Cuketový boom sa ešte stále ani zďaleka nekončí, preto vám prinášame ďalší zo skvelých tipov a inšpirácií, ako využiť a spracovať túto zdravú sezónnu zeleninu. Tentoraz to nebude žiadny šalát a ani falošný tatarák, ale sladká bodka za obedom, prípadne originálne pohostenie pre návštevu. Cuketový perník, ktorého recept vám dnes prinášame, je vhodný aj pri bezlepkovej diéte, takže obmedzovať sa pri ňom rozhodne nikto nemusí. Tak čo, vyskúšate tentoraz perník trochu inak?
Recept na cuketový perník
Tento recept na cuketový perník s čokoládou a kokosom je navyše hrnčekový, takže si hravo poradíte aj bez kuchynskej váhy. Smelo do toho – príprava je mimoriadne jednoduchá a ten výsledok bude určite stáť za to!
Na prípravu perníka budete potrebovať:
- 2 šálky nastrúhanej cukety
- 2 šálky bezlepkovej múky
- 2 vajíčka
- 2 PL kakaa (alebo karobu)
- 1 ČL perníkového korenia
- ½ šálky medu (môže byť aj cukor)
- ½ šálky kokosového oleja
- hrozienka, namočené v rume
- bezlepkový kypriaci prášok do perníka
- štipku mletej škorice
- čokoládu a strúhaný kokos na ozdobu (nemusí byť)
Odporúčame: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!
Postup prípravy
Na jemnom strúhadle si nastrúhajte cuketu bez šupky, vložte do misy (bez vytláčania vody, teda aj s cuketovou vodou), pridajte vajíčka, med, kokosový olej a hrozienka. V samostatnej mise zmiešajte bezlepkovú múku, kakao, perníkové korenie, bezlepkový prášok do perníka a štipku mletej škorice. Napokon obe zmesi spojte a jemne premiešajte.
Cesto prelejte na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 160 °C. Pečte približne 35 minút. Medzitým si nad parou roztopte čokoládu, ak bude príliš hustá, pridajte trošku kokosového oleja a keď cesto vychladne, pridajte polevu a posypte strúhaným kokosom. Dobrú, sladkú a zdravú chuť!