Chutný, svieži, iný. Taký je tento koláč. Džem si môžete urobiť vlastný s chia semienkami, ktoré majú vynikajúce výživové hodnoty.
Príprava je jednoduchá a zvládne ju aj pekár/kuchár začiatočník. Koláč je vynikajúcou alternatívou kupovaných müsli tyčiniek, plnených tyčiniek, v ktorých sa používa množstvo konzervantov a minimum ovocia.
Koláč je urobený iba z niekoľkých surovín a v chlade vydrží niekoľko dní. Ak použijete ovsené vločky bez lepku, bude vhodný aj pre tých, čo nemôžu lepok.
Jahodový chia džem:
- 350g mrazených jahôd
- 20-30g kokosového cukru (alebo javorového sirupu) – záleží na tom, aké sladké sú jahody
- 20g chia semienok
- Vanilkový extrakt
Odporúčame tiež: Bezlepkové recepty: Vynikajúca zelená roláda
Postup:
Jahody a cukor/sirup ohrievajte na strednom plameni/teplote, až kým nezačnú jahody mäknúť a púšťať šťavu (cca 5-10mi). V závislosti na veľkosti mrazeného ovocia. Potom jahody priveďte k varu a občasne premiešajte, kým sa zredukuje tekutina a jahody sa rozpadnú (opäť cca. 5-10min.). Použite prípadne vidličku a jahody popučte.
Potom vmiešajte do zmesi chia semienka a vanilkový extrakt a varte ďalších cca 5 minút. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Džem sa bude ďalej zahusťovať. Najlepšie je, keď si ho urobíte deň vopred.
Odporúčame tiež: Bezlepkové recepty: Makovo-maková torta
Na koláčik budete potrebovať:
- plech o veľkosti 20x20cm
- 160g ovsených vločiek
- čajovú lyžicu prášku do pečiva bez lepku
- 200g zrelých banánov
- 60g cukru alebo javorového sirupu
- vanilkový extrakt
Ako na to:
1. Polovicu vločiek pomeľte na jemnú múku v mixéri. Vo veľkej miske zmiešajte pomleté vločky, druhú polovicu nepomletých vločiek, prášok do pečiva a dobre premiešajte.
2. Banány rozmixujte, pridajte k nim javorový sirup/cukor a vanilkový extrakt.
3. Spojte suchú zmes s mokrou a vytvorte kompaktné cesto.
4. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Najlepšie aj po bokoch, aby sa vám koláčik dobre vyberal. Na plech dajte asi 2/3 cesta a poroztláčajte ho pomocou stierky. Na cesto naneste rovnomerne jahodový chia džem. Džem nenanášajte úplne po okraj plechu, ale tak 0,5 cm od bokov, lebo by mohol prihorieť. Rozdrobte zostávajúce cesto na vrch koláčika.
5. Pečte pri teplote 190°C cca. 30 minút, alebo kým vrch koláčika nebude ľahko hnedý. Koláčik nechajte úplne vychladnúť a až potom ho krájajte na porcie.
Odporúčame tiež: Deň kedy ste sa narodili o vás veľa napovie
Ak sa vám nechce robiť chia džem, môžete použiť iný domáci, alebo aj kvalitný kupovaný. Alebo ak nechcete použiť jahody, môžete použiť ľubovoľné iné mrazené ovocie.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk