Keď sa povie štrúdľa, už akoby ste cítili skvelú vôňu jabĺk a škorice. Okrem tejto kombinácie sú však populárne aj tvarohovo-višňové alebo makové štrúdle. Ak radi experimentujete, vyskúšajte štrúdľu pripraviť na slano.
Dnes už nie je výnimkou, že predtým typické sladké jedlá sa dnes pripravujú na slaný spôsob. Napríklad palacinky, muffiny alebo aj štrúdľa.
Najčastejšie pridávanou ingredienciou je syr. Či už eidam, parmezán alebo mozzarella. V tomto recepte okrem mozzarelly použijeme aj nivu, a čoraz obľúbenejší špenát. Obyčajná štrúdľa tak naberie úplne iný rozmer. Poďme na to!
Odporúčame prečítať: 3 tipy na ľahkú letnú večeru
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 150 g špenátu
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- masť alebo olej
- 2 vajíčka
- smotana na šľahanie alebo mlieko
- syry: niva, ricotta, mozzarella
- sezamové semienka
- soľ a korenie
Postup:
1. Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak, potom ich opražíme na masti alebo oleji. Pridáme k nim umyté a odstopkované listy špenátu. Môžete použiť čerstvé aj mrazené, ja som ich kombinovala. Čerstvé sa mi však do tohto receptu zdajú lepšie. Zmes necháme chvíľku dusiť.
Odporúčame prečítať: Z akých syrov variť taliansku omáčku Quattro Formaggi?
2. Z veľkého objemu špenátových listov sa zrazu stane na prvý pohľad malé množstvo zelenej „kaše“. Zmes osolíme a okoreníme, ale opatrne, lebo ešte budeme pridávať slanú nivu. Rozšľaháme 1 vajíčko s trochou smotany alebo mlieka a vlejme ho do špenátovej zmesi.
3. Za stáleho miešania pridáme rozdrobenú nivu a najlepšie nastrúhanú mozzarellu, lebo sa ľahšie roztečie a zmes dobre spojí. Už nastrúhaná sa dá kúpiť v obchode, netreba sa s tým trápiť doma. Ak strúhanú nemáte, použite normálny bochníček nakrájaný na malé kúsky. Keď je zmes dobre spracovaná, odstavíme ju z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami
4. Lístkové cesto rozvaľkáme, aby bolo tenké, ale zároveň sa netrhalo. Cesto natrieme vrstvou ricotty. Ricotta má podobnú konzistenciu ako mäkký tvaroh, má neutrálnu chuť, čím nám zjemní silnú arómu nivy. Na túto vrstvu nanesieme špenátovú hmotu, k vrchnému okraju ju môžeme dať bližšie, od spodného necháme medzeru.
5. Cesto zavinieme, okraje stlačíme, potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C, potom teplotu stiahneme. Ak máte teplovzdušnú rúru, môžete zapnúť fúkanie. Doba pečenia je približne 30 minút.
Spojenie špenátu a syrov je veľmi dobrou kombináciou, ktorú využívajú aj vegetariáni. Vyskúšajte túto netradičnú štrúdľu, ktorá nevonia škoricou a jablkami, ale typickou arómou nivy. Je nielen veľmi chutná, ale vďaka syrom vás dostatočne zasýti.
Dobrú chuť!
Barbora Vizváryová