Tvarožník je niečo, čo mi učarovalo v Nemecku a Rakúsku a tam som aj pátrala po tom, ako ho upiecť, aby sa tvarohová hmota nevysušila, aby sa v strede celá „neprepadla“, aby nepopraskal a hlavne musí náplň ostať jemná tvarohovo – smotanová.
Chrumkavé cesto je skvelým doplnkom k jemnej tvarohovej náplni a úprimne, nedá sa porovnať so zmesou keksíkov a masla, ako je to zaužívané v amerických cheesecakoch. Spôsobov na prípravu tvarožníka je viac, skúste si ho pripraviť podľa tohto receptu na Malinový tvarožník – cheesecake.
Nepečený malinový cheesecake - na cesto budete potrebovať:
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 125 g studeného masla
- 90 g mletého trstinového cukru
- štipku soli
- strúhanú kôru z jedného bio citróna
- 2 žĺtky
- 1-2 PL studeného mlieka
Do preosiatej múky pridajte soľ, trstinový cukor a pokrájané studené maslo. Spracujte cesto ako na drobenku, pridajte žĺtky, citrónovú kôru a lyžicu mlieka. Spracujte kompaktné cesto. Ak by bolo drobivé, dajte ešte jednu lyžicu mlieka. Môžete použiť aj klasickú hladkú pšeničnú múku, alebo kombinovať špaldovú aj s celozrnnou. Dno tortovej formy (priemer 20 cm) vyložte nebieleným papierom na pečenie a rukami vtlačte do formy cesto aj po bokoch. Dbajte na to, aby cesto bolo rovnomerne hrubé, všetko sa potom ukáže pri krájaní. Dno poprepichujte vidličkou. Takto pripravenú formu s cestom vložte do chladničky (alebo na pár minút do mrazničky).
Odporúčame prečítať: Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou
Malinový tvarožník - na náplň si pripravte:
- 250 g jemného tvarohu (môže byť tučný, ale aj odtučnený)
- 200 g bánoveckej nátierky natur (resp. mascarpone)
- 150 g trstinového cukru
- 2 čl vanilkového extraktu
- 100 g roztopeného masla
- 40 g kukuričného škrobu (Maizena resp. Zlatý klas)
- 2 vajcia
- 150 ml mlieka
- kôra z jednej limetky a aj šťava
Malinový tvarožník postup a príprava náplne
Príprava náplne je jednoduchá. Maslo na miernej teplote roztopte a nechajte vychladiť. Do misy dajte tvaroh, nátierku, cukor a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, ale nešľahajte. Pridajte celé vajcia, strúhanú kôru z limetky a aj šťavu z polovice limetky (môžete vynechať). V mlieku rozmiešajte dôkladne škrob, pridajte k zmesi a na záver vmiešajte pripravené maslo. Všetko dôkladne premiešajte. Ak by ste krém šľahali, dostane sa do neho veľa vzduchu a krém vám bude praskať a po pečení padne!
Malinový tvarohový koláč - cheesecake recept
Rúru rozohrejte na 160°C. Tento koláč pečiem na horný a dolný ohrev. Do pripravenej formy na dno nasypte mleté mandle alebo orechy (môžete vynechať). Ja som ešte na dno poukladala maliny. Nalejte náplň do formy, mierne s ňou klepnite o pracovnú dosku, aby neostali vzduchové bubliny a pečte asi 60 minút. Po upečení je torta ešte v strede „trasľavá", vypnite rúru a pootvorte na kúsok dvierka a nechajte tvarožník pomaly chladiť. Tento koláč potrebuje úplne vychladnutie, čo je asi 5-6 hodín. Upečte si ho preto v predstihu. Na povrch som dala pasírovaný malinový džem a čerstvé maliny s mätou a bazou.
Odporúčame prečítať: Rebarborovo - marcipánové tartaletky
Aktualizované na 12.06.2024
Aktualizovaný článok: 12.06.2024