Prečo sa oplatí vyskúšať brezový cukor? Spoznaj jeho nevídané účinky!

Dočítať ste sa mohli u nás už o nejednej náhrade bieleho cukru a dnes vám predstavíme ďalšiu. Ide o brezový cukor, ktorý sa vzhľadom či konzistenciou od toho klasického veľmi neodlišuje. Prekvapiť vás však môžu jeho účinky, pri ktorých rozdiel určite nájdete. 

Okrem iného má napríklad nízky glykemický index a neprispieva k tvorbe zubného kazu. Jeho výhodou je i všestranné použitie a skvelá chuť. Viac sa o brezovom cukre dozviete v nasledujúcom článku!

Poznáte xylitol?

Xylitol je organická zlúčenina, ktorú mnohí poznajú ako brezový, či dokonca drevný cukor. Radíme ho do skupiny alkoholových cukrov, kam patrí napríklad i sorbitol. Bežne sa vyskytuje v prírode. V menších množstvách sa nachádza v mnohých druhoch ovocia i zeleniny, často v bobuliach. Pre komerčné účely sa však brezový cukor priemyselne vyrába z hemicelulózy, ktorá tvorí rastlinné tkanivá, napríklad i kôru stromov. Ako už názov sladidla napovedá, jedným zdrojom pre jeho výrobu je kôra brezy. Brezový cukor sa však často pripravuje aj spracovaním kukurice. V súčasnosti našiel xylitol uplatnenie najmä v potravinárskom priemysle. Využíva sa ako sladidlo a taktiež je pridávaný do žuvačiek, lízaniek či cukríkov.

Zloženie xylitolu

Xylitol, teda brezový cukor, neobsahuje fruktózu, vďaka čomu je považovaný za zdravší. Podľa výskumníkov jeho konzumáciou človeku nehrozí také vysoké riziko obezity. 

Na druhej strane však do tela dodáva prázdne kalórie. Neobsahuje totižto žiadne vitamíny ani minerály, z ktorých by naše telo malo osoh. 

Nutričné hodnoty brezového cukru

Brezový cukor v 100 g obsahuje:

  • 240 kcal
  • 99,8 g sacharidov
  • 4 g sodíka
  • 0 g tuku
  • 0 g vlákniny
  • 0 g proteínov

Pozri aj: Karobový sirup: V čom je jedinečné toto netradičné sladidlo?

výhody brezového cukru

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú výhody brezového cukru?

Hovorí sa, že pre naše telo a zdravie je najlepšie vôbec nesladiť alebo len vo veľmi obmedzenom množstve. Ak si však z času na čas potrebujete dopriať trochu sladkej chuti, práve brezový cukor môže byť dobrou voľbou. V jeho prospech hovorí nemalý počet jeho účinkov. Prvou výhodou je, že má veľmi nízky glykemický index, teda nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Taktiež má niekoľkonásobne nižšiu kalorickú hodnotu ako klasický biely cukor. Toto sladidlo je v primeranom množstve vhodné aj pri rozličných redukčných diétach.

Brezový cukor pôsobí v tele skôr zásadito a nepodieľa sa na nebezpečnom prekysľovaní organizmu. Pozitívne vplýva na trávenie a hlavne zdravie ústnej dutiny. Xylitol totiž neprispieva k vytváraniu ideálnej pôdy pre tvorbu zubného kazu. Netvorí v ústach kyslé prostredie, ale naopak prispieva k udržaniu mineralizácie zubov. Pozitívny vplyv na zdravie zubov môže mať i pravidelné žutie xylitolových žuvačiek.

použitie brezového cukru

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho používať?

Jeho výhodou je, že chutí aj vyzerá ako klasický biely cukor. Používať ho môžu deti i dospelí, diabetici aj osoby na redukčných diétach. Jeho použitie je všestranné. Môžete si ním osladiť rozličné pokrmy aj studené či horúce nápoje. Je vhodný na pečenie, varenie i zaváranie. V súvislosti s používaním xylitolu sú však aj isté obmedzenia, ktoré by ste mali mať na pamäti.

Kde zohnať brezový cukor?

Brezový cukor je možné zakúpiť v lekárňach, na internete aj v špeciálnych predajniach so zdravou výživou. Počítať však musíte s o niečo vyššou cenou. Zvyčajne sa cena za kilogramové balenie pohybuje od 8 eur nahor.

Brezový cukor a kysnuté cesto

Hoci je brezový cukor takmer všestranným pomocníkom pri sladení, nie je vhodný na prípravu kysnutého cesta. Nevytvára totiž dobré prostredie pre kvasinky, čiže v kombinácii s droždím nebude plniť rovnakú funkciu ako klasický biely cukor.

Brezový cukor a domáce zvieratá

Taktiež dávajte pozor na to, aby so xylitolom neprišiel do kontaktu váš pes, pre ktorého môže byť toxický!

Odporúčaná denná dávka xylitolu

Nakoniec nezabúdajte na to, že všetkého veľa škodí a aj zdravý brezový cukor je predsa len sladilo. Jeho denná odporúčaná dávka je okolo 50 gramov. Pri nadmernej konzumácii môže mať u citlivejších jedincov laxatívne účinky.    

Odporúčame: Čo pomáha na pálenie záhy? 7 overených trikov ako prvá pomoc!

Aktualizovaný článok: 17.4.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Daniela Revayová

Daniela Revayová

07.02.2019 10:10

Brezovy cukor sme zatial neskusali, aj ked som o nom uz vela pocula... ako zdravsiu alternativu sladenia pouzivame kokosovy cukor

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.02.2019 18:20

Ešte som o ňom ani nepočula

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.02.2019 23:40

Snažím sa sladiť čo najmenej,ked už musím niečo osladiť,tak používam trstinový cukor a kde sa dá,tak sladím medom.O brezovom som ešte nepočula.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

08.02.2019 18:58

žiadne umelé sladidlá nepoužívam len prirodzený cukor

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

17.04.2023 19:07

poznám brezový cukor aj ho používam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.