Recept: Špenátová štrúdľa s nivou

Keď sa povie štrúdľa, už akoby ste cítili skvelú vôňu jabĺk a škorice. Okrem tejto kombinácie sú však populárne aj tvarohovo-višňové alebo makové štrúdle. Ak radi experimentujete, vyskúšajte štrúdľu pripraviť na slano.

 

Dnes už nie je výnimkou, že predtým typické sladké jedlá sa dnes pripravujú na slaný spôsob. Napríklad palacinky, muffiny alebo aj štrúdľa.

 

Najčastejšie pridávanou ingredienciou je syr. Či už eidam, parmezán alebo mozzarella. V tomto recepte okrem mozzarelly použijeme aj nivu, a čoraz obľúbenejší špenát. Obyčajná štrúdľa tak naberie úplne iný rozmer. Poďme na to!

 

Odporúčame prečítať: 3 tipy na ľahkú letnú večeru 

 

 

Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 150 g špenátu
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • masť alebo olej
  • 2 vajíčka
  • smotana na šľahanie alebo mlieko
  • syry: niva, ricotta, mozzarella
  • sezamové semienka
  • soľ a korenie

 

Postup:

 

1. Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak, potom ich opražíme na masti alebo oleji. Pridáme k nim umyté a odstopkované listy špenátu. Môžete použiť čerstvé aj mrazené, ja som ich kombinovala. Čerstvé sa mi však do tohto receptu zdajú lepšie. Zmes necháme chvíľku dusiť.

 

Odporúčame prečítať: Z akých syrov variť taliansku omáčku Quattro Formaggi? 

 

2. Z veľkého objemu špenátových listov sa zrazu stane na prvý pohľad malé množstvo zelenej „kaše“. Zmes osolíme a okoreníme, ale opatrne, lebo ešte budeme pridávať slanú nivu. Rozšľaháme 1 vajíčko s trochou smotany alebo mlieka a vlejme ho do špenátovej zmesi. 

špenátová štrúdľa s nivou, slaná štrúdľa, slané pečivo, nivová štrúdľa, ricotta, mozzarella

Zdroj: Shutterstock®

3. Za stáleho miešania pridáme rozdrobenú nivu a najlepšie nastrúhanú mozzarellu, lebo sa ľahšie roztečie a zmes dobre spojí. Už nastrúhaná sa dá kúpiť v obchode, netreba sa s tým trápiť doma. Ak strúhanú nemáte, použite normálny bochníček nakrájaný na malé kúsky. Keď je zmes dobre spracovaná, odstavíme ju z ohňa a necháme trochu vychladnúť.

 

Odporúčame prečítať: Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami


4. Lístkové cesto rozvaľkáme, aby bolo tenké, ale zároveň sa netrhalo. Cesto natrieme vrstvou ricotty. Ricotta má podobnú konzistenciu ako mäkký tvaroh, má neutrálnu chuť, čím nám zjemní silnú arómu nivy. Na túto vrstvu nanesieme špenátovú hmotu, k vrchnému okraju ju môžeme dať bližšie, od spodného necháme medzeru.

špenátová štrúdľa s nivou, slaná štrúdľa, slané pečivo, nivová štrúdľa, ricotta, mozzarella

Zdroj: Shutterstock®

5. Cesto zavinieme, okraje stlačíme, potrieme rozšľahaným  žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C, potom teplotu stiahneme. Ak máte teplovzdušnú rúru, môžete zapnúť fúkanie. Doba pečenia je približne 30 minút.

špenátová štrúdľa s nivou, slaná štrúdľa, slané pečivo, nivová štrúdľa, ricotta, mozzarella

Zdroj: Shutterstock®

Spojenie špenátu a syrov je veľmi dobrou kombináciou, ktorú využívajú aj vegetariáni. Vyskúšajte túto netradičnú štrúdľu, ktorá nevonia škoricou a jablkami, ale typickou arómou nivy. Je nielen veľmi chutná, ale vďaka syrom vás dostatočne zasýti.

 

Dobrú chuť!

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

13.07.2016 07:17

Slané štrùdle zvyknem robiþ na oslavu a vždy majú úspech.Tento recept sa mi páči.

Vaše meno:

Mirka Š.

Mirka Š.

13.07.2016 19:40

Podobnú špenátovu štrúdľu som robila na veľkonocne sviatky.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:51

Tiež ju doma občas robievame, je super :)

Vaše meno:

Lucia Grellnethová

Lucia Grellnethová

18.07.2016 21:53

to vyzerá chutne, musíme doma vyskúšať :)

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 13:32

perfektne :)

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

21.09.2016 21:50

Pečiem ju na Zelený štvrtok :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

27.12.2017 11:09

určite vyskúšam..

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.05.2019 20:33

Zaujímavý recept rada vyskúšam

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

15.02.2022 07:47

Veľmi sa mi páči recept - vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.