Bryndzové halušky. Tak na toto jedlo môžeme byť my, Slováci, právom hrdí. V našej krajine snáď ani nestretnete človeka, ktorý by ho nepoznal a dokonca aj newyorský portál The Business Insider zaradil halušky medzi 35 najlepších svetových jedál, ktoré musíte ochutnať skôr, ako sa poberiete do onoho sveta.
Aj keď podstatou sú vždy takmer totožné ingrediencie, každý si už tento tradičný recept pripravuje a vylepšuje svojim vlastným, špeciálnym spôsobom. A ako ho robíme my?
Na 5 porcií budeme potrebovať:
- 7-8 veľkých zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 1 bryndzu
- slaninku
- smotanu
Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a postrúhame do misky. Pridáme k nim štipku soli a spolu s múkou a vodou začneme rozrábať cesto, ktoré nesmie byť tuhé ale ani riedke. Potom ho cez sito pretláčame do vriacej vody a priebežne miešame, až kým halušky neklesnú na dno hrnca (asi 5 minút).
Scedíme, premyjeme studenou vodou a necháme chvíľu odkvapkať. Medzitým si do veľkej misy rozrobíme bryndzu so smotanou, do ktorej potom pridáme halušky a všetko poriadne premiešame. Na koniec ešte pridáme do chrumkava opraženú slaninku.
Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky
Hotové jedlo môžeme na tanieri ešte ozdobiť pažítkou alebo cíbikmi z cibuľky, každá dobrá reštaurácia alebo salaš vám k nemu automaticky ponúkne ešte aj pohár studeného mlieka.
Prajem vám dobrú chuť!