Mrkva patrí medzi veľmi zdravé druhy zeleniny a určite by sa mala nachádzať v každom jedálničku. Je množstvo dôvodov, prečo jesť mrkvu pravidelne. Áno, najčastejšie sa hovorí o tom, ako mrkva prospieva našim očiam. Pravdou je, že skutočne obsahuje mnohé látky, ktoré sú potrebné i pre správnu funkciu zraku. Ide hlavne o betakarotén, ktorý sa v tele mení na dôležitý vitamín A. Konzumáciou mrkvy však niečo spravíme aj pre svoju pokožku, ďasná či srdiečko.
Chutná mrkva pritom ani zďaleka nepatrí len do nedeľného vývaru. Známe sú mnohé chutné recepty z mrkvy, ktoré len čakajú na to, kým ich vyskúšate. A ak si túžite zároveň i trochu zamaškrtiť, máme pre vás dnes jeden tip. Čo tak vyskúšať mrkvové šatôčky plnené džemom či tvarohom? Sú veľmi rýchle a ľahké na prípravu. Na cesto potrebujete prakticky len tri základné suroviny, a to mrkvu, múku a heru. Takže si neváhajte pripraviť ingrediencie a hor sa do pečenia!
Odporúčame: Recept na mascarpone: Vyrob si ho doma lacno a za pár minút
Budeme potrebovať:
- 250 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 320 g hladkej múky
- 200 g hery
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- práškový cukor na posypanie
- obľúbený džem alebo tvaroh na plnenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si najemno nastrúhame požadované množstvo mrkvy.
- V primerane veľkej nádobe zmiešame mrkvu, múku, na kúsky nakrájanú a trochu zmäknutú heru a prášok do pečiva. Zo všetkých ingrediencií vymiesime cesto a necháme ho v chlade odležať aspoň 30 minút, prípadne hodinu.
- Následne cesto vyvaľkáme. Malo by mať hrúbku aspoň 2 až 3 mm. Počas vaľkania cesto poriadne podsypávame, aby sa nám nelepilo.
- Potom ho rozkrájame na štvorce s veľkosťou asi 6 x 6 cm.
- Do prostriedku každého štvorčeka umiestnime náplň. My sme zvolili jahodový džem.
- Následne spojíme všetky rohy, vytvoríme šatôčku a pritlačíme, aby nám náplň počas pečenia nevytiekla.
- Hotové šatôčky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C.
- Po ochladnutí koláčiky posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!