Lístkové cesto sa osvedčilo pravdepodobne v každej domácnosti a jedno či dve balenia by sme našli v mnohých mrazničkám. Pečenie s lístkovým cestom je skutočne jednoduché, praktické a rýchle. Tu v podstate nič nemôže pokaziť ani úplný začiatočník v kuchyni. Lístkové cesto sa dá naplniť rôznymi ingredienciami, či už slanými, alebo aj sladkými. Razom tak máte hotový chutný dezert k nedeľnému obedu, alebo niečo malé pod zub k vínku a dobrému filmu.
Aj my sme vám už priniesli množstvo inšpirácií na to, čo všetko sa dá s lístkovým cestom vykúzliť. Každého milovníka sladkého určite potešia broskyňové taštičky z lístkového cesta, pre ostatných sú tu zase mini hotdogy či pikantné slaninové tyčinky. Z lístkového cesta sa tiež dajú pripraviť perfektné slimáky, ktoré môžete naplniť podľa vlastnej chuti. My sme neodolali kombinácii slaninky a kukurice. Možno ich poznáte a možno nie, no ak ste ich ešte neskúsili, je na čase to napraviť!
Odporúčame: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!
Budeme potrebovať:
- lístkové cesto
- kečup
- 1/2 plechovky kukurice
- 150 g slaniny (alebo šunky)
- 125 g syru (napr. Eidam)
- žĺtok na potretie
Postup prípravy:
- Ako prvé si na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme lístkové cesto. Ak už kúpite priamo vyvaľkané a zložené cesto, máte o starosť menej.
- Následne lístkové cesto potrieme kečupom (prípadne rajčinovým pretlakom).
- Potom naň poukladáme plátky slaniny, rozmiestnime sladkú sterilizovanú kukuricu a nasypeme nastrúhaný syr.
- Naplnené lístkové cesto z každej strany založíme a opatrne ho zvinieme do dlhej rolády.
- Roládu postupne krájame na kolieska s hrúbkou asi 2 centimetre. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie. Medzi jednotlivými slimákmi nechávame dostatočne veľký priestor.
- Jednotlivé kolieska ešte potrieme rozšľahaným žĺtkom, prípadne môžeme posypať trochou syru či nejakými bylinkami alebo pizza korením. Aj bez toho však budú veľmi chutné.
- Slimáky z lístkového cesta pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút. Po miernom ochladnutí ich môžeme podávať. Dobrú chuť!