Recent na Rebarborový cheesecake

Pokiaľ máte doma rebarborku a neviete, ako s ňou naložiť, pretože všetky tradičné kysnuté a krehké koláče, či koláče s posýpkou vás už omrzeli, je čas skúsiť upiecť čosi netradičné a to tento krémový vegánsky cheesecake.

 

Silken tofu som sa snažila zohnať už veľmi dlho, hľadala som v bio obchodoch vo Zvolene, v Nitre (OC Centro), v Bratislave (hľadalo sa len v Bioparku) ho vraj tiež nemali, no nakoniec som sa dočkala až v Trnave v Maxe (dúfam, že píšem správny názov – BioDiaCelia) a bola som nesmierne vďačná, že som ho nakoniec našla a hneď som zobrala dve balenia.

 

Na silken tofu zrovna pri tomto cheesecake-u ma prekvapila hlavne jeho tvarohová chuť, z ktorej som bola veľmi milo prekvapená, no chutnala som tofu aj za surova a tá chuť nebola podľa mňa dobrá, no upečený koláč chutil skvelo, preto verím, že tento vegan cheesecake zachutí aj vám.

 

Suroviny na prípravu:


Cesto:

  • 195 g studeného alsanu
  • 220 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 100 g trstinového nerafinovaného kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice

 

Plnka:

  • 400 g silken tofu Demeter
  • cukor trstinový nerafinovaný podľa chuti
  • kukuričný škrob približne 2-3 vrchovaté polievkové lyžice
  • rastlinné mlieko 50-60 ml
  • rebarbora približne 6 väčších stoniek


Množstvo: 10 ks
Doba prípravy: 15 - 20 minút
Doba pečenia: 30 minút na 180° C
 

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé raňajky: Cheesecake parfait

Rebarborový cheesecake

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy: 

 

1. Najprv si očistíme rebarboru, očistenú ju nakrájame na malé kocky, vložíme do misky a zasypeme cukrom podľa chuti, necháme ju v mise odležať a nasiaknuť cukrom. Rebarbora pustí vďaka cukru šťavu, ale tú nezlievajte, použijete ju do plnky.


2. Pripravíme si cesto z múky, studeného alsanu, škorice a trstinového kryštálového cukru, ktorý si najprv zmixujeme v mixéry, aby sme mali menšie kryštáliky cukru. Všetky suroviny spolu vymiešame tak, aby nám vzniklo cesto, ja som ho mala trošku mastnejšie a veľmi sa mi nechcelo spojiť, čo však vôbec nevadí, pretože ho rovnomerne rozdelíte do okrúhlej formy na pečenie, môžete ho tam vtlačiť rukami. Cesto mi pripomínalo škoricové sušienky, no na rozdiel od použitia sušienok, pri takomto ceste presne viete, čo do neho dáte. J Pokým si pripravíme plnku, formu s cestom odložíme do chladničky.

 

3. Pripravíme si plnku. Najprv si rozmiešame škrob v mlieku tak, aby sme v ňom nemali hrudky. Do mixéra si dáme silken tofu, rebarboru spolu so šťavou, ktorú rebarbora pustila, vlejeme mlieko so škrobom a vymixujeme do hladka. Plnku ochutnajte a pokiaľ je sladká podľa vašej chuti, máte ju hotovú, môžete ju prípadne dosladiť.

 

4. Rúru zapnite na 180 stupňov, vyberte z chladničky formu s cestom a na cesto vlejte plnku a takto vložte koláč do predhriatej rúry a pečte približne 35 minút. Upečený koláč vyberte. Možno sa vám plnka nebude zdať „tuhá“, ale to nie je chyba, koláč stuhne. Nechajte ho vychladnúť a odstáť, kým plnka trochu nestuhne, môžete ho vložiť na tuhnutie napr. do chladničky.

 

Odporúčame vyskúšať:  Kyslá polievka z červenej šošovice

Rebarborový cheesecake

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať:  Recept na chutné Americké lievance

 

Prajeme dobrú chuť  smiley

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

25.03.2015 14:27

ochutnala by som čo je to zač :-) aj keď rebarboru rada nemám

Vaše meno:

Beata Mintalova

Beata Mintalova

03.04.2015 08:52

ja som ešte nikdy rebarboru nejedla možno chti dobre neviem

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

15.05.2015 11:01

rebarboru mám rada v koláčoch, možno skúsim aj tento

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.