? Takmer žiadne kalórie, veľa veľa vitamínu C, B6 a vlákniny, žiadny tuk, zdravé sacharidy a napokon dávka minerálov, ako je draslík, fosfor, kyselina listová a vápnik.
Zdravotné benefity kalerábu
Ako kaleráb prospieva ľudskému zdraviu? Pravidelné konzumovanie kalerábu nám môže pomôcť pri mnohých zdravotných ťažkostiach alebo môže pôsobiť jednoducho ako prevencia. Tak či onak, kaleráb je naozaj dobrým spoločníkom a vhodnou prísadou do šalátov, polievok a príloh. Ak neviete, čo s kalerábom robiť a ako ho správne pripraviť, potom ho jednducho ošúpte, narežte na plátky a chrúmte ho pri filme namiesto čipsov. Váš organizmus sa vám poďakuje, pretože kaleráb má nasledujúce účinky:
- Pôsobí na zdravé trávenie. Vláknina, ktorú kaleráb obsahuje, pôsobí na tráviaci systém a to veľmi pozitívne. Eliminuje vznik nepríjemnej zápchy, nafukovania a podporuje správnu funkciu čriev. Kaleráb je skvelým jedlom aj pre tých, čo chudnú. Zasýti na dlhší čas, pritom obsahuje minimum kalórií.
- Poskytuje antioxidanty pre telo. Antioxidanty sú veľmi dôležité v boji organizmu proti voľným radikálom, ktoré môžu v konečnom dôsledku spôsobiť až rakovinu či iné ťažké ochorenia. Ukázalo sa, že pravidelné jedenie kalerábu výrazne znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc a ústnej dutiny.
- Udrží krvný obraz na poriadku. Vďaka draslíku dokáže kaleráb bojovať proti nebezpečnej a rozšírenej diagnóze diabetes, takže udržuje hladinu cukru v krvi v norme. Spoľahnúť sa naň môžu aj pacienti s problémami s krvným tlakom. Keďže obsahuje aj železo, pôsobí aj proti anémii alias chudokrvnosti.
- Oddiaľuje starnutie. Čas je síce neúprosný, no s dostatočným príjmom kalerábu nás nemusí potrápiť až v takej sile. Kaleráb pôsobí aj na vznik kolagénu, čo zasa pôsobí proti vzniku vrások, liniek na pokožke či ovísaniu pokožky, ktoré je neestetické. Vitamín C v kalerábe zasa zabezpečuje lesk a žiaru pokožky.
Vyskúšaj: Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!
Recept na kalerábový šalát
Keď už naozaj neviete, čo s kalerábom a váš jediný nápad je hodiť ho do nedeľnej polievky, skúste tento zdravý šalátik, ktorý skvelo chutí osamote, ale aj ako príloha! Nastrúhajte si na jemno dve mrkvy, jeden kaleráb a jedno jabĺčko. Dobre pomiešajte, dochuťte pár kvapkami jablčného octu, troškou medu a čiernym korením.
Želáme vám dobrú a najmä zdravú chuť!