Recept: Malinový tvarožník – cheesecake

Malinový tvarožník – cheesecake

Tvarožník je niečo, čo mi učarovalo v Nemecku a Rakúsku a tam som aj pátrala po tom, ako ho upiecť, aby sa tvarohová hmota nevysušila, aby sa v strede celá „neprepadla“, aby nepopraskal a hlavne musí náplň ostať jemná tvarohovo – smotanová. 

Chrumkavé cesto je skvelým doplnkom k jemnej tvarohovej náplni a úprimne, nedá sa porovnať so zmesou keksíkov a masla, ako je to zaužívané v amerických cheesecakoch. Spôsobov na prípravu tvarožníka je viac, skúste si ho pripraviť podľa tohto receptu na Malinový tvarožník – cheesecake.

Nepečený malinový cheesecake - na cesto budete potrebovať:

  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 125 g studeného masla
  • 90 g mletého trstinového cukru
  • štipku soli
  • strúhanú kôru z jedného bio citróna
  • 2 žĺtky
  • 1-2 PL studeného mlieka

Do preosiatej múky  pridajte soľ, trstinový cukor a pokrájané studené maslo. Spracujte cesto ako na drobenku, pridajte žĺtky, citrónovú kôru a lyžicu mlieka. Spracujte kompaktné cesto. Ak by bolo drobivé, dajte ešte jednu lyžicu mlieka. Môžete použiť aj klasickú hladkú pšeničnú múku, alebo kombinovať špaldovú aj s celozrnnou. Dno tortovej formy (priemer 20 cm) vyložte nebieleným papierom na pečenie a rukami vtlačte do formy cesto aj po bokoch. Dbajte na to, aby cesto bolo rovnomerne hrubé, všetko sa potom ukáže pri krájaní. Dno poprepichujte vidličkou. Takto pripravenú formu s cestom vložte do chladničky (alebo na pár minút do mrazničky).

Odporúčame prečítať: Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Malinový tvarožník
www.jarkapecie.sk

Malinový tvarožník - na náplň si pripravte:

  • 250 g jemného tvarohu (môže byť  tučný, ale aj odtučnený)
  • 200 g bánoveckej nátierky natur (resp. mascarpone)
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • 100 g roztopeného masla
  • 40 g kukuričného škrobu (Maizena resp. Zlatý klas)
  • 2 vajcia
  • 150 ml mlieka
  • kôra z jednej limetky a aj šťava

Malinový tvarožník postup a príprava náplne

Príprava náplne je jednoduchá. Maslo na miernej teplote roztopte a nechajte vychladiť. Do misy dajte tvaroh, nátierku, cukor a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, ale nešľahajte. Pridajte celé vajcia, strúhanú kôru z limetky a aj šťavu z polovice limetky (môžete vynechať). V mlieku rozmiešajte dôkladne škrob, pridajte k zmesi a na záver vmiešajte pripravené maslo. Všetko dôkladne premiešajte. Ak by ste krém šľahali, dostane sa do neho veľa vzduchu a krém vám bude praskať a po pečení padne!

Malinový tvarohový koláč - cheesecake recept

Rúru rozohrejte na 160°C. Tento koláč pečiem na horný a dolný ohrev. Do pripravenej formy na dno nasypte mleté mandle alebo orechy (môžete vynechať). Ja som ešte na dno poukladala maliny. Nalejte náplň do formy, mierne s ňou klepnite o pracovnú dosku, aby neostali vzduchové bubliny a pečte asi 60 minút. Po upečení je torta ešte v strede „trasľavá", vypnite rúru a pootvorte na kúsok dvierka a nechajte tvarožník pomaly chladiť. Tento koláč potrebuje úplne vychladnutie, čo je asi 5-6 hodín. Upečte si ho preto v predstihu. Na povrch som dala pasírovaný malinový džem a čerstvé maliny s mätou a bazou.

Odporúčame prečítať: Rebarborovo - marcipánové tartaletky

Malinový tvarožník – recept
www.jarkapecie.sk

Aktualizované na 12.06.2024

Aktualizovaný článok: 12.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

14.06.2017 05:56

Vyzerá krásne,určite tento recept vyskúšam.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

14.06.2017 17:45

vyzerá úžasne, perfektne a podrobne zverejnený postup...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

14.06.2017 18:11

Nielenže vyzerá, ale určite aj výborne chutí :)

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

15.06.2017 17:57

vyzera úžasne a istotne tak aj chutí

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

18.06.2017 16:01

rada pečiem,tento recept vyskúšam

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

20.06.2017 07:55

cheescake a ešte k tomu s mojim najobľúbenejším ovocím - malinami je moja srdcovka

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

31.12.2017 14:15

a vyzerá aj chutne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.